ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

joi, 14 ianuarie 2010

Destul pentru toti.... (despre avaritie si colaborare)

Principala cauza a disfunctionalitatii societatii umane din prezent, pe langa acele "personal issues" care ne fac sa ne proiectam catre ceilalti emotiile negative, e, dupa parerea mea, sentimentul de insecuritate materiala.Nu e destul pentru toti, asa ca hai sa tragem tare sa avem noi cat mai mult, in defavoarea altora...asa gandesc majoritatea - si de aici toata invidia si lacomia prezenta la tot pasul.
Toti miliardarii acestei lumi pornesc de la ideea ca e bine sa acumulezi cat mai mult,sa ai deoparte pentru orice eventualitate.Dar ceea ce le scapa acestor oameni, de la acei miliardari pana la batraneii avari care refuza sa spuna nepotilor unde isi tin ascunse economiile din pensie, e faptul ca banii si bunurile materiale, ca si energia, trebuie sa circule, altfel or sa se piarda sau devalorizeze in timp.
Ca sa intelegeti mai bine, sa va prezint si voua cum decurge viata economica la mine la tara.Familia A are un petec mare de pamant pe care cultiva grau si porumb.Din recolta respectiva,dupa ce isi pun deoparte pentru nevoile personale si mai vand, incep sa imparta in stanga si dreapta prin sat la familiile prietene.Familia B in schimb,au cateva vaci si oi,din laptele carora isi asigura necesarul si la fel,saptamanal trec pe la vecini cu cate un litru de lapte sau kg de branza, uneori si cate o bucata de carne.Familia C,are o zona bogata in fanete si paduri pe care o inchiriaza familiei B in schimbul produselor animale,de asemenea din padurea din proprietatea lor obtin ciuperci, plante medicinale etc, pe care le impart cu prietenii.Familia D se ocupa de pomicultura, si fiecare vecin care are nevoie ori de o lada cu mere, ori ce curatarea pomilor primavara sau de un lastar nou de vita-de-vie, apeleaza evident la acestia....
A, si am uitat sa mentionez ca in caz ca cineva are vreo problema, toata lumea sare in ajutor cum poate, cu bani, cu munca, chiar cu ingrijiri daca e vorba de cineva bolnav la pat si membrii familiei respective nu au timp sa se ocupe mereu de bolnav.
Ei bine, nu e o utopie, e purul adevar, si vreau sa va spun ca in familiile de acest gen, formate in medie din 4-7 membri, doar 1 sau 2 au job-uri, deoarece nevoia lor de bani "gheata" se reduce la acoperirea unor facturi minime(realitatea e ca la tara consumul de curent, gaze si apa calda e mai redus ca la orase)si la ocazionalele cumparaturi de haine, electrocasnice etc.
My point: invatati sa oferiti...chiar daca pe moment nu vedeti nici o multumire din partea celuilalt,de la gest la gest oamenii or sa se ia dupa tendinta generala si-or sa devina mai darnici, mai destinsi, si pana la urma toti vom avea de castigat!
E trist sa vezi oameni care toata viata au acumulat averi calcandu-i in picioare pe cei din jur si au murit singuri in mizerie, deoarece banii nu le-au folosit la nimic in momentul cand s-au imbolnavit si nimanui nu le-a fost mila de ei,stiind cat de meschini sunt si cum in trecut si-au indepartat vecinii si rudele de teama ca acestia urmaresc sa-si insuseasca din bunurile lor.

9 comentarii:

  1. oamenii cred ca Universul nu are indeajunse lucruri pentru fiecare dintre ei... ei bine, are, dar nu sub forma sub care se asteapta toti. majoritatea privesc lumea doar din punctul de vedere ale materiei... cand ceea ce pune totul in miscare e dincolo de materie. si acel ceva... este infinit de plin de resurse.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti scapa un lucru: la cei bogati banii chiar circula, si circula constant. Bogatii n-au milioane cash, au business-uri si proprietati care evaluate ar insemna X bani cash.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, dar ideea era sa nu circule tot prin buzunarele lor :)
    Intradevar, exista si bogati care sunt niste oameni extraordinari, dar asta e deja alt subiect.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar vorbeam cu cineva de faptul ca banii si iubirea trebuie sa circule de la unii la altii; banii sunt o metafora pentru tranzactii afective.
    In plina criza financiara, dar si sentimentala, eu una am descoperit ca... am de unde oferi; afect, dar si anumite lucruri destul de costisitoare, dintr-o leafa in scadere. Aceasta a doua parte e insa doar subordonata gandurilor mele de moment: ofera celuilalt si veti avea amandoi.

    Un articol foarte in spiritul prezentului. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Corina, nu am stiut cum altfel sa procedez...
    las mai jos adresa unde gasesti mai multe...

    http://bisericasecreta.wordpress.com/2009/03/25/marele-patriot-mihai-eminescu-un-martir-ucis-la-comanda-francmasoneriei/

    RăspundețiȘtergere
  6. Am la profil o adresa de e-mail pt contact, dar mersi oricum :)

    RăspundețiȘtergere
  7. am citit postarea ... mi-a placut !
    din pacate, nu am avut parte de o familie unita. iar la oras fiecare e pentru el.
    in schimb am stat in ardeal foarte multi ani. mi-a placut genul de gospodarie ardeleneasca, unde in aceeasi curte stau mai multe generatii. batranii au grija de cei mici, fac mancare, pun muraturi si cu munca campului. cei tineri sunt dusi pe la joburi si vin seara. curtile sunt vesele si pline de agitatie.
    cred ca mi-a scapat ... unde locuiesti ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai, la momentul in care am scris articolul, eram undeva prin jud Arges. Intre timp, m-am mutat in Ardeal :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Aha, ai trecut muntii, deci. :)) Poate o sa revin si eu in Ardeal ... :)

    RăspundețiȘtergere