ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

miercuri, 22 decembrie 2010

Craciunul

Fiindca vreau nu vreau sunt afectata si eu de nebunia sarbatorilor de iarna , am meditat zilele astea pe tema semnificatiei si traditiior "crestine" legate de Craciun si Anul Nou. Principalele idei pe care vreau sa le exprim mai departe sunt:

- Nicaieri in Noul Testament nu apare nimic legat de Craciun ; nu se pomeneste de ziua nasterii lui Iisus (care de altfel nicaieri nu e numit Cristos, deci nici o legatura cu "Christmas" oricum ), cu atat mai putin de sarbatorirea ei in vreun fel.

- Perioada 20-30 dec corespunde atat Saturnaliilor romane, cat si sarbatorilor altor popoare pagane, precum germanicii, celtii sau chiar dacii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca pana in primele secole B.C., fix 25 decembrie era ziua de nastere a lui Mithra, zeitate solara adusa de romani din zona Orientului. Coincidenta oare sau...musamalizare din partea Bisericii?

- Chiar si dupa ce a aparut traditia sarbatoririi Craciunului ca nastere a lui Iisus (respectiv prin sec IV-V  B.C. ) devenit intre timp si Christos , secole intregi s-au folosit doar crengute de brad, puse la fereastra, impreuna cu o lumanare mare, semnificand steaua dupa care s-au calauzit magii, iar bradul a fost folosit deoarece in Europa, era singura planta verde pe timp de iarna, care sa substituie frunzele de palmier. De asemenea, se pare ca bradul era oricum folosit in antichitate in festivitatile solstitiului de iarna. Toata nebunia cu adusul in casa a ditamai copacul  ( pe care sa-l impodobesti cat mai strident si apoi sa-l arunci dupa 2-3 sapt) a aparut mult mai tarziu, undeva prin sec 17 si a durat cam pana in sec 19 pana sa se raspandeasca peste tot, in urma snobismului si instinctului de turma, pardon, de a "fi in randul lumii".

- Mos Craciun s-a nascut in ... 1840 si este opera unui desenator american de origine germana, tot germanic fiind si personajul de unde a fost inspirat: un batran cu aspect intunecat si haine de vanator, venind din padure sa aduca copiilor atat daruri cat si nuiele in caz ca fusesera neascultatori. Daca va suna cumva cunoscut, da, acest personaj pagan la origine a devenit mai intai Mos Nicolae (Sinterklaas in germana, Santa Claus la americani  ; nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti dai seama ca Nicolae al romanilor = Nikolaus, alias Claus ) si apoi Mos Craciun. De altfel, se pare ca suntem unul din cele mai stupide popoare, avand la momentul actual doi mosi aproape identici de sarbatorit, la distanta de 2 saptamani....

- Oricine cu mintea deschisa care a ascultat colindele traditionale isi poate da seama ca majoritatea versurilor vorbesc despre cu totul altceva decat despre cea ce ar trebui tinand cont de ceea ce se presupune ca se sarbatoreste oficial si nu e greu de ghicit ca acest fapt se datoreaza amestecului dintre ritualurile precrestine ale solstitiului cu cele crestine mai recente. Plugusorul mai ales, e clar un obicei ce tine de traditiile stravechi legate de sarbatorile agrare, respectiv de fertilitatea pamantului. La fel si Capra, Ursul, Sorcova...

- Taiatul porcului, care mie personal imi pare in acelasi timp un fel de declaratie antisemitita dar si o continuare a sacrificiilor ritualice stravechi, de asemenea nu are NICI o legatura cu nasterea divina; cam ciudat cum Fiul Dumnezeului iubirii e slavit cu sange, nu vi se pare? Personal, m-a socat atitudinea taranilor romani de a refuza sa sacrifice porcii prin electrocutare fiindca "daca nu e sange si nu se aude guitat, nu se simte ca e sarbatoare". No comment....

Stiti ce mi se pare cel mai enervant? Faptul ca desi , asa cum am aratat mai sus, aceste sarbatori sunt la origine pagane si oricum sunt sarbatorite in cel mai necrestin mod cu festine de prost gust si cu alcool cat cuprinde, cand vine vorba de munca, pe toti ii apuca religiozitatea: "vai, dar azi nu se lucreaza, ca e sarbatoare si e pacat".

Oricum, deoarece eu am vrut doar sa fac o scurta sinteza, pe ce interesati ii invit sa citeasca mai multe articole interesante pe aceeasi tema , dar cu mai multe detalii :


http://adevaruriuniversale.blogspot.com/2010/12/obiceiuri-populare-romanesti.html
http://www.lumea-copiilor.ro/enciclopedie/mos_craciun/mos_craciun.php
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cr%C4%83ciun
http://www.zamolxis.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=67
http://ciprian.book.pro/2010/12/08/na%C8%99terea-domnului-sau-povestea-porcului/