ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

luni, 22 februarie 2010

Spiritualitatea e in trend!

In ultimul an am tot avut ocazia sa navighez pe sute de bloguri de tot felul, de la unele cu continut mai personal, la unele cu informatii de interes general etc. Si totusi am observat un lucru care iese in evidenta, de fapt, o anumita categorie de autori, pe care de aici incolo ii voi numi "spiritualizati". Ei bine, acesti oameni sunt niste bloggeri foarte activi, doar ca din pacate, tot ce posteaza ei sunt DOAR informatii preluate de la altii, cu un fel de etalare de-a dreptul manelistica a credintei lor crestine sau dupa caz, gandirii New Age (uneori amandoua), combinate si cu ceva nationalism prezentat intr-un mod jenant (de obicei ridicari in slava a lui Zamolxe, desi majoritatea habar n-au istorie si copiaza orice dezvaluire deliranta le cade in mana de-a vreunui "initiat").Si culmea (sau nu), nu vorbim aici de adolescenti in cautare de sine, ci de oameni maturi, majoritatea in jur de 30 de ani!

Si ca sa va arat asemanarile intre comportamentul manelistilor si al spiritualizatilor, am sa fac mai jos o mica paralela:
Ambele categorii sunt formate din indivizi care
- sunt lipsiti de o personalitate functionala si echilibrata, asa ca incearca sa-si creeze macar o identitate de grup, identificandu-se cu o anumita categorie care sa le confere totusi satisfactia apartenentei la ceva;
- prea comozi sau nesiguri pe ei sa gandeasca singuri, drept urmare isi aleg niste modele comportamentale al caror exemplu  il urmeaza si ale caror afirmatii sunt luate drept ghidaje de necontestat.

Acum serios, ce diferenta e intre un individ care a crescut intr-un mediu defavorizat si drept urmare a adoptat ca model un Guta, un Salam, ale caror postere ii umplu camera si ale caror versuri le recita prietenilor la o bere dupa o zi de munca,care isi imita idolii la gesturi , haine, ii preia valorile si spera intr-o zi sa ii calce pe urme si un spiritualizat lipsit de apreciere in viata reala ( de obicei admirator al vreunui guru modern de pe net sau de la tv),cu blog in culori pastel pe care l-a impopotonat cu icoane sau imagini cu maestri de-a nu stiu cata raza , care e calm si placut cu ceilalti doar pentru ca asta e si atitudinea  idolilor sai (ca tot idolatrie e,imi pare rau) si transmite mai departe mecanic invataturile celor mentionati mai sus (ca n-am vazut pe nicaieri vreunul care sa spuna din proprie experienta cum a inteles el acele lucruri)?
Acesti oameni, ma tem ca nu cauta dizolvarea Ego-ului, cum pretind; ci doar crearea unuia nou, "spiritual", care le da o falsa incredere in ei, o identitate sociala noua (nu mai sunt singuraticii aceia pe care ii dispretuiesc vecinii si colegii, ci ei sunt ceva aparte, ce restul nu pot intelege). In loc sa priveasca in ei si sa inceapa sa lucreze la eliberarea de complexe si frustrari, prefera sa-si creeze o noua masca mai placuta si se incalzesc cu admiratia cititorilor, scaldandu-se pentru putin timp in bucuria de a fi apreciati pentru ceva ce pur si simplu au imprumutat....Spun pentru putin timp, deoarece ma indoiesc ca au atat de putina luciditate incat sa nu simta totusi ca NU aceia sunt ei cu adevarat, ci doar o oglinda care reflecta distorsionat din jur.

Se pare ca versurile de la The Kovenant: "Monkey see and monkey do/Evolution was never true" se aplica uneori si in cazul evolutiei spirituale...

P.S. Nimic nu e mai bun pentru trezire ca un dus rece :>