ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 12 martie 2010

In cautarea Initium-ului (here we go again)

Deoarece vad ca subiectul asta face in continuare valva, am incercat sa fac singura niste cercetari pe internet, in speranta ca voi da de surse clare de unde sa aflu fapte stiintifice si nu zvonuri preluate din ziare de scandal. Dar surpriza! Zecile de pagini de pagini de rezultate google erau pline cu aceleasi 4-5 articole alarmante, preluate de la unul la altul, si DELOC date oficiale si stiintifice, de unde sa pot vedea cu ochii mei ce e cu acest fungicid. Si mai dubios de atat a fost in momentul in care, observand ca desi cautasem pe web, toate paginile erau in romana, am realizat ca daca incerc sa tastez google.com, tot pe google.ro ma trimite. Sa inteleg ca gata, s-a restrictionat accesul la informatie? Nu de alta, dar vazusem acum ceva timp un documentar despre cenzura din China, unde daca incerci sa cauti informatii despre revolutia lor anticomunista, nu vei gasi NIMIC, desi daca faci aceeasi cautare din alta tara, ti se vor afisa zeci de rezultate.
Ok, am reluat cautarea, introducand cealalta denumire a produsului, si anume, ametoctradin. Nici aici n-am avut succese prea mari deoarece pe langa obisnuitele stiri pomenite mai sus, am gasit doar cateva informatii mult prea de specialitate ca sa le inteleg, (eu neavand nici o legatura cu chimia) si oricum pe nicaieri nu am gasit ceva concret despre efectele acestora asupra organismului uman. Ce mi-e clar insa e ca oricare dintre aceste substante folosite in agricultura este toxica; folosirea lor se bazeaza insa pe faptul ca ele nu ajung integral in organismul uman, ci cel mult
anumite substante din compozitia lor, dupa ce au fost descompuse de plante.
In fine, pentru cei interesati de subiect, cred ca ar trebui sa aflati intai ca:

"Interactiunea dintre fungi si plante consta in mecanisme foarte complexe, iar incercarea de eradicare a bolilor fungice este deosebit de costisitoare. Exista numeroase metode de combatere a fungilor, dar cea mai cunoscuta este folosirea fungicidelor, molecule organice care se pulverizeaza pe cultura, aplicandu-se odata cu udarea plantelor sau se incorporeaza in sol.
Combaterea patogenilor prin tratamente cu fungicide este cea mai practicata metoda de reducere a pagubelor, folosindu-se agenti agenti chimici variati, care distrug sau atenueaza actiunea respectivilor patogeni. Din pacate, multi agenti patogeni dezvolta rezistenta la asemenea chimicale, iar multi dintre ei nu sunt susceptibili la control prin mijloace chimice.
De exemplu, mana cartofului este cel mai mult controlata prin aplicarea frecventa a fungicidelor. Acestea si-au pierdut insa din eficienta. In plus, multi dintre agentii chimici folositi pot cauza mediului inconjurator distrugeri serioase avand de asemenea si un efect toxic pentru oameni si animale.
"
- sursa www.gradinamea.ro

O concluzie totusi: noi suntem singurii vinovati ca s-a ajuns la situatia asta, din cauza societatii cu consum excesiv pe care o sustinem. Cu cat fortam natura mai mult sa produca artificial pentru noi, cu atat ea va gasi metode prin a se opune ...Nu era mai "natural" sa gasim o cale sa convietuim cu fungii, in loc sa ne chinuim sa-i eradicam? Nu uitati, tot ce ii facem naturii se intoarce impotriva noastra.
Va mai recomand si seria de documentare The Private Life Of Plants - unde veti vedea ca totul este interconectat in natura iar fungii au si ei rolul lor, multi traind in simbioza cu plantele si ajutandu-le astfel sa se hraneasca...