ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

miercuri, 30 decembrie 2009

Compromisurile, posibil pas spre evolutie?

Compromisul....l-am intalnit cu totii in diverse situatii in care a trebuit sa luam decizii dificile si care au schimbat cursul vietii noastre.Uneori ne-a adus usurare,alteori ne-a lasat cu un gust amar, de tradare de sine.
Este el o dovada de flexilbilitate sau denota doar lipsa de caracter? Ar trebui sa ne luam dupa principiul "scopul scuza mijloacele" sau sa ne urmam directia cat mai drept ne-alegand cai ocolitoarea care sa ne deformeze integritatea si imaginea de sine?
Raspunsul, cred eu, tine tot de problematica referitoare la personalitate.Atata timp cat noi ne percepem ca fiind una cu personalitatea noastra(care cuprinde temperament, caracter etc), e normal ca vom simti ca de fiecare data cand actionam diferit, ne tradam nu doar pe sine, ci si asteptarile celor ce ne cunosc.Dar odata cu intelegerea faptului ca personalitatea e doar un invelis de plastilina ce poate fi modelat in functie de necesitati, vom putea accesa si flexibilitatea de care avem nevoie pentru a actiona conform contextelor ce apar, fara sa mai simtim ca deviem de la adevar.
Astfel, singurul lucru pe care trebuie sa ne ferim sa-l tradam va ramane esenta noastra interioara, iar lucrurile ce altadata ar fi putut parea compromisuri, pot fi privite ca dovezi ale evolutiei...

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Experiente in spirala partea II ,sau despre relatii sentimentale: "pentru ca meritati"

Foarte multe persoane se plang de probleme sentimentale, asa ca e necesar sa scriu cate ceva pe tema asta, niste lucruri pe care eu le-am inteles in timp si care acum ma ajuta foarte mult.Deci: nimic nu vi se intampla accidental, iar faptul ca aveti parte de oameni si relatii neplacute e..pentru ca meritati! Nu vreau sa sune rautacios, e doar purul adevar si va puteti da seama de asta dupa o mica introspectie si analizand un pic evenimentele din trecut.Ganditi-va de exemplu la una din dezamagirile voastre si…incercati sa va concentrati asupra voastra cei de atunci, nu asupra celui/celei care v-a ranit.Sunteti siguri ca voi nu aveati nici o vina, ca sentimentele voastre erau complet sincere si altruiste?
2 exemple(evident, numele nu sunt reale):
Stefan, 20 de ani.Uraste sa fie singur , asa ca merge foarte des prin cluburi, de unde agata fetele care ii atrag atentia prin aspect(in special par blond intins cu placa si decolteu generos).Reuseste sa aiba o relatie cu una din ele, insa in permanenta se plange prietenilor ba ca e cam proasta, ba ca n-are personalitate etc.In paralel cu asta, o inseala cu alte d-re agatate prin cluburi.La un moment-dat ea il paraseste pe motiv ca vrea altceva si ce face el? Se transforma brusc in victima, se tot intreaba cu ce a gresit, incepe sa traga de ea sa-si mai dea o sansa.
Mihaela, 25 de ani.Are o mare insecuritate emotionala , un dezechilibru sexual si traieste mai mult in trecut si in fantezii.Insa la fiecare semn ca prietenul ei are ceva defecte (nu e suficient de romantic, nu e mereu acolo cand ea vrea sex), incepe sa se gandeasca la ce bine era cu fostul, ba chiar dupa unele certuri isi suna fosti prieteni si se intalneste cu ei , testand terenul pentru reluarea vechilor legaturi.Cand prietenul, din oarecare motive, ii spune ca s-a terminat, replica ei: de ce am norocul sa dau numai de nenorociti?
Bun, asta e o parte din problema.Exista si oameni care NU isi inseala sau trateaza necorespunzator partenerul, dar care intra in relatia respectiva din motive egoiste: au nevoie de suport emotional sau material, de sex, isi aleg perechea doar dupa statut social sau aspect si nu-l apreciaza ca om.Si inca ceva: intotdeauna vom atrage oameni care rezoneaza cu noi! Sa nu ne asteptam ca daca suntem complet dezechilibrati in interior, vom gasi pe cineva echilibrat care sa stea prea mult langa noi, daca nu facem nimic sa ne schimbam…
O mica analogie la care m-am gandit eu: elementele chimice. Cand esti hidrogen, te poti conecta cu elemente ca oxigenul, carbonul etc.Dar niciodata cu plumbul sau mercurul ! Doar cand ne tranformam in altceva, ca rezultat al alchimiei interioare, putem realiza legaturi cu alte elemente mai complexe.
Asa ca fratilor, data viitoare cand mai aveti parte de-o relatie care esueaza, in loc sa stati ani de zile strangand ura in voi, incercati mai degraba sa invatati din experienta voastra, pentru ca astfel sa va maturizati emotional si spiritual….

vineri, 18 decembrie 2009

Project Pitchfork - The spoken mirror ( cateva versuri pe tema adevarului din noi)

It's inside me and you
Covered with excuses
Hidden very good
I forgot where it was
I never look at it too long
It attracts my interest
As soon as I focus
It's doubting itself and me

Leave me alone in here
I'm too weak to stand a light
You'll regret what you'll see
Because you know you are like me
I'll let your fears come true
I'll show you what you really fear
You better leave me alone
And think your way

Of course I have the answer
It's locked in here
But it's combined with what you fear
Nothing you see can scare you deeper
Than not being in control of yourself
But if you ignore your nature
You lose control over everything

And without control over yourself
You're living your fears
Rather than solving them
And that's irresponsible
And see - external control is an illusion
But everyone is trying to get it so desperate
That the idea of its uselessness
Is becoming really scary

And now I leave you alone
With your fear which is ruling the world

Melodia e si pe youtube (ma mir ca n-o cenzureaza si pe-asta)

Despre sclavia moderna...din nou!

Coincidenta oare? Acelasi documentar, unul postat pe youtube, altul pe stagevu, a fost banat conform nu stiu caror legi....Oh well, l-am gasit din nou.De data asta, pe site-ul oficial

miercuri, 16 decembrie 2009

Maestri spirituali

Ca tot s-a adus in discutie problema profesorilor incompetenti, as avea si eu niste observatii de facut despre anumite persoane cu rol de invatatori.
Asa cum un serviciu platit intr-o institutie de invatamant nu te face decat angajat intr-o anumita profesie si nu mentor , la fel cred eu ca e si cu maestrii spirituali, Nu de alta, dar observ in ultimele secole o adevarata dezvoltare a industriei “spirituale”.O gramada de indivizi care mai de care cu zeci de carti publicate cu titluri pompoase(sau aparent umile si profunde, stiti voi la ce ma refer), cu turnee de promovare sau conferinte si cu sute, mii sau chiar milioane de followers….Mi se pare numai mie sau spiritualul a devenit o afacere ca oricare alta?
Intrebare: cum anume vanzarea de carti sau produse miraculoase (gen cristale incarcate energetic) ,sedintele de terapie etc pe scurt inconjurarea de admiratori de pe urma carora castiga binisor, fac un om sa fie maestru spiritual? Si cum iti poti obtine eliberarea urmand un om care el insusi e sclavul Ego-ului sau ?
Sa nu uitam ca si Charles Manson era privit de cei din jur ca un salvator, si totusi orice psiholog poate spune astazi ca toate actiunile sale si-au avut originea intr-o copilarie si adolescenta chinuita si plina de frustrari, fapt care l-a impins spre a-si dezvolta latura manipulatoare, din dorinta de admiratie si putere.
Sincer, tind sa cred ca la fel de bine sau chiar mai mult, poate fi maestru spiritual patronul unei frizerii de cartier care a decis ca e mai placut sa lucreze cot la cot cu restul angajatilor, care se multumeste cu ce are si la care toti clientii vin nu doar pentru serviciile profesionale ci si pentru sfaturile intelepte, sau femeia de la piata care vinde fructe si zarzavaturi din gradina personala, deoarece munca in natura si familia o fac mai implinita spiritual decat o suta de carieristi stresati de presiunea imaginii sociale pe care trebuie s-o sustina constant…si exemplele pot continua.

vineri, 11 decembrie 2009

The Cruxshadows - Birthday

"Roll out of bed, look in the mirror
And wonder who you are
Another year has come and gone
Today is your birthday
But it might be the last day of your life
What will you do if tomorrow it's all gone?
You won't be young forever
There's only a fraction to the sum
You won't be young forever
Nor will anyone
So...
Look at your life, who do you want to be before you die?
Look at your life, what do you want to do?
Look at your life, who do you want to be before you die?
Look at your life, you haven't got forever
And tell me what really matters
Is it the money and the fame?
Or how many people might eventually know your name?
But maybe you touch one life
And the world becomes a better place to be
Maybe you give their dreams another day
Another chance to be free
Happy birthday
Happy birthday
Look at your life, who do you want to be before you die?
Look at your life, what do you want to do?
Look at your life, who do you want to be before you die?
Look at your life, it all comes back to you."

Si videoclipul..

joi, 10 decembrie 2009

Postul in zilele noastre

Postul este un obicei religios de "purificare sufleteasca si trupeasca", ce are loc inaintea marilor sarbatori, cum ar fi Pastele, Craciunul etc.In cazul crestinilor ortodocsi, acesta presupune o alimentatie complet vegetala si, NU in ultimul rand, o atitudine interioara adecvata:lasarea deoparte a conflictelor cu semenii,liniste interioara si altele.Ei bine, constat, privind in jur, ca din traditie n-au mai ramas decat niste superstitii , niste gesturi mecanice pe principiul "ca asa e bine"(altfel, ce, va trazneste mania celui de sus sau cum?....), uitandu-se de beneficiile reale ale postului, tinut asa cum trebuie.
Nu mai e nevoie sa detaliez, cred ca pana la ora asta oricine ar trebui sa stie ca toate componentele fiintei noastre reprezinta un intreg si ceea ce se intampla in psihic influenteaza si fizicul, si invers,asa ca ii intreb pe cei care pur si simplu tin un regim "chinuit" in aceasta perioada: la ce va foloseste, daca in voi se acumuleaza in continuare invidie,nemultumire sau alte emotii negative?
Iar faptul ca pentru multi,postul este un mare sacrificiu, e din cauza ca omul modern s-a obisnuit sa manance in exces alimente de origine animala si normal ca pentru sistemul digestiv e foarte ciudata intreruperea acestui obicei.Imi amintesc de strabunica mea, care traia cu legume si mancaruri simple, consumand carne doar de 1-2 ori pe saptamana,ca trecea postul cu usurinta,fara sa-l simta ca pe o corvoada.Mai precizez si ca a murit la 96 de ani,mai sanatoasa ca multi batrani de 65-70 din prezent....
Alta greseala pe care o face crestinul nostru: in loc sa manance(macar in perioadele de post!) fructe si legume proaspete, ori mancaruri vegetale preparate traditional(n-ai timp acasa, exista si fast-food-uri cu produse vegetariene,gen falafel,care macar contine varza si alte cruditati) ,el da fuga la supermarket, de unde se aprovizioneaza cu pate-uri vegetale, branzeturi de soia etc.Oameni buni, pana si fructele si legumele alea de sera care se gasesc acum iarna sunt mai bune decat conservele alea care practic contin vreo 70-80% alimentul propriu-zis si in rest conservanti, potentantori de gust si altele.Si daca in trecut era intr-adevar greu sa gasesti legume in perioada asta,chiar nu mai e cazul, cu abundenta de produse din magazine de acum, asa ca...singura scuza e obisnuinta.

luni, 7 decembrie 2009

Codex Alimentarius


Cine nu cerceteaza poate fi pacalit..ca tot scriam de zvonuri care induc paranoia....dupa ce mi-am luat recent teapa cu unul din ele, am decis ca de acum incolo sa nu mai cred nimic pana nu cercetez personal, nu sa ma mai iau dupa tot ce circula pe net.Asa ca, pentru cei care inca sunt panicati de scandalul cu Codex Alimentarius, intrati va rog aici si documentati-va personal.Aruncati un ochi in special in capitolul despre vitamine si minerale.

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Despre sclavia moderna

Cum nimic nu e intamplator, la mai putin de o zi de cand am scris ultimul post, am dat peste acest documentar..el spune mai multe decat tot ce-am scris eu pana acum pe blog si probabil voi mai scrie in continuare, deci trebuie neaparat sa-l recomand si eu(desi deja am gasit referiri la el pe cel putin 3 alte bloguri):http://stagevu.com/video/ecykuivirmqb

sau incercati aici

vineri, 4 decembrie 2009

Reteta de control pentru o populatie ignoranta

Ingrediente:

1.principiul “panem et circum”
Se umple piata de consum de:
- alimente care mai de care mai artificiale si ..pentru buzunarul tuturor, ba si de-alea proaste si scumpe (ca la alea pica snobii) ;
- produse electrocasnice care de care mai revolutionare(sa fim seriosi, nu putem trai fara sa ne cumparam ultimul prototip de monitor??);
- in paralel, se revarsa in mass media valuri de stiri de scandal, de emisiuni care mai de care mai vulgare sau cu teme socante, cat sa fie pt gustul majoritatii avide de spectacol(si scandalurile politice, precizez ca fac parte din aceeasi categorie)

…astfel, obtinem o populatie de consum, care nu se mai gandeste decat la cum sa faca rost de bani sa-si permita si cutare lucru, ori din ce-au vazut la altii la tv, ori la cumnatu’ in sufragerie, ori si-au luat odata si mai vor…ori care sta si discuta numai despre ce nenorocire au mai vazut si cat de avizi sunt politicienii, domle(in loc sa puna singuri mana sa caute solutii impreuna cu semenii lor)

2.principiul “divide et impera”
Daca tot mai raman smecheri din aia care sunt atenti la ce se intampla, selectivi la ce consuma si care nu se uita la tv decat la documentare sau filme si mai au si tupeul sa puna mana si pe cate-o carte…….atunci se baga niste :
- zvonuri paranoizante, cum e scrisoarea aia cu nu stiu ce politician norvegian care da in vileag ca vom muri iradiati dupa ce se va izbi de noi o planeta(ca informatie: daca ne-ar lovi o planeta, am muri instant,ce radiatii!...) si ca guvernele stiu, dar numai elita va fi salvata;
- teorii conspirationiste: toate chestiile astea cu masonii(sursa tuturor relelor!) care sunt infiltrati peste tot , de o sa ajungem sa-i dam in cap vecinului ca am vazut la el nu stiu ce insemn….(va suna cumva cunoscut:macelul armatei de adolescenti a lui Mao Zedong ,haosul creat dupa revolutia franceza,sangeroasa miscare anti-semita?- de fiecare data a existat cate un dusman din asta, al poporului sau umanitatii).

Si voila, haosul e fierbinte si gata de servit ! Prinde careva ideea?

P.S. stiti cum vaneaza leoaicele? Una se face vazuta de catre gazele, astfel creand panica..si in timp ce turma fuge,celelalte leoaice ataca din lateral,vanatoarea fiind mult mai eficienta astfel :)

luni, 30 noiembrie 2009

Echilibrare sau...programare mentala?

Ma aflu acasa, in spatiul meu intim si placut.Imi aprind un betisor parfumat, pun niste muzica relaxanta si ma asez in pozitia de meditatie.In mai putin de 2-3 minute, de la vecini se aud zgomote.Rasete, muzica de petrecere etc.incerc sa ignor si dau muzica mea mai tare.Apoi si de la ei se aude mai tare..clipa in care simt cum ma umplu incet incet de furie si cum imi creste tensiunea.Evident, e o zi pierduta.Nu doar ca n-am reusit sa-mi fac meditatia, m-am mai si umplut de nervi , si totul din cauza nenorocitilor de vecini!
Ei bine, ce am descris mai sus e rezultatul programarii mentale.Echilibrul si linistea nu le obtii daca te inconjori de lucruri placute tie si-ti creezi un palat de fildes in care sa nu te perturbe neplacerile din exterior,ci numai daca reusesti cu adevarat sa nu mai fii deranjat de nimic…Una din cheile gasirii echilibrului e sa accepti ce vine spre tine ; cred ca toata lumea stie proverbul american: “if life gives you lemons, make lemonade”…
Atitudini corecte in cazul unei situatii ca cea de mai sus:
- daca oamenii iti sunt prieteni, te duci si tu sa ii saluti, o sa te simti mult mai bine zambindu-le decat injurandu-i
- te apuci sa faci una celelalte treburi pe care le aveai programate si care nu necesita concentrare
- iesi la o plimbare, cateva minute intr-un parc pot sa te ajute foarte mult
Ideea e ca solutii se gasesc.Totul e sa invatam sa ne depasim blocajele si fixatiile si sa ne modelam starea interioara intr-una placuta, indiferent de factorii “neprogramati”.

duminică, 29 noiembrie 2009

Un pic de matematica....

Calcul "la mintea cocosului": daca cei doi candidati principali la alegerile prezidentiale au obtinut aproximativ 30% din voturi..in conditiile in care la votare n-a fost prezenta decat un pic peste 50% din populatie...Asta inseamna ca, dragii mei, vom avea un presedinte pe care numai 15% din noi si l-au dorit :d
Nu, nu imi amintiti ca urmeaza si turul 2 al alegerilor, fiindca deja acela o sa fie de compromis si aliante, votul(daca zic "adevarat" ar fi naivitate, in conditiile in care au avut loc atatea nereguli)primar e cel care arata adevarata optiune.
Concluzii? Le tragem fiecare dintre noi.

marți, 24 noiembrie 2009

O viata mai buna

O viata mai buna…asta spun majoritatea romanilor, saracii, loviti de criza, cand sunt intrebati ce-si doresc. Dar..ce inseamna pt ei acest lucru? Fericire si liniste interioara? Nicidecum!
Ei viseaza, ca orice om de rand, la un LCD mai mare, la un telefon nou, la vacante in afara de unde sa vina cu poze sa se laude la prieteni si rude, la haine mai scumpe (nu si mai de bun gust sau calitate, atentie). Sunt inca socata de faptul ca majoritatea oamenilor nici nu se uita pe etichetele produselor alimentare pe care le cumpara, intoxicandu-si astfel organismul cu tot felul de aditivi, dar in acelasi timp petrec ore in sir citind informatii despre telefonul pe care vor sa si-l cumpere. La fel de ciudat e ca unii din acesti oameni vorbesc cu dispret de manelistii cu 3 lanturi de aur la gat, dar nu-si dau seama ca si mania lor pentru telefoane, ceasuri, bijuterii, face parte din aceeasi categorie.
Imaginandu-ne ca prin absurd, s-ar ieftini peste noapte energia electrica, gazele etc:  pun pariu ca toti banii economisiti de aceiasi oameni mentionati mai sus s-ar duce pe mofturi, si in continuare si-ar dori mai mult, ca deh, asa e natura umana, nimic nu e de ajuns. Ei bine, cand o sa aud pe mai multi plangandu-se ca isi doresc mai multe spatii verzi, mai multa relaxare si mai multe bucurii sufletesti, atunci o sa ma gandesc ca da, intr-adevar, traim in conditii grele si meritam o viata mai buna…...
Precizez ca sunt constienta ca exista oameni care chiar nu traiesc bine si abia au strictul necesar; nu despre aceia era vorba, sper ca m-am exprimat coerent.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Niste versuri....

"When you have the will
You learn to forgive and to forget
You have to -
Collect the broken pieces and
Humble hearted
Stand up from the place you hide
If I wouldn't know to miss anything
It couldn't hurt me no more
Mistakes tought to build life
From the ashes, that fell down to ground

Without any pain it wouldn't be the same
Experiences made me strong -
Not every pain hurts
Deep inside
When you learn to devide
Don't fear the danger
Follow your heart to the light
Live your dream and breath

When you listen to yourself
Don't always expect
To find understanding
It takes time
You may loose your faith
But don't be afraid
To find the solution"

Lacrimosa - "Not every pain hurts"

duminică, 8 noiembrie 2009

Apel la bunul simt impotriva excesului

Incep prin a va ruga sa va ganditi pentru cateva clipe: cata mancare ati aruncat in ultima luna din frigider? Cate semipreparate expirate, cate conserve consumate doar partial, cate legume si fructe stricate?
Inmultiti numarul pungilor de gunoi folosite de voi, la numarul populatiei din zona in care locuiti si aveti o imagine aproximativa a tonelor de resturi menajere care umplu gropile de gunoi tot mai mult pe zi ce trece….
Daca de exemplu, v-ati cumparat un pui la rotisor si n-ati consumat decat jumatate din el, restul ajungand la gunoi, ganditi-va ca ati contribuit la cresterea (inutila) a cererii numarului puilor crescuti pentru carne.Si cum majoritatea populatiei face exact acelasi lucru….
Sa va mai explic cum, in loc de, sa zicem, 10.000 de pui, sunt crescuti si taiati 20.000, doar pentru a inmulti resturile de carne in putrefactie din gropile de gunoi? …
Ok, presupunand ca nu aveti nici un fel de sentiment in legatura cu asta…Ar trebui totusi sa stiti ca fiecare pui crescut degeaba necesita o anume cantitate de hrana, de curent electric consumat (deci resurse naturale), iar hrana aceea, in general furaje, duce si ea in timp la secatuirea solului…Ajung iar la gropile de gunoi: in timp ce acestea se umplu si necesita tot mai multe spatii pentru crearea altora noi, terenurile cultivate devin tot mai lipsite de elementele care duc la recolte bogate si sanatoase. Si  bineninteles, intre timp, animalele salbatice  (care in fond ar trebui sa aiba aceleasi drepturi  de a trai ca si noi pe planeta asta) au din ce in ce mai putin spatiu natural si implicit hrana, pentru ca "civilizatia" sa se extinda si oamenii sa gaseasca noi terenuri fertile de jefuit.
Si treaba cu fermele de pui este cel mai umil exemplu. Discutia se poate extinde nu doar la o gama intreaga de alimente, ci si la produse chimice de curatenie (ambalaje jumatate goale aruncate si ele cu tonele), haine, obiecte care “nu mai sunt la moda” printre care corpuri de mobila din lemn masiv (care a avut nevoie de zeci de ani sa creasca in padure)…si tot asa.
Nu, nu sunt o fanatica ecologista, dar ceea ce observ in jur ma face sa cred ca pur si simplu ne batem joc de tot ce avem (in timp ce oameni din tarile subdezvoltate traiesc cu un singur rand de haine si se multumesc cu niste paine si eventual legume pe zi). Si unii se mai mira ca s-a ajuns la criza?... Abia astept sa vad ce “distractie” va fi cand criza se va extinde de la bani la bunurile de consum pe care acum nu le apreciem…

duminică, 1 noiembrie 2009

Competitivitatea sau survival of the fittest in detrimentul tuturor

Ni se spune de mici ca trebuie sa fim mai buni ca ceilalti..suntem facuti ratati daca nu dam dovada de aceleasi calitati precum copilul vecinului …Ni se baga subliminal in cap concepte de genul: frate frate, da branza-i pe bani…Rezultatul? O societate de oameni frustrati, tensionati, simtindu-se in permanenta amenintati de semenii lor (care nu urmaresc decat sa-i detroneze din statulul cu greu castigat!). Ma uit numai la tinerii intre , sa zicem,16-22 de ani(de adulti nici nu indraznesc sa scriu): baietii sunt in marea majoritate extreme de rigizi(sub masca detasarii si vulgaritatii), mereu temandu-se sa nu rada cineva de masculinitatea lor, si de aceea refuzand relatiile mai deschise cu pers de acelasi sex , fetele de asemenea, toate niste mici vampe wanna-be, (ca asa invata din media ca trebuie sa fie o femeie adevarata si apreciata), mereu in competitie cu prietenele lor pentru statutul de “cea mai cool”…
Tot ce vreau sa va transmit acum e ca…...e absolut ok sa NU fii cel mai frumos, cel mai destept, cel mai popular sau ce vreti voi… e ok daca la job exista cineva mai competent ...e la fel de ok daca n-ai o masina la fel de scumpa ca a vecinului sau sanii la fel de mari ca ai tipei cu care iese fostul prieten….Detasati-va putin de toata aceasta angoasa competitionala si incercati sa va concentrati asupra a ceea ce sunteti, nu a ceea ce se vrea de la voi sa fiti.Hai sa fim seriosi, de-aia exista diversitate, nu ca unii sa fie e success si altii niste ratati:suntem cu totii fiinte umane, fiecare cu calitatile si potentialul sau, si pana nu invatam sa colaboram armonios si sa intelegem ca exista loc pt fiecare in lumea asta, lucrurile or sa mearga din ce in ce mai rau…
Sociologul Herbert Spencer a comparat societatea cu un organism viu, indivizii fiind analogi celulelor.De asemenea , grupurile sociale si ocupatiile umane pot fi asociate, tesuturilor si organelor….ori daca suntem un organism(al carui scop e supravietuirea), ar tb sa colaboram, fiecare cu rolul lui... Stiti si voi ca atunci cand celulele unui organism fac ce vor, nu ce ar trebui ca si parti componente, se ajunge la cancer(care pana la urma asta si o e,o aglomerare de celule rebele care se opun rolului lor si se dezvolta haotic).
Astfel, singurul rol al impulsurilor competitive ar trebui sa fie in scopul perfectionarii personale(cum scria Neale Donald Walsch, spre cine vrei sa fii cu adevarat) si nu a acumularii de frustrare si invidie.Alegerea e a voastra, pana la urma….

vineri, 30 octombrie 2009

Mantuirea - fara religie

Mantuirea e personala, se spune, si in urmatoarele randuri vreau sa vin cu argumente care sa sustina faptul ca aceste cuvinte nu sunt doar o simpla afirmatie, ci constituie un adevar de care trebuie sa tina cont toti cei ce vor o schimbare adevarata in viata lor, toti cei ce “cauta iluminarea”. Nu o noua religie este solutia , cum cred multi care incearca sa respinga traditia in speranta ca imbratisand o noua spiritualitate, vor renaste ca fiinte.Aceasta renastere trebuie sa vina din interior, nu din aderarea la un nou cult.De ce? Pentru ca orice forma de religie organizata implica, odata cu impunerea unor reguli, o conformare, o deviere de la libertatea de manifestare ca fiinta creatoare si autonoma .O religie presupune grupuri sociale organizate, iar orice forma de grup social , mai devreme sau mai tarziu, isi va imparti si eticheta membrii , in roluri precum lideri, adepti de rand etc.
Intr-adevar, e nevoie de a cunoaste si acest tip de existenta, in grupuri organizate si impartite pe roluri, dar fiecare dintre noi trebuie sa stie ca poate fi pe rand, conducator, renegat sau simplu participant care respecta regulile celorlalti si NU suntem legati de un anume statut, statuturile fiind doar impuse de context si nereprezentandu-ne cu adevarat fiinta care se afla dincolo de acest corp.
Acelasi om care in mediul in care s-a nascut era un membru respectat al comunitatii, poate fi considerat un individ demn de dispret in alte culturi;la fel ,o fiinta desconsiderata de familia sa se poate dovedi o persoana plina de calitati in alte contexte.Totul tine de ceea ce sociologia numeste “rol social” si din pacate, multi se asociaza pe sine ca fiind insusi rolul in care sunt perceputi de ceilalti, ajungand sa creada ca nu sunt liberi sa fie ce vor deoarece acest lucru e imposibil datorita unor caracteristici pe care le-au manifestat candva iar opinia generala i-a facut sa creada ca ii definesc ca persoane in orice situatie.
Drept urmare, ce pot sa spun e ca noi nu doar ca nu suntem corpul nostru…nu suntem nici macar personalitatea noastra, aceasta fiind tot un invelis exterior care trebuie dat la o parte pentru a vedea cine suntem cu adevarat…Si credeti sau nu, suntem facuti din aceeasi esenta: totul depinde de felul in care ne modelam pe parcus…

joi, 13 august 2009

Predestinare vs liber arbitru

energael: stii... o chestie care nu prea o inteleg foarte clar de ce spun oamenii asa cum spun... faptul ca daca noi ne luam viitorul in maini, ne departam de Dumnezeu (dpdv crestin), pt ca ne facem noi sa fim propriul zeu.
Corinna: aaa
Corinna: cred k e vb de ambitie
Corinna: si karma
Corinna: k nu e bine sa-ti iei viitorul in maini dak nu esti…pur
Corinna: si astfel risti sa te ia valul si sa-ti faci mai mult rau
Corinna: i mean
Corinna: abia dupa ce intelegi anumite fenomene
Corinna: sa incepi sa controlezi ce se intampla cu tine
Corinna: ce ziceai ieri?
Corinna: dak ajungi sa constientizezi unde ai gresit
Corinna: ti se anuleaza karma, macar partial
energael: aha
Corinna: ori fara sa ajungi aici
Corinna: a-ti "lua viit in maini" inseamna a te indeparta de ce ti-ai propus inainte de nastere, cu scopul sa-ti poti arde karma
energael: asta spui tu ca este explicatia la ce am zis mai sus ? sau asta este parerea ta generala
Corinna: pai asta ar fi explicatia mea
Corinna: vii cu un scop, nu?
Corinna: k sa te cureti
Corinna: pana nu faci asta
energael: deci spui ca mai intai sa te cureti si apoi sa iei controlul ?
Corinna: a-ti decide constient cursul vietii poate insemna sa deviezi de la misiunea dinainte de nastere
Corinna: yep
Corinna: eu de ce crezi k am ajuns abia acum aici?
Corinna: sa realizez niste chestii?
Corinna: probabil k am avut destule de "ars"
Corinna: inainte sa ajung sa realizez k eu pot transforma totul
energael: eu stiu ca nu poti prelua controlul la propriu, pana nu te cureti .... poti sa deviezi putin de la curs...dar cum zicea si tipul ala pe blog la tine, faci o chestie care vrei tu....dar tot acolo ajungi unde trebuie sa ajungi conform karmei
energael: da... ai dreptate, dupa ce ai realizat astea, atunci poti cu adevarat sa te rupi de karma
Corinna: dak ma prindeam mai repede, sau incercam cu indarjire sa-mi schimb viata, deviam de la drumul karmic
energael: si sa controlezi la propriu viata.
Corinna: da
Corinna: are si el dreptate
Corinna: hai sa luam un exemplu
Corinna: in viata anterioara ai avut multi bani si i-ai risipit aiurea fiind egoist
Corinna: acum tb sa vezi cum e sa nu ai, k sa inveti lectia
Corinna: ori tie si se pune pata k nu vrei sa fie asa
Corinna: si cum prin munca nu poti castiga, k asa ti-ai stabilit
Corinna: tocmai k sa nu acumulezi
Corinna: te apuci de furat
Corinna: merge bine, o duci super
Corinna: pana cand se strica totul, faci inchisoare si apoi ajungi pe strazi, homeless
Corinna: deci
Corinna: karma s-a indeplinit
Corinna: dar nu asa, soft
Corinna: ci agresiv
Corinna: pt k tu ai fortat lucrurile
Corinna: i mean
Corinna: in loc de un echilibru
Corinna: o viata modesta
Corinna: ai avut parte de extreme
Corinna: opulenta nemeritata
Corinna: apoi cadere
Corinna: ori dak pe parcurs ai fi inteles totul
Corinna: te-ai fi eliberat
Corinna: ai fi putut sa aduni bani
Corinna: dar i-ai fi ajutat si pe altii cu ei
Corinna: asa nu ti-ai acumulat alta karma
Corinna: si ai ars-o si pe aia anterioare
Corinna: intelegi?
energael: dap
energael: inteleg.
energael: dar oare astea nu sunt tot "predestinate" datorita caracterului tau care sigur ar devia ? ma leg de faza aia cu controlul viitorului, deci e predestinat.
Corinna: nu pas cu pas
Corinna: dar exista o ..potentialitate a lor
Corinna: pe ideea k tu stabilesti conjunctura astrologica sub care te nasti
Corinna: in mare da
Corinna: nu k evenimente
Corinna: ci k tendinte
Corinna: dar asta nu inseamna k nu pot aparea schimbari
Corinna: liberul arbitru, remember?
energael: da, inteleg.
energael: cum zicea in House un doctor catre un preot..... "ai renuntat la credinta pt ca oamenii si-au folosit darul lor de la Dumnezeu, free will, sa te loveasca..."
Corinna: tot legat de free will
Corinna: se refera si la faptul k nu te pedepseste nimeni, nimeni nu-ti zice k tb sa urci
Corinna: tu decizi dak vrei asta
Corinna: vb de decizii luate extra corporal
energael: da
Corinna: tu decizi k vrei sa te nasti iar k sa te cureti
Corinna: nu te pune nimeni sa nu ramai asa
Corinna: sau sa te nasti de la inceput
energael: asta asa e.

joi, 16 iulie 2009

Experiente in spirala partea I

Multi dintre noi sunt familiari cu trairile de genul, hai sa le spun “blestem personal”: o experienta neplacuta care se tot repeta in diverse momente ale existentei, o situatie din care niciodata nu iesi definitiv, oricat te-ai zbate sa schimbi lucrurile.De exemplu, oricat ai incerca sa-ti faci o situatie materiala mai buna, de fiecare data cand reusesti sa obtii mai multi bani, intervine o cheltuiala majora neprevazuta sau alt eveniment care da totul peste cap si te duce tot la punctul de unde ai pornit.Sau alt exemplu, cand treci dintr-o relatie sentimentala in alta, lovindu-te mereu de problema neincrederii, tradarii etc, desi de fiecare data iti spui ca vei fi mai atent .
Motivul? Exista lectii pe care trebuie sa le invatam.Lectii pe care noi insine ni le-am stabilit la un moment-dat, desi nu neaparat la nivel constient.Ori invatarea nu se face de multe ori decat prin experienta proprie (si nu observand la altii), prin contact direct cu situatii din care trebuie ori sa inveti sa iesi, ori sa le privesti cu alta atitudine pana dispar de la sine.Si cum unele lectii sunt mai grele decat altele, de aceea se tot repeta anumit context, pana ajungi sa intelegi cu adevarat unde gresesti si inveti cum sa aplici noile cunostinte .
In lumina celor de mai sus, pot sustine ca nu exista experiente inutile sau timp pierdut, atata timp cand stii de unde sa tragi concluziile.Afirmatiile de genul: “vai,am pierdut atatia ani in care as fi preferat sa fac altceva”, denota ca n-ai invatat sa-ti valorifici experientele, nu ca ele ar fi negative, iar faptul ca unele dureaza asa mult e fix din cauza ca n-ai reusit sa treci peste anumite obstacole si air preferat sa tot fugi de o problema in loc sa incerci sa o intelegi astfel incat sa o poti rezolva.
NU exista nici o putere superioara care sa fi decis ca noi trebuie sa suferim, sau sa ne dam cu capul de greutati, pe scurt san e ispasim pacatele ca apoi sa primim eliberarea.Noi singuri stim exact , in mod instinctiv daca vreti, unde anume avem de lucrat cu noi si ne atragem singuri experientele necesare pentru ceea ce vrem sa perfectionam., experiente care pot avea rolul ori de a ne atrage atentia asupra faptului ca avem o problema, ori de a ne pune in situatia in care trebuie sa ne modificam atitudinea fata de un fenomen.
In alta ordine de idei, in psihologia moderna exista notiunea de autoprofetie implinita: in momentul in care te convingi singur de un lucru, intregul tau sistem (gandire, comportament etc) va functiona in asa fel incat sa duca la rezultate care sa sustina ceea ce tu ai decis ca este adevarat. Pe scurt, pot adauga la ceea ce spuneam ca experientele neplacute repetitive sunt in mare parte si rezultatul propriei programari mentale…Oricum ar fi…nu exista ghinion…e doar, sa-i zicem, legea atractiei(pentru cei care-au vazut documentarele gen “The Secret”).

marți, 2 iunie 2009

Cate ceva despre frustrare..la femei

Frustrarea este un fenomen foarte complex, rezultat din diverse situatii si avand o gama destul de larga de manifestari. Printre acestea, pe primul loc as numi abuzul.
Abuzul de mancare, abuzul de distractie (ca si cum mersul excesiv la petreceri si alte evenimente publice ti-ar rezolva problemele) , abuzul de cei de langa tine (pe care ajungi sa-i duci la limita rabdarii prin atitudinea permanenta de insatisfactie) , abuzul de jocuri video (asta in special in cazul celor de sex masculin,care-si descarca astfel agresivitatea reusind sa n-o verse asupra celor din jur) , si , subiectul la care voiam sa ajung, abuzul de shopping - acesta manifestandu-se in cazul femeilor (si posibil al homosexualilor, desi sincer e doar o banuiala, n-am informatii in aceasta privinta).
Despre shopping deci...Curios cum o activitate pe care personal o consider aproape patologica e ridicata la rangul de hobby...Am vazut ca la tv exista chiar o emisiune cu numele "Shopping-ul pasiunea mea". OMG, ca sa ma exprim cat se poate de plastic...In traducere libera: "noi incurajam superficialitatea si defularea prin consum de bunuri"
Daca n-ati inteles inca ideea, haideti sa va fac o schema:
FRUSTRARE (de obicei legata de imaginea de sine sau de insatisfactie sentimentala)-->
DEFULARE (prin consolare/refugiere in activitati placute)-->
timp excesiv petrecut in magazine si evident, o casa plina cu lucruri "dragute" si in mare parte inutile...

Deci dragele mele, daca observati ca singura voastra modalitate de a va recrea e sa achizitionati " lucruri frumoase " care sa va binedispuna (recunoasteti ca dupa aproximativ o saptamana nu ma mai ofera nici o satisfactie) si daca deja casa voastra e in criza de spatiu de depozitare..poate ar trebui sa incepeti sa va ganditi la o terapie care chiar sa aiba rezultate in a va rezolva problemele...

marți, 5 mai 2009

Sexul si mancarea

Citisem candva o carte cu un titlu de genul: ”despre dragoste in bucatarie si sex in biblioteca”…De ce atatea conexiuni intre sex si mancare?...A existat intotdeauna o tendinta de-a imprumuta termeni dintr-un domeniu pentru a descrie o senzatie tare din celalalt, cum ar fi..o mancare “senzuala” sau un corp “delicios” ,iar cand spun dintotdeauna, vorbesc de textele scrise pe care le avem de-a lungul istoriei, de la primele povesti sumeriene egiptene etc.
Cum chiar nu vreau sa dau si eu in explicatii freudiene cum ar fi : ” pai deh, astea sunt cele doua procese biologice de baza ale omului, hranirea si reproducerea”, deoarece toata teoria asta mi se pare un pic exagerata (pana la urma si respiratul si excretia sunt procese de baza, dar n-au inspirat pe nimeni la comparatii poetice), cred ca explicatia consta pur si simplu in ideea de activitati care produc placere.
In timp ce functii ca cele enumerate mai sus sunt controlate de sistemul nervos vegetativ, deci au loc mai mult mecanic si semi-inconstient, functiile precum hranirea si reproducerea sunt controlate si perfect constientizate datorita numerosilor receptori senzoriali care ofera creierului o multime de informatii nu doar despre cantitatea, ci si calitatea actului….
Iar fix aceasta bombardare a creierului cu informatii senzoriale, percepute ca “placute”, au dus la o rafinare a acestor necesitati, ajungandu-se sa ne folosim de ele si fara sa avem stricta nevoie (n-as exagera prea mult comparand gurmanzii sau cei ahtiati sexual cu niste dependenti de droguri usoare precum tutunul , cafeaua etc).Iar faptul ca aceste doua aspecte ale vietii noastre ocupa un loc destul de important si in arta, n-ar trebui sa ne mire…pana la urma si arta face parte din categoria activitatilor de placere, nu de nevoie…

luni, 13 aprilie 2009

Progres?...

Recent am vazut un documentar despre situatia religioasa din Rusia…nu mare diferenta fata de ce se intampla la noi, ba chiar un pic mai rau: ignoranta si superstitie,oameni inchisi la schimbare care habar n-au in ce cred sau de ce si care devin violenti fata de orice iese din tiparele a ceea ce stiu ei.Sa nu mai vorbesc de faptul ca totul se transmite...prin traditie orala,90% dintre credinciosi necunoscand ce scrie in Biblie.Si ma gandeam cat rau poate sa faca o asemenea atitudine, mai ales tinand cont de rolul major pe care(inca)il are religia in dezvoltarea societatii.
Nu, eliminarea religiei organizate nu constituie solutia, contrar a ceea ce cred anumite curente ideologice ca cele nascute din subculturile moderne…ci promovarea tolerantei religioase.Uite, asta cred eu ca a fost unul din cele mai bune laturi ale civilizatiei romane, faptul ca aveai dreptul sa crezi in ce doresti, atata timp cat iti respectai obligatiile de cetatean, adica plateai taxele si nu incalcai legile juridice.
De ce oamenii nu pot invata din istorie si de fiecare data cand apare o noua epoca, schimbarile sunt atat de radicale incat odata cu renuntarea la aspectele negative, se pierd si multe din cele pozitive? Fiecare val revolutionar chiar, odata cu inlaturarea unor reprimari, a unor atitudini gresite, a reusit automat sa promoveze alte tipuri de reprimare.Asa cum crestinii Evului Mediu, incercand sa puna punct depravarii sexuale din baile publice (acestea datand din perioada romana), au reusit sa impinga (la propriu) Europa in mizerie prin inchiderea definitiva a acestora,tot astfel comunistii, incercand sa inlature inegalitatile sociale, au ajuns sa cenzureze grav exprimarea individuala…iar exemplele pot continua.
De ce functioneaza lumea astfel, nu stiu(ca daca as fi stiut as fi incercat deja sa fac ceva in privinta asta).Momentan nu-mi ramane decat sa meditez asupra subiectului in speranta ca cine stie, cineva va face intr-o zi lumina si vom reusi sa traim intr-o societate perfecta…

miercuri, 18 martie 2009

Ad Ombra

Pentru cei interesati de muzica mai putin comerciala,a aparut noul album Ad Ombra, proiect de dark/neoclasical/avantgarde...Informatii la linkurile de mai jos.

http://rageineden.org/index.php?id=6&pid=1740

http://www.myspace.com/adombra

Camuflarea este buna

Cati dintre noi nu ne-am confruntat macar odata in spatii publice cu opinia mai putin placuta a vreunor persoane needucate sau puse pe glume, referitoare la aspectul nostru? Replici gen: “uite-l si pe-ala ce par are”…”ia uite-o si pe-aia cum e imbracata” sau pur si simplu bagari in seama tot datorate a ceva din aspect care atrage atentia, aud zilnic in jurul meu…deh, asta e societatea (si hai sa nu mai dam vina pe altii, ca fiecare contribuim la aceasta situatie, fie si prin acceptarea ei), dar nu despre asta era vorba.
Eu am descoperit camuflarea…De ce sa ai grija, in zilele in care pur si simplu mergi la munca sau la cumparaturi, sa te aranjezi nu stiu cum , sa stai o ora in oglinda, cand singurele rezultate vor fi comentariile neplacute ale manelistilor pe care-i vei intalni pe strada?? Nu, stai linistit(a), nu va veni nimeni la tine sa-ti spuna ca apreciaza cum te-ai aranjat si ca ar vrea sa te cunoasca mai bine la o cafea…Vrei sa agati? Mergi in localuri cu prietenii sau ceva de genul…Nu vrei? Cu atat mai putin ai avea de ce sa atragi atentia!
A, am uitat sa mentionez ca de fapt nu vreau sa acuz pe nimeni pentru alegerile personale…astea sunt pur si simplu concluziile mele si motivele care in ziua de azi ma determina sa ies din casa cu un aspect cat mai sters, cu scopul de a-mi vedea de treburi linistita.
Azi ploua.Si nu, nu e romantic.E doar o ploaie urata, care uda cainii ce dorm incovrigati pe-o saltea aruncata in spatele blocului de unul dintre locatari si uda si cei doi corbi care merg agale printre gunoaie, cautand de mancare.
Oficial e primavara.N-ai zice ,daca stai sa te uiti la cele cateva fire de iarba crescute pe terenul viran unde candva a fost un loc de joaca, dovada vreo doua leagane si un tobogan, toate rupte si ruginite.si cand te gandesti ca acum vreo doua saptamani, femei impodobite cu martisoare colorate,defiland mandre prin mijloacele de transport in comun, sarbatoreau inceputul lunii martie…
De la birou, vad pe fereastra doar partea de sus a blocurilor din jur, si picaturile de ploaie ce se izbesc neregulat de geamuri, si ma gandesc ca azi n-am chef sa merg la munca…mai bine-as lua in brate pisica mica si portocalie care, in lipsa atentiei mele, s-a cuibarit pe monitor si se uita din cand in cand alene la mine, tot sperand sa ma asez comod ca sa-mi poata sari in brate , mi-as face inca o cafea si m-as pune pe scris…e o zi tocmai buna de scris, nu?

marți, 17 martie 2009

Introducere

“ The citylights in front of us
Are gleaming in the night
Rush rush
Or it will be too late
To let my soul ignite

Strangers passing
Never lasting
Frozen faces
They appear on the screens
And they don't tell me anything”

http://www.youtube.com/watch?v=19kj1qDPX9w

Un oras aglomerat, cu mii de lumini in noapte;un cartier cu blocuri inalte,plin de gunoaie, caini vagabonzi si tigani la coltul strazii…eu cu mainile inghetand pe pervazul unui balcon neizolat,plin de cutii si alte obiecte inutile dintr-un apartament inchiriat de unde se vad indepartatele lumini ale cladirilor importante din centru si de unde uneori se-aud injuraturile pustilor din cartier, iar alteori, linistea e brazdata doar de zgomotul difuz al masinilor de pe strada…
Mai poate exista poezie intr-un asemenea context? Eu una am convingerea ca da.Iar acest blog va fi dedicat gandurilor mele nocturne, din mijlocul orasului prea aglomerat si prea pragmatic…