ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

vineri, 11 februarie 2011

Problema produselor medicinale naturiste in cadrul Codex Alimentarius

Cum din nou bantuie pe net un articol cu tenta terifianta despre viitorul fara plante medicinale (la fel ca si in celelalte cazuri, tot un articol copiat de sute de ori si plimbat din blog in blog), m-am gandit ca ar fi cazut sa intervin si eu din nou , macar un pic, cat sa va fac sa va puneti cateva semne de intrebare inainte sa va panicati, daca nu ati facut-o deja .

Deci uite cum stau lucrurile de fapt : legea care cica va interzice plantele medicinale a aparut in UE inca din 2004, urmand ca pana in 2011, toate companiile producatoare de (atentie ! ) produse medicinale din plante sa aiba timp sa obtina aprobari pentru produsele lor si sa isi modeleze tipul de productie conform standardelor europene. NU s-a pus nici o clipa problema interzicerii plantelor pur si simplu, ci a controlarii produselor care sunt comercializate drept remedii medicale.

Astfel, daca o companie de ceaiuri vrea sa vanda pliculete de tei pe post de ceai aromatic, nu vad sa fie nici o problema, atata timp cat nu pune pe cutie cum ca trateaza vreo boala sau are nu stiu ce efecte miraculoase. De asemenea, legat de aprobarea plantelor care sa fie considerate medicinale, se pare ca principala conditie este ca plantele sa fie folosite in mod traditonal de cel putin 30 de ani in afara UE. Pai, daca luam de exemplu musetelul, utilitatea lui e recunoscuta de peste sute de ani, asa ca nici nu se pune problema sa nu fie aprobat ca planta medicinala.

Mai dificil va fi in cazul plantelor mai putin populare, care vor necesita studii costisitoare pentru a se determina compusii activi din ele, si aici va pot da o gramada de exemple de plante de care nici n-auzisem pana acum vreun an , plante care se gasesc in magazinele naturiste si care au scris e eticheta ca vindeca tot felul de boli .

Si apropo de vindecat, poate ar trebui sa stiti ca efectul terapeutic al plantelor este cumulativ, o planta echilibreaza si previne o boala in timp mai degraba decat sa actioneze pe loc. Deci ma scuzati daca m-as indoi profund ca unui individ care toata viata a mancat numai fast-food si alte mancaruri super-prelucrate,evitand produsele vegetale, sa i se vindece miraculos o infectie sau o dereglare organica dupa numai 3-4 cani de ceai din vreun magazin naturist.

Acum, fiti un pic sinceri cu voi, cei care sunteti foarte panicati de aplicarea legii privind plantele medicinale: cat de mult foloseati ceaiuri inainte de anii trecuti, de cand a inceput isteria cu posibila lor interzicere? Fiindca  asta e natura umana, in momentul in care ceva e susceptibil sa fie interzis, devine brusc mai valoros (ca or fi avand aia un motiv sa-l interzica, nu? )

Concluzia mea : daca vreti o viata sanatoasa, faceti miscare,consumati multe vegetale, adaugati condimente in mancare (o sa revin cu un articol despre proprietatile lor in curand  ) si consumati regulat ceaiuri, fiindca va asigur ca veti putea avea acces la plante si pe viitor, desi e posibil ca unele companii mici de productie  sa dispara sau sa fie inghitite de cele mari. E la indemana oricui sa faca un drum nu la padure ci chiar la periferia oraselor si sa culeaga de pe camp si din copaci plante pe care sa si le usuce acasa, plus ca vor fi destui tarani prin piete cu manuchiuri de coada-soricelului, cimbru si altele...

Iata si cateva linkuri utile pentru cei care chiar vor sa se informeze si sa nu mai pice la zvonurile distorsionate din jur.
Intai, sursa de unde un oarecare romanas a tradus articolul pricinuitor de panica:
http://www.ktradionetwork.com/tag/thmpd/

Si acum, cateva surse mai oficiale, despre cum se va aplica de fapt noua lege si chiar si cum se poate scapa de ea:

http://www.herbalsciencesinternational.com/productssimple10.html

http://www.functionalingredientsmag.com/article/European-Regs/thmpd-registration-may-be-unnecessary.aspx

http://www.consumersforhealthchoice.com/index.php?Itemid=3&id=87&option=com_content&task=view

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Directive_on_Traditional_Herbal_Medicinal_Products

8 comentarii:

  1. Eu consum ceaiuri mai intens de abia 2-3 ani maxim, dar imi dau seama ca mereu ele vor fi disponibile sub o forma sau alta din natura. Un pic sa invat care planta cum arata, ce face, si apoi niste calatorii prin natura sa le caut.

    Pentru ca nu cred ca vor interzise toate fara drept de comercializare. Asa ca inainte de panicare, putina informare...

    RăspundețiȘtergere
  2. eu sincer cred ca nu ai citit cu atentie ia mai uita=te odata:
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:13:44:32004L0024:RO:PDF

    RăspundețiȘtergere
  3. Karma police, documentul ala acum il citesc, mersi de link, dar si acolo vad acelasi lucru: "medicamentele" din plante. Nu plantele in sine, deci revin la ideea din articol, ce ma opreste sa-mi cumpar o punga de rozmarin din cele ambalate drept condimente si sa-l folosesc pentru un ceai stimulent? ...

    RăspundețiȘtergere
  4. datorita regularizarilor NU o sa mai existe rozmarin probabil, tocmai asta e smecheria..asta spune documentul ala se reglementeaza intr-un mod imposbil pt majoritatea colectorilor de plante punerea lor pe piata

    RăspundețiȘtergere
  5. Si tu, karma police, pui botul la tot ce spun ei, nu ? Ca daca ei decid ca noi sa ne agatam braduti parfumati de un pai si sa ni-l lipim pe frunte, asta se va si intampla in toata UE ?

    Mai lasa din pesimism, si incearca sa vezi si latura neapocaliptica a scenariului asta.

    Ca si informatie, Corinna s-a documentat mai mult decat necesar pentru asta (si nu ma refer la citit articole copiate de altii). Altfel nu ar fi scris asa ceva, spre deosebire de toti care stiu sa dea copy-paste la articole sau informatii de senzatie.

    Cat timp e vorba de decizii politico-legale, mereu ele pot fi ocolite sub o forma sau alta. Chiar si daca s-ar aplica asupra tuturor produselor naturale, medicale sau nu (ceea ce ar fi insemnat ca din 2004, UE sa nu mai fi consumat ceaiuri), tot pot fi ocolite lucrurile. Dar cum NU E CAZUL, poate ca un pic de luciditate nu ar strica.

    Cat despre modalitatea de reglementare, te rog reciteste decizia cu privire la produsele care nu au o vechime mai mare de 15-30 de ani. Scrie alb pe negru si nu e document recent, ci unul de la prima lansare in UE a acestei decizii. Daca totusi vrei sa te tii cu dintii de ideea eliminarii produselor naturiste in totalitate, simte-te libera sa te umpli de groaza, frica, agitatie, stress, sau toate la un loc.

    RăspundețiȘtergere
  6. 1-eldariel papusa mica obviously nu ma cunosti, asa ca lasa tonul asta patronising
    2-la fel de clar este ca nu ai citit linkul pe care i l-am dat corinei
    3-si mai clar este ca-ti place sa te bagi in seama aiurea

    uateva, deja acest thread devine boring si neproductiv asa cum va place voua celor din romania, sa trancaniti si sa nu faceti nimic
    P.S.-corina a avut macar bunul simt sa-l citeasca si sa-l comenteze cu mine, chestia despre care imi spui tu aia cu 30 de ani ..hmm...nush ce sa zic...oare nu prea intelegi bine limba romana?

    RăspundețiȘtergere
  7. Karma police, nu te mai ataca atata, ca nu sunt deloc patronising. Te simti degeaba. Ba l-am citit link-ul si impreuna cu Corina, am dezbatut treaba fata in fata mult timp. Asa ca tu esti cea care s-a cam bagat in seama sa dai peste nas, aiurea, eu mai degraba imi aduceam completarea la articol.

    Dar lasand asta la o parte, eu stiu ca UE exista cam de 17 ani in mod oficial. Si toate plantele care nu au fost autorizate din 2004 incoace ca fiind autentice dpdv medicinal pe teritoriul UE, vor trebui verificate in Romania. De exemplu, musetelul care este o planta medicala traditionala pe tot teritoriul UE, nu mai trebuie verificata si in Romania, fiind o planta veche dovedita deja ca fiind utila, pe teritoriul UE. Ce trebuie dovedit in RO este faptul ca este preparat produsul CORECT. Daca din 30 aprilie 2004 s-a aplicat in UE, toate tarile care aderau ulterior la UE erau obligate sa aplice aceeasi lege legata de produsele lor medicale naturiste traditionale. Termenul limita pt Romania este 30 aprilie 2011, iar treaba a inceput din clipa in care Romania a intrat in UE. Doar pentru ca pana acum nu s-a auzit despre asta, nu inseamna ca nu statea printre legile ce urmau sa fie acceptate si in RO, la fel ca si in celelalte state din Uniune.

    Asta ca sa se inteleaga ce punctez.

    Link-ul de care tot spui tu face referire la orice planta cu proprietati medicale care este comercializata cu titlul asta, de medicament sau supliment medical. Stiu sa citesc "papusa", un pic mai bine decat pare :).

    Tu cam stai prin Germania. Ma mir ca nu te-ai lamurit deja, daca eu de aici consultand pe net diverse miscari ale guvernului Romaniei si ale guvernului European am reusit sa pricep. Pana la urma, in Germania presupun ca inca mai sunt plante destule pe piata...

    RăspundețiȘtergere
  8. Si inca ceva... daca asta e bagare in seama, cand vreau sa clarific ceva privit prea intunecat fata de cum e de fapt, atunci o iei prea personal si mai tare te roade ca nu ies lucrurile cum crezi tu ca ar fi. Te rog intelege, nu e o treaba personala aici din partea mea, doar o discutie de clarificare. Incearca sa o tratezi asa.

    RăspundețiȘtergere