ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 30 octombrie 2009

Mantuirea - fara religie

Mantuirea e personala, se spune, si in urmatoarele randuri vreau sa vin cu argumente care sa sustina faptul ca aceste cuvinte nu sunt doar o simpla afirmatie, ci constituie un adevar de care trebuie sa tina cont toti cei ce vor o schimbare adevarata in viata lor, toti cei ce “cauta iluminarea”. Nu o noua religie este solutia , cum cred multi care incearca sa respinga traditia in speranta ca imbratisand o noua spiritualitate, vor renaste ca fiinte.Aceasta renastere trebuie sa vina din interior, nu din aderarea la un nou cult.De ce? Pentru ca orice forma de religie organizata implica, odata cu impunerea unor reguli, o conformare, o deviere de la libertatea de manifestare ca fiinta creatoare si autonoma .O religie presupune grupuri sociale organizate, iar orice forma de grup social , mai devreme sau mai tarziu, isi va imparti si eticheta membrii , in roluri precum lideri, adepti de rand etc.
Intr-adevar, e nevoie de a cunoaste si acest tip de existenta, in grupuri organizate si impartite pe roluri, dar fiecare dintre noi trebuie sa stie ca poate fi pe rand, conducator, renegat sau simplu participant care respecta regulile celorlalti si NU suntem legati de un anume statut, statuturile fiind doar impuse de context si nereprezentandu-ne cu adevarat fiinta care se afla dincolo de acest corp.
Acelasi om care in mediul in care s-a nascut era un membru respectat al comunitatii, poate fi considerat un individ demn de dispret in alte culturi;la fel ,o fiinta desconsiderata de familia sa se poate dovedi o persoana plina de calitati in alte contexte.Totul tine de ceea ce sociologia numeste “rol social” si din pacate, multi se asociaza pe sine ca fiind insusi rolul in care sunt perceputi de ceilalti, ajungand sa creada ca nu sunt liberi sa fie ce vor deoarece acest lucru e imposibil datorita unor caracteristici pe care le-au manifestat candva iar opinia generala i-a facut sa creada ca ii definesc ca persoane in orice situatie.
Drept urmare, ce pot sa spun e ca noi nu doar ca nu suntem corpul nostru…nu suntem nici macar personalitatea noastra, aceasta fiind tot un invelis exterior care trebuie dat la o parte pentru a vedea cine suntem cu adevarat…Si credeti sau nu, suntem facuti din aceeasi esenta: totul depinde de felul in care ne modelam pe parcus…