ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 12 februarie 2010

O mica revelatie :)

In urma cu aproape un an , faceam o observatie, in cadrul articolului Progres? despre faptul ca "istoria se repeta" in ceea ce priveste trecerea de la o civilizatie la alta, de la o forma de religie sau sistem de guvernare spre ceva nou.
Ei bine, in cele din urma am inteles care era cheia: agresivitatea si intoleranta.Ce-au facut de exemplu initiatorii Revolutiei Franceze , care promovau "libertate, egalitate, fraternitate" cand au obtinut puterea? Nu doar ca nu au dat nici un semn de egalitate fata de nobili, pe care i-au executat, ba chiar au inceput raiduri paranoice chiar si printre proprii sustinatori, multi fiind de asemenea acuzati de tradare si ucisi.La fel, regimul comunist, care stiti bine ce inchisori a construit si cum a cenzurat libertatea de exprimare, desi de asemenea, principiile sale de baza erau initial in favoarea maselor.
Ce am inteles eu de aici e ca NU ai cum sa impui un model pozitiv si cu atat mai putin, prin forta ; mai devreme sau mai tarziu, tot va degenera in ceva foarte neplacut, si un alt sistem va veni sa-l inlature,intr-un mod la fel de sangeros, pe primul.
Tot ca o revelatie personala, am ajuns la concluzia ca TOLERANTA este una din cheile catre pace.Atata timp majoritatea e capabila sa traiasca in pace cu minoritatile,fara sa incerce sa le asimileze fortat, acestea nu au de ce sa ajunga sa unelteasca la distrugerea celor din prima categorie.
Sa mai mentionez si de faptul ca fix din cauza mecanismului prezentat mai sus a avut Biserica parte de atatea probleme , de la "ereticii" Evului Mediu, pana la miscarile "sataniste" din prezent?
"An eye for an eye leaves the whole world blind" a afirmat Mahatma Ghandi si uite ca in sfarsit inteleg cum se aplica asta si la scara mai larga, de sistem social sau religios, intins pe mai multe secole.