ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

joi, 16 iulie 2009

Experiente in spirala partea I

Multi dintre noi sunt familiari cu trairile de genul, hai sa le spun “blestem personal”: o experienta neplacuta care se tot repeta in diverse momente ale existentei, o situatie din care niciodata nu iesi definitiv, oricat te-ai zbate sa schimbi lucrurile.De exemplu, oricat ai incerca sa-ti faci o situatie materiala mai buna, de fiecare data cand reusesti sa obtii mai multi bani, intervine o cheltuiala majora neprevazuta sau alt eveniment care da totul peste cap si te duce tot la punctul de unde ai pornit.Sau alt exemplu, cand treci dintr-o relatie sentimentala in alta, lovindu-te mereu de problema neincrederii, tradarii etc, desi de fiecare data iti spui ca vei fi mai atent .
Motivul? Exista lectii pe care trebuie sa le invatam.Lectii pe care noi insine ni le-am stabilit la un moment-dat, desi nu neaparat la nivel constient.Ori invatarea nu se face de multe ori decat prin experienta proprie (si nu observand la altii), prin contact direct cu situatii din care trebuie ori sa inveti sa iesi, ori sa le privesti cu alta atitudine pana dispar de la sine.Si cum unele lectii sunt mai grele decat altele, de aceea se tot repeta anumit context, pana ajungi sa intelegi cu adevarat unde gresesti si inveti cum sa aplici noile cunostinte .
In lumina celor de mai sus, pot sustine ca nu exista experiente inutile sau timp pierdut, atata timp cand stii de unde sa tragi concluziile.Afirmatiile de genul: “vai,am pierdut atatia ani in care as fi preferat sa fac altceva”, denota ca n-ai invatat sa-ti valorifici experientele, nu ca ele ar fi negative, iar faptul ca unele dureaza asa mult e fix din cauza ca n-ai reusit sa treci peste anumite obstacole si air preferat sa tot fugi de o problema in loc sa incerci sa o intelegi astfel incat sa o poti rezolva.
NU exista nici o putere superioara care sa fi decis ca noi trebuie sa suferim, sau sa ne dam cu capul de greutati, pe scurt san e ispasim pacatele ca apoi sa primim eliberarea.Noi singuri stim exact , in mod instinctiv daca vreti, unde anume avem de lucrat cu noi si ne atragem singuri experientele necesare pentru ceea ce vrem sa perfectionam., experiente care pot avea rolul ori de a ne atrage atentia asupra faptului ca avem o problema, ori de a ne pune in situatia in care trebuie sa ne modificam atitudinea fata de un fenomen.
In alta ordine de idei, in psihologia moderna exista notiunea de autoprofetie implinita: in momentul in care te convingi singur de un lucru, intregul tau sistem (gandire, comportament etc) va functiona in asa fel incat sa duca la rezultate care sa sustina ceea ce tu ai decis ca este adevarat. Pe scurt, pot adauga la ceea ce spuneam ca experientele neplacute repetitive sunt in mare parte si rezultatul propriei programari mentale…Oricum ar fi…nu exista ghinion…e doar, sa-i zicem, legea atractiei(pentru cei care-au vazut documentarele gen “The Secret”).

3 comentarii:

 1. Well, eu stiu pe cineva care a pierdut ani de zile in Politehnica tot cu experiente d-astea in spirala. Ideea e ca acolo sunt multi profesori cu creierii in spirala, si ca atare practic oricat ai invata din greseli, nu poti iesi din spirala. Concluzia e ca depinde si cu ce oameni ai de-a face in diverse conditii.

  Btw, o sa postez si eu la mine pe blog (Globu' lu' Raposatul :D ) despre fenomene asemanatoare. Lectura obligatorie :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Fain asa... am "pierdut" si eu un an in poli... ipotetic doar, am avut timp (cat nu m-am dus la facultate) sa-mi vad de css si php, acum astept sesiunea de toamna cu admiteri.

  Interesant punct de vedere, am teorii oarecum similare:
  "Destinul" ni-l scriem inaintea incarnarii.
  Si asta o dovedesc prin intelegerea drumului pe care ni-l alegem. Orice incercare de impotrivire sau acceptare vor avea rezultatul identic si anume "corect".
  Mai concret If true... then true | if false... then false = true.
  Cand se vor lua in considerare previziunile, semnele si previzibilitatea parcurgerii drumului se va observa relatia de mai sus.
  Daca stii ce e de facut si urmezi... se intampla si inveti lectia.
  Daca stii ce e de facut dar nu mai suporti sa stii ca totul e "scris" (doar un exemplu), faci tot opusul posibil, finalul treptei sau lectia invatata iti vor demonstra ca "destinul" iti era insasi impotrivirea.
  Astea demonstreaza putearea interioara creationista, destinul predefinit dar si maleabilitatea creatiei in fata creatorului.
  Just an opinion, have a nice day :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred ca pentru multi oameni experientele in spirala se transforma in experiente ciclice in masura in care evenimentele pe care le traiesc nu lasa asupra lor decat nevoia de acceptare a fatalismului. Prefera sa adoarma linistiti in fiecare seara, multumindu-se cu explicatii ieftine ("asa a dat d-zeu" sau "asa i-a fost scris"), in loc sa incerce sa surprinda logica din spatele "cosmarului" pe care il traieste cu regularitate.
  Este mai usor sa alergi in costum de scafandru decat sa mergi incet, admirand peisajul.

  RăspundețiȘtergere