ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 3 iunie 2011

Despre Lovecraft, sau o mentalitate spirituala contemporana, din secolul 20

Cu jumatate de secol inaintea lui Eric Von Daniken si a altor cercetatori adepti ai teoriei vizitarii Pamantului de catre alte fiinte inteligente, un scriitor aproape necunoscut , un “geniu pustiu” al literaturii americane, isi petrecea timpul tranformand cosmarurile ciudate pe care le avea,( asa cum declara in scrisori, aproape in fiecare noapte ) in nuvele fantastice. Acest autor, recunoscut mult mai tarziu drept unul din  initiatorii genului S.F. , se numea H. P. Lovecraft.
Nascut in 1890 in Provence, un orasel american retras, Lovecraft incepe sa fie absorbit inca de la 8 ani de mitologie, povestiri horror gen E. A Poe , dar si stiinte precum astronomie sau chimie, pentru ca la 15 ani sa inceapa sa-si scrie primele nuvele. Datorita precocitatii intelectuale si intereselor in domenii variate, Lovecraft a fost comparat de multe ori cu Eliade, asa cum o face si Traian Fiintescu, in prefata romanului Demoni si Miracole: “Ambii se disting printr-un enciclopedism precoce, ca si printr-o ciudata pasiune culturala, impartita intre doua domenii aparent antagonice, ireductibile, intre fantastic, mit, alchimie, literatura si pozitiv, stiintific. Ambii sunt devorati inca din adolescenta de ceea de Eliade avea sa numeasca , de obsesia acumularii - chiar cantitative - a cat mai multe si chiar cat mai disparate cunostinte si de preocuparea de a se dezvolta spiritual. Ambii se retrag intr-un soi de arca a lui Noe culturala, intr-un spatiu sacru prielnic cunoasterii interioare. Insa comparatie se opreste aici, pentru ca Eliade se deschide firesc spre lume, in timp ce Lovecraft se inchide nefiresc in acest univers al claustrarii. “
Avem deci de-a face nu doar c-o persoana obsedata de cunoastere, ci si neadaptata, care se simte straina de societatea si timpul in care s-a nascut, si care se refugiaza in vise , carti si natura. Dar revenind la tema acestui articol, ce e cel mai intresant in legatura cu Lovecraft, dincolo de personalitatea sa excentrica, sunt ideile sale, total avantgardiste pentru inceputul secolului 20 si chiar si pentru mai tarziu, cand miturile incep sa nu mai para doar povesti si sa fie sustinute de dovezi arheologice.
Un mic fragment din Dincolo de poarta  cheii de argint, una din nuvelele din care s-a constituit mai tarziu romanul Demoni si Miracole, in care personajul principal,dupa ce face o calatorie si se trezeste cu constiinta sa umana intr-o fiinta insectoida de pe o planeta indepartata, reuseste sa gaseasca o cale de intoarcere spre Pamant : “Vazu planetele Kyrnath si Yuggoth, aflate la extremitatile lumii solare, trecu pe langa Neptun si zari diabolicele ciuperci albicioase ce manjesc suprafata acestei planete. Privind de aproape pacla de pe Jupiter, intra in posesia unui secret de neimpartasit, vazu oroarea ce popula unul din satelitii acestei planete si contempla ruinele ciclopice ce se etalau pe discul rumen al lui Marte”
Bogata imaginatie pentru o perioada in care oamenii inca nu visau sa calatoreasca macar pana pe Luna, si abia reuseau sa cunoasca prin telescoape sistemul nostru solar,  as adauga…

 De altfel, Lovecraft declara : “ Toate povestirile mele , oricat de eterogene ar parea, se bazeaza pe o credinta legendara fundamentala, care este aceea ca lumea noastra a fost locuita la un moment-dat de alte rase care, intrucat practicau magia neagra, au fost deposedate de puterea lor si expulzate, dar traiesc undeva in exterior, gata mereu sa reintre in posesia Pamantului.”  In plus, nuvelele sale vorbesc despre existenta mai multor corpuri fizice  corespondente aceluiasi spirit, manifestandu-se in paralel in diverse sisteme solare si dimensiuni , si de entitati stravechi, ne-fizice, care uneori au rol de ghid in calatoriile oamenilor spre alte lumi.

Concluzii, prefer sa nu adaug acestei mici prezentari, mai bine las pe fiecare sa le traga pe ale sale.

9 comentarii:

  1. Frumos scris, un fragment interesant, cultural. Totusi clar as fi simtit nevoia de niste concluzii. De ce? Nu pentru ca nu pot sa trag eu concluziile mele, ci pentru ca ma intereseaza atitudinea autoarei fata de subiect. :) Sau altfel spus, o justificare? De ce Lovecraft, de ce acum?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am preferat sa nu trag prea multe concluzii fiindca nu am facut o cercetare in profunzime , dar parerea mea e ca tipul asta poseda o forma de clarviziune ceva,sau ca acele vise din care isi inspira scrierile erau mai mult decat simpla imaginatie. De ce? Fiindca o parte din ideile sale, sau din fiintele si locurile pe care le intalnesc personajele sale, le-am intalnit descrise si in cartile unor esoteristi sau din relatarile cuiva care a experimentat "calatorii" de genul personal, si cred ca stiila cine ma refer. Plus partea cu teoria civilizatiilor non-umane, pe care el a avansat-o de prin 1920 si care acum e la moda in toata lumea, sustinuta de ruine antice, obiecte ciudate, si relatari ale "intalnirilor" mai ciudate din carti precum Vedele sau Vechiul Testament.

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce Lovecraft si de ce acum... Pai ieri am reluat lectura romanului Demoni si miracole, pe care il mai citisem cu ani in urma (dar pe atunci nu aveam aceleasi cunostinte) si am descoperit cu stupoare acele coincidente de care ziceam mai sus , despre experientele personajului sau. Si...pur si simplu am considerat ca merita sa dau mai departe cateva idei, desi stii ca nu prea obisnuiesc sa scriu articole in stil biografic sau de prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lovecraft a fost uin mar einitiat..Necronomiconul de exemplu despre care se sustine sus si tare ca a fost inventat de el este cunoscut de sute de ani in orientul apropiat in lumea ocultistilor

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai, cred si eu ca nu l-a scris Lovecraft, din moment ce el insusi pomeneste prin scrierile sale de Necronomicon... De asemenea, tot am gasit referiri prin nuvele la ocultisti arabi, si banuiesc ca nu degeaba...

    RăspundețiȘtergere
  6. In Unio mentais sau in Casatoria Alchimica tot despre LOVE CRAFT e vorba/vezi alchimia araba : guma rosie si guma alba (Sulf) ...
    Occultismul se bazeaza pe nirea a doua contrarii in acea "casatorie" sau "incest" ...
    Aleister Crowley vb. despre puterea dragostei (magic) in 777 Liber Al...

    RăspundețiȘtergere
  7. fiveblueapples, cred ca nu ai citit (deloc?) cu atentie articolul... E vorba de scriitorul H.P. Lovecraft, nu de un "love craft" sau o chestie alchimica.

    Karma police, o intrebare: daca Necronomiconul este cunoscut de sute de ani in Orient, te rog da-mi niste referiri cu privire la asta. Pentru ca eu nu am gasit asa ceva, in afara de povestea in sine a Necronomiconului in care Lovecraft spune ca acea carte a fost scrisa de personajul Abdul Alhazred.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eldartiel am stat juma de an in Maroc cu iubitul meu vrajitor marocan...de mult citisem necro si intr-o zi m-a luat la casablanca(in paranteza trebuie sa spun ca in Maroc TOATA lumea face magie si prin toata lumea inteleg 100% din populatie, de aceea exista o lege ce interzice practicarea artelor oculte-HA!).Asa si la Casa i-am spus ca am nevoie de ceva de scris si m-a dus pe linga souk la o librarie-f mica, oribila si inghesuita arata ca un hol mai mare dintr-o casa de a noastra.....ala mi-a dat ce am cerut si la un moment dat al meu a disparut...a revenit peste fo 10 minute si cind am iesit si l-am intrebat unde a fost mi-a zis ca l-a intrebat pe tip daca are o anume carte si mi-a aratat-o era Al Azif(adica Necro in araba), si mi-a explicat ca tipul avea una dintre cele mai mari librarii de carti oculte din Casa(in spatele micului hol ce tinea loc de libraria oficiala)-tin minte ca arata jalnic cartea aia, gen o fituica pe hirtie de aia proasta ca ziarul si scrisa cu rosu pe coperta-dar inauntru era chiar necro cu sigiliile corecte nu ala fals-simon necro-care se gaseste acum peste tot pe net si este satanic.Sioncer nici nu stiu daca se mai gaseste necro ala corect pe net ultima oara-acum o luna-f greu am dat de el....si revenind mi-a zis ca este unul dintre texztele dupa care ei invata rouhanyiat, vechi de sute de ani

    RăspundețiȘtergere
  9. daca vrei sa ma mai intrebi ceva poti sa-mi scrii direct pe cybershamans@gmail.com

    RăspundețiȘtergere