ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

miercuri, 16 decembrie 2009

Maestri spirituali

Ca tot s-a adus in discutie problema profesorilor incompetenti, as avea si eu niste observatii de facut despre anumite persoane cu rol de invatatori.
Asa cum un serviciu platit intr-o institutie de invatamant nu te face decat angajat intr-o anumita profesie si nu mentor , la fel cred eu ca e si cu maestrii spirituali, Nu de alta, dar observ in ultimele secole o adevarata dezvoltare a industriei “spirituale”.O gramada de indivizi care mai de care cu zeci de carti publicate cu titluri pompoase(sau aparent umile si profunde, stiti voi la ce ma refer), cu turnee de promovare sau conferinte si cu sute, mii sau chiar milioane de followers….Mi se pare numai mie sau spiritualul a devenit o afacere ca oricare alta?
Intrebare: cum anume vanzarea de carti sau produse miraculoase (gen cristale incarcate energetic) ,sedintele de terapie etc pe scurt inconjurarea de admiratori de pe urma carora castiga binisor, fac un om sa fie maestru spiritual? Si cum iti poti obtine eliberarea urmand un om care el insusi e sclavul Ego-ului sau ?
Sa nu uitam ca si Charles Manson era privit de cei din jur ca un salvator, si totusi orice psiholog poate spune astazi ca toate actiunile sale si-au avut originea intr-o copilarie si adolescenta chinuita si plina de frustrari, fapt care l-a impins spre a-si dezvolta latura manipulatoare, din dorinta de admiratie si putere.
Sincer, tind sa cred ca la fel de bine sau chiar mai mult, poate fi maestru spiritual patronul unei frizerii de cartier care a decis ca e mai placut sa lucreze cot la cot cu restul angajatilor, care se multumeste cu ce are si la care toti clientii vin nu doar pentru serviciile profesionale ci si pentru sfaturile intelepte, sau femeia de la piata care vinde fructe si zarzavaturi din gradina personala, deoarece munca in natura si familia o fac mai implinita spiritual decat o suta de carieristi stresati de presiunea imaginii sociale pe care trebuie s-o sustina constant…si exemplele pot continua.

3 comentarii:

  1. Nu exista maestrii spirituali, ci doar apucaturi cu care rezonam.

    De exemplu Guru Bivolaru ii atragea pe derelgati prin orgii sexuale. Cei care rezonau cu asta il vedeau ca pe un maestru.

    Mai exista varianta in care oamenii incapabili sunt impresionati de altii cu realizari mai mari ca ale lor.

    Personal nu cred in existenta idolilor, poate doar a unor modele comportamentale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un maestru spiritual nu este idol. Daca oamenii il vad ca pe un idol, asta este pentru ca oamenilor le este lene sa se ajute singuri, si vor sa-si puna salvarea pe seama unui idol, al unui "messia" care sa faca toate in locul lor. Maestrii spirituali, in opinia mea, sunt oamenii care (1) isi gasesc toate cele de trebuinta in ei insisi si (2) pe ei se regasesc in tot ce ii inconjoara. Dar ambele impreuna. Nu separat. Daca oricine ii vede ca si idoli, este vina lor, nu a Maestrului. Un maestru adevarat cauta sa creeze cat mai multi maestri, nu cat mai multi discipoli. Asta este o regula respectata de toti maestrii autentici.
    Cat despre Bivolaru si altii, nu trebuie sa ne luam dupa etichete. Daca un om are un grup de nebuni dupa el, si el isi da titluri de mare guru, chiar si este un guru ? Sa fim seriosi. Cei care ii vad asa pe impostorii acestia, cad prada capcanelor acestor profeti falsi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vrut sa scriu "dereglatii" nu "deregati" :D

    RăspundețiȘtergere