Citisem candva o carte cu un titlu de genul: ”despre dragoste in bucatarie si sex in biblioteca”…De ce atatea conexiuni intre sex si mancare?...A existat intotdeauna o tendinta de-a imprumuta termeni dintr-un domeniu pentru a descrie o senzatie tare din celalalt, cum ar fi..o mancare “senzuala” sau un corp “delicios” ,iar cand spun dintotdeauna, vorbesc de textele scrise pe care le avem de-a lungul istoriei, de la primele povesti sumeriene egiptene etc.
Cum chiar nu vreau sa dau si eu in explicatii freudiene cum ar fi : ” pai deh, astea sunt cele doua procese biologice de baza ale omului, hranirea si reproducerea”, deoarece toata teoria asta mi se pare un pic exagerata (pana la urma si respiratul si excretia sunt procese de baza, dar n-au inspirat pe nimeni la comparatii poetice), cred ca explicatia consta pur si simplu in ideea de activitati care produc placere.
In timp ce functii ca cele enumerate mai sus sunt controlate de sistemul nervos vegetativ, deci au loc mai mult mecanic si semi-inconstient, functiile precum hranirea si reproducerea sunt controlate si perfect constientizate datorita numerosilor receptori senzoriali care ofera creierului o multime de informatii nu doar despre cantitatea, ci si calitatea actului….
Iar fix aceasta bombardare a creierului cu informatii senzoriale, percepute ca “placute”, au dus la o rafinare a acestor necesitati, ajungandu-se sa ne folosim de ele si fara sa avem stricta nevoie (n-as exagera prea mult comparand gurmanzii sau cei ahtiati sexual cu niste dependenti de droguri usoare precum tutunul , cafeaua etc).Iar faptul ca aceste doua aspecte ale vietii noastre ocupa un loc destul de important si in arta, n-ar trebui sa ne mire…pana la urma si arta face parte din categoria activitatilor de placere, nu de nevoie…