ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

luni, 13 aprilie 2009

Progres?...

Recent am vazut un documentar despre situatia religioasa din Rusia…nu mare diferenta fata de ce se intampla la noi, ba chiar un pic mai rau: ignoranta si superstitie,oameni inchisi la schimbare care habar n-au in ce cred sau de ce si care devin violenti fata de orice iese din tiparele a ceea ce stiu ei.Sa nu mai vorbesc de faptul ca totul se transmite...prin traditie orala,90% dintre credinciosi necunoscand ce scrie in Biblie.Si ma gandeam cat rau poate sa faca o asemenea atitudine, mai ales tinand cont de rolul major pe care(inca)il are religia in dezvoltarea societatii.
Nu, eliminarea religiei organizate nu constituie solutia, contrar a ceea ce cred anumite curente ideologice ca cele nascute din subculturile moderne…ci promovarea tolerantei religioase.Uite, asta cred eu ca a fost unul din cele mai bune laturi ale civilizatiei romane, faptul ca aveai dreptul sa crezi in ce doresti, atata timp cat iti respectai obligatiile de cetatean, adica plateai taxele si nu incalcai legile juridice.
De ce oamenii nu pot invata din istorie si de fiecare data cand apare o noua epoca, schimbarile sunt atat de radicale incat odata cu renuntarea la aspectele negative, se pierd si multe din cele pozitive? Fiecare val revolutionar chiar, odata cu inlaturarea unor reprimari, a unor atitudini gresite, a reusit automat sa promoveze alte tipuri de reprimare.Asa cum crestinii Evului Mediu, incercand sa puna punct depravarii sexuale din baile publice (acestea datand din perioada romana), au reusit sa impinga (la propriu) Europa in mizerie prin inchiderea definitiva a acestora,tot astfel comunistii, incercand sa inlature inegalitatile sociale, au ajuns sa cenzureze grav exprimarea individuala…iar exemplele pot continua.
De ce functioneaza lumea astfel, nu stiu(ca daca as fi stiut as fi incercat deja sa fac ceva in privinta asta).Momentan nu-mi ramane decat sa meditez asupra subiectului in speranta ca cine stie, cineva va face intr-o zi lumina si vom reusi sa traim intr-o societate perfecta…