Se vorbeste foarte des despre efectele substantelor psihoactive asupra creierului si starilor emotionale; se scriu sute de referiri la efectele cofeinei sau alcoolui in organism;ce se stie mai putin este faptul ca si alimentele de zi cu zi ne influenteaza activitatea si emotiile. Ironia societatii noastre e ca desi avem acces la o gama foarte larga de alimente, avem tendinta sa ne limitam la numai cateva, care ne satura rapid si ne dau senzatia de satisfactie, dar care nu asigura necesarul de vitamine, minerale si pentru o functionare optima.
Astfel, sunteti cumva adeptii fast-food-ului sau alimentelor semipreparate, in special carne ? E foarte posibil atunci sa suferiti de stres , excese de agresivitate, insomnie. Sau din contra, sunteti vegetarieni si evitati orice produse de origine animala? Repercursiunile ar putea fi reprezentate de stari depresive, tulburari de coordonare,lipsa de energie.
Mai jos voi mentiona cateva substante de a carei prezenta in alimente trebuie sa tinem cont daca vrem sa avem si un psihic echilibrat, alaturi de un organism sanatos:
DHA ( un acid gras care intra in componenta grasimilor omega 3 si se gaseste in peste, ulei de masline, nuci ) - e responsabil de controlarea nivelurilor de serotonina in creier, de functionarea optima a functiilor cognitive; lipsa lui duce la depresie, incetineala mentala si in timp e implicat si in aparitia unor boli precum schizofrenia sau Alzheimer.
Carbohidratii (prezenti in fructe, dulciuri, cereale): reprezinta combustibilul pe care organismul il foloseste, si in cantitati mari duce la probleme de atentie, hiperactivitate, exces de cortizon (hormon asociat cu stress-ul).
Vitaminele B 1 si B2 (ambele se gasesc in legume si fructe, organe de animale, drojdie de bere) - cand ele lipsesc din alimentatie, se pot observa tulburari de memorie,ameteli, insomnie, oboseala generala, variatii ale tensiunii arteriale.
Vitamina B 12 (aproape lipseste din vegetalte, gasindu-se insa in carne , in special in ficat) - carenta acestei vitamine afecteaza functionarea neuronala, putand rezulta probleme de coordonare, iritabilitate, depresie,chiar senilitate, dementa si psihoza. Totusi , organismul poate depozita aceasta vitamina din hrana si astfel aceste efecte nu apar decat dupa cativa ani ,cand rezervele se epuizeaza.
Acidul folic (o componenta a complexului de vitamine B, gasit in carne , oua, cereale) - e implicat in reglarea secretiei de serotonina, lipsa lui in organism ducand la depresii.
Magneziul (se gaseste in special in plante, organisme marine, drojdie) - alaturi de vitaminele din complexul B, e esential in functionarea optima a sistemului nervos, in cazul deficitului aparand insomnie sau apatie, iritabilitate, oboseala musculara.
Seleniul (microelement cu rol important in metabolismul hormonilor tiroidieni, se gaseste in cantitati mici in cereale, peste, fructe de mare, legume, usturoi) - simptomele deficitului de seleniu sunt anxietatea, nesiguranta,oboseala. De asemenea, trebuie retinut sa nici excesul nu are un rol pozitiv, seleniul fiind toxic in cantitati mari.
Evident, ar mai fi si altele, dar ce e de retinut de fapt e ca inainte de a pune pe seama factorilor externi anumite reactii, ar fi bine sa vedem daca nu cumva "vinovat" e organismul care incearca sa ne traga un semnal de alarma. Iar o alimentatie foarte variata ne poate salva de asemenea probleme din start, inainte ca ele sa apara...
Resurse:
"Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului" - Jean Carper, Editura Curtea Veche, 2007
"Totul despre alimentatia sanatoasa" - Radu M Olinescu, Editura Niculescu, 2000