ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

joi, 17 martie 2011

Farmacia din propria bucatarie

Am promis ca o sa ma ocup putin de plantele medicinale folosite in gastronomie, asa ca mi-am facut in sfarsit timp sa scriu cateva lucruri  care sper sa fie de ajutor celor care prefera sa isi ia sanatatea in propriile maini si care dau importanta la ceea ce consuma.

Cum banuiesc ca bine stiti, e mult mai usor sa previi decat sa tratezi o boala; ei bine, aici intervine alimentatia echilibrata si , as adauga eu, consumul de plante si mirodenii cu efecte terapeutice. De exemplu, consumul ocazional de rozmarin regleaza circulatia sanguina, stimuleaza irigarea cu sange a extremitatilor si parului, inclusiv are efecte anti-depresive. Alt exemplu : cuisoarele contin substante cu efect analgezic si sunt un dezinfectant puternic, incetinind chiar ritmul de alterare al alimentelor in care sunt adaugate.

 Nu are rost acum sa insir toate mirodeniile pe care le cunosc, din moment ce surse de informare se gasesc in ziua de azi din plin, unde vreau sa ajung e ca.... desi unele din comdimente sunt mai exotice si nu pot fi procurate decat din magazine, altele sunt extrem de usor de cultivat chiar in casa. Si ma refer aici nu numai la  plantatul in gradina, chiar si in  apartamente, nu e nevoie decat de un mic pervaz unde sa incapa cateva ghivece si gata, ai propria rezerva proaspata de sanatate... Plus ca spre deosebire de plantele uscate din magazine, macar ai garantia ca nu sunt crescute in medii poluate sau recoltate necorespunzator.

De unde se pot procura? Variantele ar fi doua, cel putin cele la care am apelat eu : ghivece cu plantute care se gasesc ori prin hipermarketuri, sau magazine specializate in plante, sau seminte ( la plic sau colectate direct din natura). Ca si in cazul informatiilor despre proprietatile plantelor, de asemenea, si despre cultivarea lor exista sute de surse de informare, de la bloguri la carti in toate librariile, plus ca nu e nevoie sa ai studii de agronomie ca sa ingrijesti cateva specii de plante la ghiveci. Mai multe, nu cred ca ar mai fi de spus, mai adaug doar o poza cu tufa mea personala de salvie si am incheiat :)