ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Monoteism ?

Ajungand azi intr-o biserica (ortodoxa), am avut ocazia sa observ un fenomen care mi-a amintit de ceva ce constatasem de ani de zile, si cred ca n-ar strica sa scriu cateva cuvinte despre asta.Deci, in biserica respectiva,undeva mai pe la intrare, erau 2 icoane unde credinciosii pun lumanari.Una, cu Maica Domnului, avea vreo 20 de lumanari aprinse.La cealalta, cu Iisus Hristos, doar 4.
Care-i faza?...Fecioara Maria e mai importanta in ierarhie? Sau au mai mult succes dorintele tale daca i te rogi, e mai accesibila muritorului de rand? Si atunci de ce spune Iisus : "Eu sunt Calea?"
Sincer, eu observ cum toata religia crestina a deviat complet de la mesajul original, cand ideea era sa te inchini la o singura divinitate atotprezenta si atotputernica si sa nu imparti domeniile vietii la sute de sfinti, fiecare cu atributiile lor.Stiati ca exista sfinti care patroneaza meseriile, momentele zilei,care vindeca o anumita boala sau te ajuta sa gasesti lucruri pierdute?
Ce familiar...parc-am vorbi de pluralismul religios din Egiptul antic sau din Imperiul Roman pe vremea cand cetatenii adoptau zeitati din toate colturile imperiului, poate poate i-or ajuta vreuna...A, si daca tot am ajuns aici, stiti ce raspandire avea pe atunci cultul lui Isis, importat din Egipt: mama nascatoare, protectoarea fertilitatii si familiei (reprezentata de cele mai multe ori cu copilul Horus in brate),cult care includea si rugaciuni la statuile si imaginile zeitei si procesiuni anuale cand credinciosii ieseau in strada si aruncau ofrande din flori si altele?...Suna cunoscut?
Detalii,in diverse carti de istoria religiei, inclusiv de-ale lui Eliade.Sau chiar si prin documentarele astea la moda, conspirationiste.
Iar daca vreti si o definitie a ceea ce am descris mai sus, cautati in dictionare "sincretism religios".

3 comentarii:

 1. Cuvantul cheie este educatie.

  Care din pacate nu se face la scoala. In schimb, stim sa facem derivate pe volum. Esential, as spune.

  RăspundețiȘtergere
 2. De regula catolicii au un cult deosebit pentru icoana Maicii Domnului. Dar daca stai un pic sa analizezi , probabil ca una din explicatii ar fi ca : cele mai multe miracole se intampla legat de icoana Maicii Domnului ( din cate stiu eu ).Cred ca de aici pleaca si ,,preferintele'' unora .
  E doar o supozitie de a mea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Intra pe forumul de sus de la recomandari (in dreapta) si la topicul despre crestinism, pe la a 4-a pagina de discutii, ai sa gasesti niste explicatii despre icoanele facatoare de minuni.Nu are rost sa ma apuc sa-ti dau aici un raspuns kilometric...

  RăspundețiȘtergere