ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

sâmbătă, 27 februarie 2010

Mica mea revelatie...extrapolata la crestinism

Azi am vazut filmul Agora.Si desi are un final trist, sincer, m-a umplut de multumire ca in sfarsit s-a realizat un film obiectiv din punct de vedere istoric despre raspandirea crestinismului, unul care NU ii mai prezinta pe crestini ca pe niste biete fapturi inocente si brutalizate de catre necredinciosi.
Intrebarea mea care apare e : unde e greseala? Ca evident crestinismul, asa cum este el raspandit, este o mare eroare.Ori acei oameni au inteles si aplicat gresit mesajul invatatorului pe care-l urmeaza...ori doctrina in sine e contradictorie in multe privinte.
Dar oricum ar fi, un lucru e sigur.Cei care mi-au citit postarile anterioare pe tema rasturnarilor de putere si intolerantei, stiu si concluzia la care am ajuns, si care e de altfel exprimata si intr-un vechi proverb: "cine scoate sabia, de sabie va muri".
Si da, crestinismul a scos sabia. A scos-o impotriva politeistilor la inceputuri,aratand chiar mai multa intoleranta ca acestia; impotriva musulmanilor DESI daca cititi Coranul, veti vedea ca musulmanii nu doar ca afirma ca oricine crede intr-o singura divinitate e pe calea cea buna, indiferent ce nume i se da, dar mai si urmeaza invataturile lui Iisus ; impotriva evreilor , din pura nevoie de razbunare si din ciuda ca acestia refuza adevarul LOR; si mai ales, asupra propriilor frati, cand acestia indrazneau sa devieze de la dogma momentului (sa nu uitam ca normele a fost totusi modificate de nenumarate ori, in functie de interesele politice si economice).
Sa mai indraznesc sa pun o intrebare, desi banuiesc ca o pun degeaba: cum poti impune un "mesaj de iubire" prin violenta? Ca practic asta a facut crestinismul, exceptandu-i pe primii adepti, cu toate popoarele care i-au iesit in cale, de la cetatenii romani incapatanati prezentati in Agora, la natiile "primitive" din Africa si Americi....
Sa nu va mirati deci, daca dupa cum constatasem cu ceva timp in urma si legat de alte curente sociale sau religioase, crestinismul isi va gasi sfarsitul la fel cum a inceput.