ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

duminică, 8 noiembrie 2009

Apel la bunul simt impotriva excesului

Incep prin a va ruga sa va ganditi pentru cateva clipe: cata mancare ati aruncat in ultima luna din frigider? Cate semipreparate expirate, cate conserve consumate doar partial, cate legume si fructe stricate?
Inmultiti numarul pungilor de gunoi folosite de voi, la numarul populatiei din zona in care locuiti si aveti o imagine aproximativa a tonelor de resturi menajere care umplu gropile de gunoi tot mai mult pe zi ce trece….
Daca de exemplu, v-ati cumparat un pui la rotisor si n-ati consumat decat jumatate din el, restul ajungand la gunoi, ganditi-va ca ati contribuit la cresterea (inutila) a cererii numarului puilor crescuti pentru carne.Si cum majoritatea populatiei face exact acelasi lucru….
Sa va mai explic cum, in loc de, sa zicem, 10.000 de pui, sunt crescuti si taiati 20.000, doar pentru a inmulti resturile de carne in putrefactie din gropile de gunoi? …
Ok, presupunand ca nu aveti nici un fel de sentiment in legatura cu asta…Ar trebui totusi sa stiti ca fiecare pui crescut degeaba necesita o anume cantitate de hrana, de curent electric consumat (deci resurse naturale), iar hrana aceea, in general furaje, duce si ea in timp la secatuirea solului…Ajung iar la gropile de gunoi: in timp ce acestea se umplu si necesita tot mai multe spatii pentru crearea altora noi, terenurile cultivate devin tot mai lipsite de elementele care duc la recolte bogate si sanatoase. Si  bineninteles, intre timp, animalele salbatice  (care in fond ar trebui sa aiba aceleasi drepturi  de a trai ca si noi pe planeta asta) au din ce in ce mai putin spatiu natural si implicit hrana, pentru ca "civilizatia" sa se extinda si oamenii sa gaseasca noi terenuri fertile de jefuit.
Si treaba cu fermele de pui este cel mai umil exemplu. Discutia se poate extinde nu doar la o gama intreaga de alimente, ci si la produse chimice de curatenie (ambalaje jumatate goale aruncate si ele cu tonele), haine, obiecte care “nu mai sunt la moda” printre care corpuri de mobila din lemn masiv (care a avut nevoie de zeci de ani sa creasca in padure)…si tot asa.
Nu, nu sunt o fanatica ecologista, dar ceea ce observ in jur ma face sa cred ca pur si simplu ne batem joc de tot ce avem (in timp ce oameni din tarile subdezvoltate traiesc cu un singur rand de haine si se multumesc cu niste paine si eventual legume pe zi). Si unii se mai mira ca s-a ajuns la criza?... Abia astept sa vad ce “distractie” va fi cand criza se va extinde de la bani la bunurile de consum pe care acum nu le apreciem…