ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 5 august 2011

Paradoxuri ale crestinismului 2 - laicii

Fiindca pe buna dreptate, dupa cum m-a atentionat si Vreauultimulloc ( ale carui pareri le respect foarte mult, in ciuda viziunilor diferite) , in postarea precedenta am punctat in special comportamentul clerului crestin , de data asta as vrea sa continui cu cateva observatii referitoare la masele de credinciosi. Mai precizez , desi stiu ca aceste cuvinte nu le vor vedea decat cei deschisi la minte, ca nu vad nimic rau in invataturile celui pe care il cunoastem drept Iisus Christos , in schimb incerc sa atrag atentia asupra absurditatilor la care a ajuns crestinismul in prezent.
 Deci cum spuneam mai sus , hai sa observam putin "micile" diferente dintre atitudinea pe care spun preotii si cartile sfinte  ca trebuie s-o aiba niste crestini si comportamentul real al acestora...

Intoleranta - Iisus spune sa iti iubesti aproapele chiar daca e diferit de tine ; filosofii crestini spun sa iubesti si sa ierti.... totusi , pentru multi crestini din prezent, a fi ateu sau de alta religie e o crima si ar fi in stare sa introduca drept lege interzicerea oricarei alte manifestari spirituale , uitand ca diversitatea e tot de la Dumnezeu.

Agresivitatea - Nu am putut sa nu remarc faptul ca toti acesti oameni care pe internet au numai lumina si iubire pe buze cat timp vor sa te converteasca, devin extrem de agresivi odata ce vad ca nu vei fi de acord cu ei si o dau in atacuri la persoana si amenintari cu iadul si altele. Vorbesc doar de cei de pe internet, pentru ca in viata reala stau cat pot de departe de orice discutie cu asemenea oameni , dar cunosc totusi cazuri de cunoscuti care au fost asaltati pentru ca au avut naivitatea sa se declare atei in public.

Pacatuirea in general - Nu stiu daca ati observat ca mai toti acei betivi de la stiri care si-au omorat nevasta, batut vecinul, eventual s-au spanzurat in pod erau "oameni cu frica lui d-zeu", dupa cum afirma ei plangand in vreun reportaj in care sunt vazuti facandu-si cruce la politie sau, in caz de sinucidere, dupa relatarile vecinilor. Scuza e in general faptul ca viata grea i-a dus la disperare, dar , oare nu scrie in Biblie ca incercarile grele sunt de la Dumnezeu si trebuie sa le acceptam si pe alea, daca avem credinta?

Vanitatea - Iisus a fost sarac, si asa ar fi crestineste sa traiasca si adeptii lui... De unde atunci obsesia pentru biserici cat mai impodobite, impopotonare la slujbe (dupa care femeile stau si comenteaza vestimentatia celorlalte, fiindca oricum mersul la slujbe a devenit  o obligatie sociala ca sa-ti pastrezi statutul in comunitate, nu o nevoie spirituala sincera, pentru majoritatea enoriasilor). Macar preotii catolici au acele haine simple, spre deosebire de costumatiile stralucitoare ale celor ortodocsi, care arata pe parca ar fi imparati bizantini. Nu cred ca multi stiu asta, dar primii crestini se strangeau in case sau catacombe si acolo se rugau in liniste sau faceau schimb de sfaturi si se ajutau intre ei, fara sa aiba nevoie de cladiri cu vitralii si fara sa conteze cu ce s-au dus imbracati. Ca sa nu mai zic de faptul ca nu pupau icoane suflate cu aur si oase de sfinti in sicrie impodobite ....si uite asa am ajuns la inca o chestiune numita idolatrie ( sa nu-ti faci chip cioplit pe care sa-l venerezi , mai tineti minte? )

Lenea - Se spune ca Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n buzunar... in schimb , credinciosii de azi stau si se roaga sa le pice bani la Loto sau  sa li se marite fata cu vreun bogatan, in loc sa isi foloseasca mintea si forta fizica pe care tot de la El considera ca au primit-o, sa ca o scoata la capat cumva. Ca sa nu mai pomenesc de cersetoria " in numele domnului", unde oameni perfect capabili de munca profita de naivitatea unora ca sa o duca bine (evident, se exclud de aici batranii si bolnavii saraci, care nu stiu daca ati observat, dar stau linistiti si asteapta sa primeasca, nu te sufoca cu insistentele lor precum cei mentionati mai sus).

Erezia - Suntem buni crestini, dar tot ne rugam pe sfanta cruce  sa ni se imbolnaveasca dusmanii, sau mergem la preot sa "citeasca in carte", cum se zice la acea forma de divinatie acceptata  neoficial de Biserica. Sa nu mai vorbesc de sarbatorile total pagane gen Sanzienele in cadrul carora sunt pastrate vechi superstitii si se fac vraji care n-au nici o treaba cu invataturile biblice. Cumva, ce se intampla aici e echivalentul practicilor sud-americane unde se imbina catolicismul cu magia africana si amerindiana si tuturor li se pare perfect normal sa aiba in casa, langa crucifixul cu Cristos rastignit,  picioare de cocos,  papusi voodoo, amulete magice de protectie si altele.

Si in final , lacomia , despre care nu pot da alt exemplu mai bun decat in scenele de mai jos: