ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 5 august 2011

Paradoxuri ale crestinismului 2 - laicii

Fiindca pe buna dreptate, dupa cum m-a atentionat si Vreauultimulloc ( ale carui pareri le respect foarte mult, in ciuda viziunilor diferite) , in postarea precedenta am punctat in special comportamentul clerului crestin , de data asta as vrea sa continui cu cateva observatii referitoare la masele de credinciosi. Mai precizez , desi stiu ca aceste cuvinte nu le vor vedea decat cei deschisi la minte, ca nu vad nimic rau in invataturile celui pe care il cunoastem drept Iisus Christos , in schimb incerc sa atrag atentia asupra absurditatilor la care a ajuns crestinismul in prezent.
 Deci cum spuneam mai sus , hai sa observam putin "micile" diferente dintre atitudinea pe care spun preotii si cartile sfinte  ca trebuie s-o aiba niste crestini si comportamentul real al acestora...

Intoleranta - Iisus spune sa iti iubesti aproapele chiar daca e diferit de tine ; filosofii crestini spun sa iubesti si sa ierti.... totusi , pentru multi crestini din prezent, a fi ateu sau de alta religie e o crima si ar fi in stare sa introduca drept lege interzicerea oricarei alte manifestari spirituale , uitand ca diversitatea e tot de la Dumnezeu.

Agresivitatea - Nu am putut sa nu remarc faptul ca toti acesti oameni care pe internet au numai lumina si iubire pe buze cat timp vor sa te converteasca, devin extrem de agresivi odata ce vad ca nu vei fi de acord cu ei si o dau in atacuri la persoana si amenintari cu iadul si altele. Vorbesc doar de cei de pe internet, pentru ca in viata reala stau cat pot de departe de orice discutie cu asemenea oameni , dar cunosc totusi cazuri de cunoscuti care au fost asaltati pentru ca au avut naivitatea sa se declare atei in public.

Pacatuirea in general - Nu stiu daca ati observat ca mai toti acei betivi de la stiri care si-au omorat nevasta, batut vecinul, eventual s-au spanzurat in pod erau "oameni cu frica lui d-zeu", dupa cum afirma ei plangand in vreun reportaj in care sunt vazuti facandu-si cruce la politie sau, in caz de sinucidere, dupa relatarile vecinilor. Scuza e in general faptul ca viata grea i-a dus la disperare, dar , oare nu scrie in Biblie ca incercarile grele sunt de la Dumnezeu si trebuie sa le acceptam si pe alea, daca avem credinta?

Vanitatea - Iisus a fost sarac, si asa ar fi crestineste sa traiasca si adeptii lui... De unde atunci obsesia pentru biserici cat mai impodobite, impopotonare la slujbe (dupa care femeile stau si comenteaza vestimentatia celorlalte, fiindca oricum mersul la slujbe a devenit  o obligatie sociala ca sa-ti pastrezi statutul in comunitate, nu o nevoie spirituala sincera, pentru majoritatea enoriasilor). Macar preotii catolici au acele haine simple, spre deosebire de costumatiile stralucitoare ale celor ortodocsi, care arata pe parca ar fi imparati bizantini. Nu cred ca multi stiu asta, dar primii crestini se strangeau in case sau catacombe si acolo se rugau in liniste sau faceau schimb de sfaturi si se ajutau intre ei, fara sa aiba nevoie de cladiri cu vitralii si fara sa conteze cu ce s-au dus imbracati. Ca sa nu mai zic de faptul ca nu pupau icoane suflate cu aur si oase de sfinti in sicrie impodobite ....si uite asa am ajuns la inca o chestiune numita idolatrie ( sa nu-ti faci chip cioplit pe care sa-l venerezi , mai tineti minte? )

Lenea - Se spune ca Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n buzunar... in schimb , credinciosii de azi stau si se roaga sa le pice bani la Loto sau  sa li se marite fata cu vreun bogatan, in loc sa isi foloseasca mintea si forta fizica pe care tot de la El considera ca au primit-o, sa ca o scoata la capat cumva. Ca sa nu mai pomenesc de cersetoria " in numele domnului", unde oameni perfect capabili de munca profita de naivitatea unora ca sa o duca bine (evident, se exclud de aici batranii si bolnavii saraci, care nu stiu daca ati observat, dar stau linistiti si asteapta sa primeasca, nu te sufoca cu insistentele lor precum cei mentionati mai sus).

Erezia - Suntem buni crestini, dar tot ne rugam pe sfanta cruce  sa ni se imbolnaveasca dusmanii, sau mergem la preot sa "citeasca in carte", cum se zice la acea forma de divinatie acceptata  neoficial de Biserica. Sa nu mai vorbesc de sarbatorile total pagane gen Sanzienele in cadrul carora sunt pastrate vechi superstitii si se fac vraji care n-au nici o treaba cu invataturile biblice. Cumva, ce se intampla aici e echivalentul practicilor sud-americane unde se imbina catolicismul cu magia africana si amerindiana si tuturor li se pare perfect normal sa aiba in casa, langa crucifixul cu Cristos rastignit,  picioare de cocos,  papusi voodoo, amulete magice de protectie si altele.

Si in final , lacomia , despre care nu pot da alt exemplu mai bun decat in scenele de mai jos: 



19 comentarii:

  1. Este vremea Adevarului, iar adevarul doare... Nu cred ca le-ar conveni acestor oameni sa le punctezi ceea ce ai scris mai sus, la urma urmei, cu totii am trecut prin filtrul adevarului si al realitatii, si nu e intotdeauna usor. Dar e vremea sa-si asume responsabilitatea. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar stiu deja ca nu le convine, vezi comentariile pe care le-am primit la postarea anterioara...
    E adevarat ca nici noi, cei care le observam greselile , nu suntem perfecti, dar macar suntem deschisi spre schimbare si toleranti cu alte forme de manifestare si alte viziuni. Ei, nu prea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh da, ei oricum se cred ai lui Hristos, deci perfecti. Multi din ei considera ca nu pacatuiesc; defapt cu umilinta se declara pacatosi, dar defapt se cred mai sfinti decat cei de alta religie decat cea crestin-ortodoxa. Oricum multi dintre laici nu sunt sinceri cu ei insisi ca sa-si recunoasca cu adevarat "pacatele", fiindca linia dintre Cale si iluzie e cam difuza pentru cel ce-si cauta justificari...dar pentru cine, tot pentru el ar realiza totul. Nu prea impresioneaza pe nimeni faptele fatarnice, ci cele in care Inima e trezita, e activa; caci la acel nivel noi cu totii ne simtim Unul.
    Dar cati citesc despre faptele lui Iisus din perspectiva lui Unu :), poate actiunile lui Iisus se prezinta altfel dintr-o astfel de perspectiva; si multi s-ar lamuri despre iubirea despre care vorbea Christos. Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca e ceva greu de inteles, si asta se vede clar cand nu o putem pune in practica; insa poate daca am umbla un pic la perspectiva de a intelege lucrurile sau actiunile lui Christos...ar incepe sa se mai intregeasca intelegerea pe care o dorim a o capata.
    Eh...poate mai mult ne aflam in treaba pentru altii cu astfel de articole...mai mult suntem priviti ca vrem sa atacam in stanga si in dreapta; insa putini vor sa vada cu adevarat fenomenele sociale imbinate cu religia, orbirea de putere in cadrul acestei lumi.
    Multi din ei, te cred un adept al lui Satan daca vorbesti de astfel de fenomene sociale, insa ei nici nu-si inchipuie cat de limitati apar in fata celor care vad chiar fenomenele-lectii de invatat din propriile greseli/reusite pe care civilizatiile le tot asimileaza si le invata din viata in viata. Dar na, daca reincarnarea nu exista:D inseamna ca venim doar o data sa invatam lucrurile si gata, ne asteapta Iadul sau Raiul. Cu reincarnarea ne-am mai uita la istorie si am mai invata din propriile greseli, decat sa alegem sa ne credem salvati de un mantuitor fara sa facem mare lucru ca sa implementam atitudinea in viata pe care Hristos ne-a oferit-o ca pe un sfat ce la El a functionat, pentru ca Tatal sa actioneze prin El si lectia Terrei sa fie completa. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Limena... vorbesti despre "Unul", dar nu cred ca stiu toti la ce te referi. Ar fi o idee buna sa explici pentru cei ce nu au habar ce anume intelegi prin "Unul". Nu este o notiune prea evidenta de obicei... :)
    In rest, Corinna, bine punctate ideile. Un subiect ce merita detaliat; pe langa asta cred ca ar trebui clarificat faptul ca Vechiul Testament are acest nume pentru ca este varianta veche a unei invataturi foare deviante a evreilor, si Noul Testament se voia a fi o innoire a acestei invataturi intr-un stil mult mai eliberator, bazat pe invatatura lui Iisus.

    Pentru cei care se simt atacati de ceea ce a scris Corinna aici si in articolul precedent... nicaieri nu vrea autoarea sa spuna ca trebuie sa renuntam la crestinism si sa o luam pe alta religie, ci SA FIM LUCIZI inainte sa punem botul la orice este numit "sfant" si "canonic" si altele. Intre "crestinism" si invatatura lui Iisus este diferenta ca de la cer la pamant !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Redau prin cuvinte ce inseamna Unul. In primul rand toti sunt de acord ca Dumnezeu e Unu, Singurul ca nimic in afara Lui nu exista; asta ar implica ca, Creatia nu e in afara Lui, ci face parte din El. Pentru mine Creatia e in stransa legatura cu El-Sursa, si ca defapt Creatia e consecinta "Gandirii" Sursei(ce multi Il numesc Tatal tuturor lucrurilor). Cu niste meditatii, lucrurile se impletesc si se elucideaza. ;))
    Si atunci, sa ne povesteasca crestinii care trateaza superficial acest aspect al lui Dumnezeu, cum L-au inteles sau perceput ei pe Dumnezeu? ca la sacrificat in "numele puterii"(pardon,in numele credintei ), toti se baga fara sa cunoasca cu adevarat ce implica credinta intr-un Unic Dumnezeu, legatura dintre ei si Dumnezeu, legatura dintre viata pe Pamant si Dumnezeu. Mai toti asculta ce spune preotul, chiar daca preotul are un filtru mediocru de a intelege si percepe lucrurile ce tin de latura divina, si pentru acele lucruri superficial intelese sunt in stare sa faca razboi in "numele orgoliului"(scuzati, al credintei).
    Stiam ca diabolos inseamna cel ce separa, dezbina. Insa in ceea ce observ crestinii dar si alte religii departe de invatatura initiala a profetului, mai mult dezbina, separa, se razboiesc...dar na, defapt pentru crestinii superficiali le e mai usor sa se considere pe calea cea buna :) Nimeni din ei nu arunca un ochi sa vada de ce alti oameni sunt atrasi de culturi gen wicca, druidice, kabbala, hermetism s.a.; poate unii din cei ce ii arata cu degetul vor ajunge sa-mi citeasca comentariul: pentru ca baza acestei credinte/culturi tine de o legatura in simtire cu Intregul dar abordat intr-un mod specific, e o legatura intima, profunda si nicidecum superficiala cu Unul/Intregul/Dumnezeu. Dar e mai usor sa pui totul pe seama influentei diavolesti decat sa intelegi singur ce va diferentiaza de cei pe care-i incriminati de nu stiu ce actiuni malefice ce tin exact de sfarsitul lumii. Spunea un parinte crestin intelept ca sfarsitul lumii va fi cand inimile oamenilor se vor indeparta de tot; iar cu sistemul acesta de gandire separatist, sfarsitul lumii intr-adevar ar putea fi pe aproape, si nu stiu daca acei crestini separatisti vor fi luati de vreun salvator. Nu de alta dar ma gandesc cum acesti crestini separatisti, vor fi demni de rai...am mai zis, daca nu-ti rezolvi naravurile in aceasta viata, nu stiu daca raiul chiar va fi rai cand tu sosesti in el cu vechile naravuri :D
    Dar ma rog, fiecare dupa cum percepe si filtreaza lucrurile. Desi mi-e evident ca dupa mine isi vor da cu parerea tot cei prefera sa investeasca energie in ceea ce le-a spus altii decat sa puna mana sa mediteze la orice aspect ce-l macina cu privire la intelegerea acestei lumi in care a aparut. Probabil la unii le e mai usor sa ia in primire o iluzie decat sa o construiasca el caramida cu caramida, dar macar lucrurile sa capete un sens.

    Iisus cand si-a inceput misiunea a facut-o cand Tatal actiona prin El, iar daca ne-a vorbit a facut-o ca sa ne arate ca se poate sa te nasti nestiutor de natura ta superioara si sa o reconstientizezi ca esti parte din Intreg. A vorbit de mai multe aspecte ale acestei constientizari intr-un mod propriu si personal, insa ce a urmat de pe urma acestui exemplu Sau, se poate cunoaste cata lume L-a inteles. Insa daca pentru altii are sens ca Iisus a venit sa salveze lumea, sa-i scuteasca in a-si intelege aspectele ce tin de lumea materiala cat si de natura spirituala, no comment. Salvarea nici nu-si are sens, daca fiecare individ si-ar cunoaste adevarata identitate in cadrul Intregului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Varianta pe scurt ar fi... niste prosti.
    Pana la urma fiecare traieste in realitatea lui.
    Mi se pare din ce in ce mai evident ca nimic nu se cladeste fara o fundatie morala puternica, nici o natiune, nici o religie, nici o societate. O fundatie morala este lipsul cel mai mare al romanilor.
    O viziune coerenta asupra cinstei, asupra dreptatii, un simt al onoarei, un curaj al verticalitatii sunt lipsurile noastre. Iar asta se reflecta in modul cum vorbim, cum furam, cum ne "rugam", cum respiram.
    Solutia? Nu cred ca exista alte solutii decat exemplul si rabdarea. Fiecare om lasa o amprenta pe unde trece, a observa deficitele altora este cel mai adesea inutil in schimb a fi tu insuti un "sfant" imi pare o lupta mult mai plauzibil de castigat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit asta si am zis ca musai tre sa vezi:

    "Sobor live – 450 lei
    Sobor playback – 300 lei

    Botez copil nou nãscut – 500 lei
    Botez copil bãtrîior – 700 lei

    Stropit copil cu pistolul cu apã – 2 lei
    Topping mir – 4 lei


    Slujbã prin corespondenþã/telefon/Skype – 300/350/500 lei


    Sfinþire coteþ – 5 lei


    Spovedanie long/medium/short – 50/40/30 lei

    Iertare pãcate – 150 lei


    Rezervare loc Rai – 15.000 lei
    Rezervare loc Rai fãrã scaun – 14.000 lei"

    RăspundețiȘtergere
  8. =)) Mergeau postate mai degraba pe plerion.blogspot.com , la articolul despre simonie...
    Si totusi, unde ai gasit preturile astea, erau afisate la vreo biserica?

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu de unde-o fi, da' un topping cu mir mi-as trage si io. :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma roade o idee si ti-o transmit tie, ca tu ma intelegi.(Pusesem pe facebook, dar am sters si am revenit aici, ca e ontopic) I-ote ce m-am gandit:

    Biserica ar duce-o si mai bine daca si-ar deschise sex-shop. Pentru ca tot practica mantuire pe bani, un fel de preacurvie spirituala. Ar avea ce vinde: lubrifiant cu mir, bile anale din matanii, vibratoare in cruce... Parca vad sloganul: "God fuck us all!" :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Auzi... vreau si eu o sfintire de bicicleta sa nu-mi mai rup mana cand mai merg prin padure ca "uarbu". Si o rezervare loc in Rai, dar in fata scenei ca am trei dioptrii in minus si nu vad bine.

    Asta e afacere demna de naivi. Si sa dea Domnu' sa pice toti pe acolo (pe mana unor astfel de afaceri), ca o bucata de fier trasa de magnet. Ca o merita. Heil !

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai uitat de sutana cu aroma de banane, comestibila. Asa, pt maicutze ;)

    Sloganul ar suna mai bine "Welcome to Heaven. It's wet and dirty !"

    RăspundețiȘtergere
  13. :))
    Da' nu vrea, dom'le, nimeni un loc in iad? Acolo sunt lucurile interesante. Si e gratis. :D

    Industria porno a aparut datorita crestinismului, in vecii vecilor sursa de inspiratie. Exemplu autoflagelarea, pozitia "in genunchi", homosexualii, sex la lumina lumanarii...
    Blasfemie! Ma duc sa dau like la 666 manastiri, sa mi se ierte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna dimineata Corinna,
    As vrea sa iti trimit un e-mail si nu reusesc sa dau de adresa ta... da-mi un reply te rog la adresa cesarionescu@gmail.com
    O zi excelenta iti doresc si astept raspunsul tau

    RăspundețiȘtergere
  15. Într-un fel non-sadic și pur cerebral... mă bucură treaba asta. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de noi înșine, cu atât căderea este mai dureroasă. Iar cu cât căderea este mai dureroasă cu senzația de trezire este mai intensă.

    Dealtfel, prefer să trec prin focul purificator al Iadului decât să mă scald în ape călduțe...

    Toate cele multe și mărunte...

    RăspundețiȘtergere
  16. La unii, abisul caderii nu se termina in viata asta...

    RăspundețiȘtergere
  17. f trist ce se intimpla...am avut uriasa sansa sa cunosc citiva dintre stilpii ortodoxiei de la noi-cunoscut personal si avut o relatie f apropiata cu ei-si ei mi-au arat ce inseamna adevaratul crestinism-dupa asta nu mai pot intra decit rar intr-o biserica-Parintele Galeriu, Parintele Cleopa, si mai ales Parintele Elefterie de la Secu si Parintele Argatu

    RăspundețiȘtergere
  18. Adevarat, exista in cadrul Bisericii si asemenea persoane, insa eu cred ca au parcus o cale lunga si plina de efort pana la intelepciunea pe care o au in prezent; nu e indeajuns sa tremuri de frica la gandul divinitatii si sa arunci cu noroi in necredinciosi ca sa poti sa spui ca il urmezi pe Iisus.

    RăspundețiȘtergere
  19. ai dreptate efortul personal, disciplina, deschiderea mintii si inimii sint esentiale

    RăspundețiȘtergere