ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

luni, 21 noiembrie 2011

Trezirea spirituala : viziune alternativa :)


GATEWAYS:


The core principle of freedom
Is the only notion to obey
The formulae of evolution and sin
Leading the way


The rebirth is near compeletion
As we slowly awaken from slumber


The malpractice of the spirit ends
Gateways!
While the gift is once again attained
Gateways!
No rules or restraints are no longer valid
Gateways!
While the ancient future is reclaimed
Gateways


Its all there for the eyes that can see
The blind ones will always suffer in secrecy
For it is the omen
Of what lies submerged - breeding
Untouched within us - bleeding


To receive the light that shines in darkness
The light that shines forevermore


Be the broken or the breaker
Be the giver or the undertaker
Unlock and open the doors
Be the healer or the faker
The keys are in your hands
Realize you are your own sole creator
Of your own masterplan


Artist: Dimmu Borgir
Album: Abrahadabra (2010)


luni, 10 octombrie 2011

Revolutia mondiala si...trezirea constiintei colective

Postare de pe facebook, la o invitatie spre Revolutia pasnica:
Anca Todirica
Dragilor se pare ca energia iubirii in mod special a celor treziti in constiinta a ajuns la maturitatea ei, atingand culmea prin imputernicire si fermitate .A spune" Nu permit " este o mare lectie de imputernicire si fermitate .Este defapt iubirea care incepe sa se manifeste .CAre iesa din noi si se vrea materializata ,manifestata .Sunt convinsa ca aceasta miscare pasnica si iubitoare va aduce mari treziri in constiinta de masa .Asa sa fie cum si este !
Acum, vreo saptamana, cand scriam la articolul anterior despre schimbarile sociale inevitabile care au loc intr-una si care sunt asociate cu crize economice si morale, nu ma asteptam sa asistam atat de repede la inceputul uneia din ele . Intre timp, au ajuns si la mine informatiile privind evenimentul planificat pentru 15 oct, si anume acea “revolutie mondiala pasnica”. Nu, nu cred ca va schimba brusc sistemul, nu sunt sigura nici ca va fi intr-adevar pasnica, dar nu asta e ideea. Simplul fapt ca suficienti oameni s-au gandit sa initieze o asemenea actiune arata ca sistemul capitalist e pe cale sigura spre distrugere, indiferent daca aceasta va avea loc chiar acum sau in urmatorii ani.

Dar subiectul articolului de fata nu este criza economica ce-a determinat acest eveniment, ci asocierile de natura “spirituala” pe care le fac oamenii  cu acesta. Am vorbit ultima data de acest curent inspirat din New Age care considera ca suntem bombardati de mesaje de la extraterestri sau spirite inaltate, si care sustin sus si tare ca urmeaza o trezire colectiva spirituala. Ei bine, acesti oameni vad la momentul de fata ca miscarile politic –economice sunt rezultatul acestei treziri, si nu invers …cum de fapt stau lucrurile.

Va intreb acum pe voi, cei care aveti impresia ca din cauza… constiintei voastre inalte doriti schimbarea: ati reactionat vreunul la faptul ca in Africa mor mii de copii zilnic? La faptul ca padurile tropicale sunt distruse si apele poluate ? La conflictele armate pe teme religioase sau din cauza resurselor economice?  S-a gandit cineva sa porneasca  sau sa participe la o revolutie mondiala din aceste motive? Nu, pentru ca acestea erau fapte care nu va afectau Acum si care nu aveau loc in ograda voastra… Ati reactionat insa fix in clipa in care confortul vietii voastre cu apa calda, mancare la discretie, electronice cumparate in rate si tot pachetul, a inceput sa fie tot mai amenintat. Si de ce s-a ajuns la amenintarea acestui confort? Fix din cauza risipei la care si VOI ati contribuit, de s-a ajuns la aceasta criza economica, din care acum vreti sa scapati dand jos elitele, de parca schimbarea sistemului politic ar modifica cu ceva faptul ca resursele  de baza sunt pe cale de disparitie si ca ecosistemele ce mentineau echilibrul  vietii pe planeta asta abia mai rezista.Si mai si aveti ipocrizia sa afirmati ca faceti asta din iubire…Nu dragilor, se numeste NEVOIE impulsul care v-a facut sa luati atitudine.

Ce numesc eu constiinta inalta : sa fii capabil sa intelegi faptul ca suntem doar o parte mica a ce numim viata si ca fiecare specie, fiecare grup etnic are aceleasi drepturi de a se manifesta aici ca si tine; sa iti dai seama ca orice mica actiune de-a ta, acumulata la actiunile altora, determina evenimentele majore cu care te vei confrunta mai tarziu.
 Cat despre inaltarea spirituala, ma indoiesc ca revolta impotriva sistemului ar fi unul din efecte; nu credeti mai degraba ca o fiinta iluminata ar fi capabila sa vada dincolo de actiunile de aici si sa inteleaga cauzalitatea din spatele acestor fenomene, sa inteleaga ca orice manifestare in materie , oricat de buna sau rea ar parea de la nivelul de intelegere uman, isi are un scop mai mare si nu are rost sa fie intrerupta ?...

Acum na, poate am eu constiinta limitata si nu inteleg, dar… ceva imi spune ca o revolutie mondiala bazata pe Spirit ar trebui sa insemne schimbare interioara autentica (din care sa porneasca in mod natural o alta atitudine exterioara), nu mimare a noii turme si nicidecum revolta la lipsurile personale materiale.

Si inca un pasaj  care mi-a atras atentia , de data asta in mod placut : 
Nu recunoaştem decât ceea ce ştim. De aceea am pus întrebarea: vrem schimbare, dar ştim ce schimbare vrem?? Poate vrem doar să ajungem în locul celor care nu fac decât să stea cu biciul pe alţii...

 Revolution now

"For all who didn't get it yet
We're living in the age of change
That means you should change yourself
Don't wait until the others will

You have the power to change the world
Small reason huge effects

Time is running away
Second for second
Break out of your mind-cage
And control your rage
You're responsible
Understand that
Don't be a cogwheel anymore

Don't sit there
Move your ass
One is all
And all is one

Every little thing you do
Causes huge effects
The whole world
Depends on your actions
You're responsible
Understand that

The moon is red
The sun burns
Time is running away
Second for second"

 Artist : Project Pitchfork
Album : Alpha Omega


joi, 29 septembrie 2011

Trezirea spirituala. Perspectiva istorico-sociala


Pentru ca atat in Romania cat si in majoritatea tarilor ce apartin culturii vestice se vehiculeaza foarte intens idei despre faptul ca asistam la vremuri fara precedent din punct de vedere spiritual, am decis sa abordez acest subiect , analizand atat elementele ce formeaza acest curent, cat si importanta lui dintr-o perspectiva mai larga, aceea a evenimentelor istorice.

Ca sa fiu mai exacta, datorita faptului ca tot mai multi oameni cauta sa priveasca viata si din alt punct decat cel material, ca mass-media e tot mai asaltata de subiecte esoterice, si nu in ultimul rand  pentru ca in unele locuri din lume apar conflicte armate, revolte etc, iata ca sunt voci care interpreteaza aceste lucruri drept semnale cum ca omenirea se indreapta spre o noua etapa din punct de vedere spiritual, etapa care va incepe printr-o "trezire" a constiintelor individuale, o iluminare in masa, cum am auzit la unii.

Inca din start, ideea ca oamenii s-ar putea destepta cu totii concomitent mi se pare pur utopica, si voi pomeni aici numai de argumentele sociologice ( o abordare pur spirituala a ideii de trezire in masa va urma intr-un alt articol , probabil pe plerion.blogspot.com). De ce? Pai e suficient sa aruncam o privire in istorie , si ma refer aici la orice perioada istorica, din orice regiune a lumii, in care a existat ceea ce numim civilizatie, ca sa vedem ca intotdeauna, in orice colectiv uman numeros, a existat o patura restransa de intelepti ( preoti, eruditi etc ) , una de lideri politici si... restul maselor: agricultori, mestesugari si alte categorii, priceputi fiecare in domeniul sau, dar ignoranti in ce priveste aprofundarea spirituala sau oricum, lipsiti de o viziune de ansamblu la care se ajunge prin experimentare diversa si auto-educare . Si asta pentru ca pur si simplu asa functioneaza societatea, fiecare are rolul lui in ea , exact ca intr-un sistem viu unde fiecare tesut compus din celule are functia lui oricat de banala ar parea si fara care nu ar putea exista Organismul.

E diferit omul de rand de azi de omul de rand din , de exemplu, antichitate? Parerea mea e ca nu. Da, omul obisnuit de azi a auzit ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui, stie ce e ala  electron , gaura neagra si multe altele, dar raportat la specialistii vremurilor actuale, e la fel de ignorant precum era un taran din Grecia Antica fatza de un preot din templul lui Apollo. Faptul ca omul de rand de azi are frigider in casa nu inseamna ca stie sa si construiasca unul si tot asa, faptul ca televiziunile si internetul vuiesc de subiecte spirituale nu-l fac pe cel ce preia subiecte mai "inaltat" sufleteste. Pe scurt, vorbitul despre lucruri inalte nu te face automat luminat, mai degraba e vorba de simpla si naturala tendinta a speciei de a imita, dupa cum sugereaza si cuvintele unui vizir egiptean, Ptah-Hotep, din sec 25 B.C. :  "Discursurile intelepte sunt mai rare decat pietrele de smarald, si totusi sunt populare printre servitoarele care macina granele"


Asa cum pe taranul  din Egipt , cunoasterea detaliata a naturii nu-l impiedica sa creada in spirite ale locurilor, tot asa si pe omul modern, familiarizarea cu stiinta nu-l impiedica sa creada in ingeri sau spirite incarnate de pe alte planete. ATENTIE: nu incerc aici sa iau in ras nici o credinta, incerc doar sa demonstrez ca progresul tehnologic si accesul la mai multa informatie nu are nici o legatura cu credintele si nivelul spiritual al oamenilor.

Exista pe History Channel o serie de documentare extrem de interesanta, numita "Ancient Discoveries"; ei bine, in episodul Machines Of The Gods, am aflat cum preotii antici se foloseau de cunostinte destul de avansate de fizica si chimie pentru a crea "miracole" in temple, cu scopul de a impresiona credinciosii: statui care leviteaza, care plang , altare a caror flacara se aprindea dupa ce credinciosul lasa ofranda , usi care se deschideau singure de parca stiau cand cineva astepta la intrare.... Impresionant, nu? Si totusi nu, nu cred ca respectivii preoti nu erau nimic altceva decat sarlatani; mai degraba cred ca erau foarte intelepti, suficient incat sa stie ca masele nu ar putea digera adevarul  sau ar folosi in scopuri meschine cunoasterea daca li s-ar da acces la ea, asa ca au decis sa transmita cunostintele sacre unui numar restrans, oferind multimii ceea ce dorea.

Revenind la subiect: omul normal din vremurile noastre nu a evoluat cu nimic fatza de cel din trecut, raporturile dintre clase  fiind acelasi; e vorba doar ca odata cu inmultirea excesiva a specimenelor umane, automat a crescut si fluxul de informatie din societate. Faptul ca exista mai mare preocupare catre spiritualitate? Stati asa, mai mare in raport cu ce perioada? Ca daca ne gandim numai la obsesia omului medieval fata de Divin, la frica acestuia de sfarsitul lumii, ne dam seama ca ce se intampla acum e complet banal. Da, in contextul in care Romania abia a iesit din comunism unde tot ce nu era axat pe material si social era considerat superstitie, sau daca ne gandim ca intreaga civilizatie occidentala trece acum prin pragmaticul capitalism ... atunci interesul sporit catre planul spiritual poate parea un semn ca ceva se schimba.

Dar evident ca se schimba! Intotdeauna au fost schimbari, intotdeauna vor aparea curente  materialiste, urmate de unele spiritualiste si mereu se vor rasturna unele pe altele, vor ajunge fiecare la un apogeu si vor fi inlocuite cand oamenii vor simti ca devin exagerate. Astfel, decadenta din Imperiul roman a dus la aparitia crestinismului ca religie oficiala; superstitia si nebunia Evului Mediu a dus la ideile renascentiste de respingere a credintei in favoarea stiintei; materialismul epocii industriale a dus catre revolutii umaniste si a creat ideile comunismului...si uite asa, curentul asta spiritualist de azi e pur si simplu o reactie sociala la ateismul capitalist si la criza economica , morala si ecologica a epocii noastre.

Un mic exemplu istoric , ca sa vedeti ca entuziasmul catre o schimbare spirituala majora nu e ceva nou pe planeta asta:  infiltrarea crestinsmului in Imperiul Roman.  Ce m-a mirat pe mine initial a fost cum e posibil ca intr-o societate cu atat de multe credinte , populatia sa ajunga sa doreasca sa aleaga un singur zeu? Dar studiind mai profund, am realizat ca in realitate , mai multi factori au contribuit la aceasta nevoie de schimbare, inclusiv cel economic. Iata care era situatia printre romani in secolele respective: tocmai datorita fluxului de zeitati de la popoarele vecine, romanii devenisera aproape atei pastrand ritualurile mai mult din motive sociale, iar pretutindeni se simtea nevoia unei credinte aparte care sa redea omului speranta in viata de dincolo si in recompensa. De asemenea, economic vorbind, se ajunsese la un punct mort, deoarece imperiul care pana atunci se folosise de productia din  provincii si teritoriile cucerite pentru a satisface nevoile tot mai sofisticate ale cetatenilor incepea sa ramana fara resurse. In plus, micii agricultori si mestesugari se vedeau murind de foame din cauza afacerilor marilor nobili, care produceau ieftin folosindu-si sclavii . Nici politic situatia nu era foarte stabila, deja de cateva secole puterea era smulsa prin forta militara de diversi generali care se proclamau imparati in loc sa se transmita  tronul ca pana atunci pe linie genetica, si dupa cum stiti, in final s-a ajuns la divizarea imperiului , fiecare regiune avand alt lider. In lumina acestor framantari , atractia catre noul val spiritual reprezentat de crestinism a venit foarte natural: o doctrina care sa proclame toti oamenii egali in ochii divinitatii, un zeu care a murit pentru ca oamenii sa fie salvati, ideea ca dupa moarte se va scapa de suferinta.... Adica fix sperantele  de care avea nevoie o populatie aflata in nesiguranta atat spiritual cat si economic. Oricum , despre cat s-au "trezit" pe atunci oamenii in urma crestinarii in masa, puteti vedea foarte clar in Agora

Asa ca revenind la vremurile in care traim , repet : nu, eu nu vad nici o trezire spirituala, ci doar un curent soteriologic dezvoltat ca reactie la sistemul capitalist ( poate ar trebui sa ne dea de gandit de ce in tari precum India, Rusia , China si altele unde nu sunt aceleasi probleme si  nu predomina aceeasi paradigma sociala, n-au prins atat de isteric ideile astea... ), care evident ca va fi si el parasit la fel ca oricare alt sistem de dinaintea lui in momentul in care anumite caracteristici ale sale vor deveni exagerate. Faptul ca schimbarile au loc incontinuu, ca evenimente se succed, aducand ceva nou dar in acelasi timp reluand tipare vechi, iata ce numesc eu evolutie in spirala, si singura "trezire" despre care aleg sa vorbesc la nivel colectiv este cea care tine de obtinerea intelepciunii prin a invata din ce ni se intampla atat pe plan individual cat si ca nivel de  istorie a speciei, ca sa ne putem usura viata in societate. Atata timp cat refuzi sa studiezi, dar te entuziasmezi/ sperii la orice schimbare (care evident la nivel de experienta personala si atat pare fara precedent si extraordinara) , si automat te supui manipularii publice, nu prea ai cum sa atingi un nivel inalt de constiinta, cum le place unora sa formuleze.

 “Knowledge is freedom and ignorance is slavery” - Miles Davis
 

vineri, 5 august 2011

Paradoxuri ale crestinismului 2 - laicii

Fiindca pe buna dreptate, dupa cum m-a atentionat si Vreauultimulloc ( ale carui pareri le respect foarte mult, in ciuda viziunilor diferite) , in postarea precedenta am punctat in special comportamentul clerului crestin , de data asta as vrea sa continui cu cateva observatii referitoare la masele de credinciosi. Mai precizez , desi stiu ca aceste cuvinte nu le vor vedea decat cei deschisi la minte, ca nu vad nimic rau in invataturile celui pe care il cunoastem drept Iisus Christos , in schimb incerc sa atrag atentia asupra absurditatilor la care a ajuns crestinismul in prezent.
 Deci cum spuneam mai sus , hai sa observam putin "micile" diferente dintre atitudinea pe care spun preotii si cartile sfinte  ca trebuie s-o aiba niste crestini si comportamentul real al acestora...

Intoleranta - Iisus spune sa iti iubesti aproapele chiar daca e diferit de tine ; filosofii crestini spun sa iubesti si sa ierti.... totusi , pentru multi crestini din prezent, a fi ateu sau de alta religie e o crima si ar fi in stare sa introduca drept lege interzicerea oricarei alte manifestari spirituale , uitand ca diversitatea e tot de la Dumnezeu.

Agresivitatea - Nu am putut sa nu remarc faptul ca toti acesti oameni care pe internet au numai lumina si iubire pe buze cat timp vor sa te converteasca, devin extrem de agresivi odata ce vad ca nu vei fi de acord cu ei si o dau in atacuri la persoana si amenintari cu iadul si altele. Vorbesc doar de cei de pe internet, pentru ca in viata reala stau cat pot de departe de orice discutie cu asemenea oameni , dar cunosc totusi cazuri de cunoscuti care au fost asaltati pentru ca au avut naivitatea sa se declare atei in public.

Pacatuirea in general - Nu stiu daca ati observat ca mai toti acei betivi de la stiri care si-au omorat nevasta, batut vecinul, eventual s-au spanzurat in pod erau "oameni cu frica lui d-zeu", dupa cum afirma ei plangand in vreun reportaj in care sunt vazuti facandu-si cruce la politie sau, in caz de sinucidere, dupa relatarile vecinilor. Scuza e in general faptul ca viata grea i-a dus la disperare, dar , oare nu scrie in Biblie ca incercarile grele sunt de la Dumnezeu si trebuie sa le acceptam si pe alea, daca avem credinta?

Vanitatea - Iisus a fost sarac, si asa ar fi crestineste sa traiasca si adeptii lui... De unde atunci obsesia pentru biserici cat mai impodobite, impopotonare la slujbe (dupa care femeile stau si comenteaza vestimentatia celorlalte, fiindca oricum mersul la slujbe a devenit  o obligatie sociala ca sa-ti pastrezi statutul in comunitate, nu o nevoie spirituala sincera, pentru majoritatea enoriasilor). Macar preotii catolici au acele haine simple, spre deosebire de costumatiile stralucitoare ale celor ortodocsi, care arata pe parca ar fi imparati bizantini. Nu cred ca multi stiu asta, dar primii crestini se strangeau in case sau catacombe si acolo se rugau in liniste sau faceau schimb de sfaturi si se ajutau intre ei, fara sa aiba nevoie de cladiri cu vitralii si fara sa conteze cu ce s-au dus imbracati. Ca sa nu mai zic de faptul ca nu pupau icoane suflate cu aur si oase de sfinti in sicrie impodobite ....si uite asa am ajuns la inca o chestiune numita idolatrie ( sa nu-ti faci chip cioplit pe care sa-l venerezi , mai tineti minte? )

Lenea - Se spune ca Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n buzunar... in schimb , credinciosii de azi stau si se roaga sa le pice bani la Loto sau  sa li se marite fata cu vreun bogatan, in loc sa isi foloseasca mintea si forta fizica pe care tot de la El considera ca au primit-o, sa ca o scoata la capat cumva. Ca sa nu mai pomenesc de cersetoria " in numele domnului", unde oameni perfect capabili de munca profita de naivitatea unora ca sa o duca bine (evident, se exclud de aici batranii si bolnavii saraci, care nu stiu daca ati observat, dar stau linistiti si asteapta sa primeasca, nu te sufoca cu insistentele lor precum cei mentionati mai sus).

Erezia - Suntem buni crestini, dar tot ne rugam pe sfanta cruce  sa ni se imbolnaveasca dusmanii, sau mergem la preot sa "citeasca in carte", cum se zice la acea forma de divinatie acceptata  neoficial de Biserica. Sa nu mai vorbesc de sarbatorile total pagane gen Sanzienele in cadrul carora sunt pastrate vechi superstitii si se fac vraji care n-au nici o treaba cu invataturile biblice. Cumva, ce se intampla aici e echivalentul practicilor sud-americane unde se imbina catolicismul cu magia africana si amerindiana si tuturor li se pare perfect normal sa aiba in casa, langa crucifixul cu Cristos rastignit,  picioare de cocos,  papusi voodoo, amulete magice de protectie si altele.

Si in final , lacomia , despre care nu pot da alt exemplu mai bun decat in scenele de mai jos: 



miercuri, 6 iulie 2011

Paradoxuri ale crestinismului

Marea religie pacifista a lumii.... izvor de iluminare si iubire pentru aproape... Dar hai sa analizam mai indeaproape doctrina crestina si cum o da de fapt in bara in practica...

 Voia Domnului - Desigur, Dumnezeu e Atotputernic si Atostiitor si nu lasa sa aiba loc pe lume decat ceea ce ii serveste scopurilor si ii face placere; si totusi , de-a lungul istoriei, s-au gasit destui lideri religiosi sau politici care sa convinga multimile ca masurile lor radicale indeplinesc voia divina, ca sa nu mai vorbesc de fanaticii de rand care au ucis ceea ce ei considerau abominatii in randul omenirii. Ori, daca totul se intampla dupa voia Domnului, inseamna ca El n-are nici o problema cu paganii, ateii, homosexualii sau orice alte categorii pe care crestinii le blameaza si se simt indreptatiti sa le atace. De asemenea, nici cu adulterul, drogurile , foametea, virusii etc.

Liberul arbitru - Cica Dumnezeu i-a dat omului libertate sa faca orice alegeri, sa decida singur daca sa se indrepte spre Rai sau spre Iad... si totusi , tot filosofii si "parintii" crestini  care au scos-o pe-asta cu libertatea, afirma ca totul e stabilit de la inceputul Creatiei, ca deja din start "s-au separat oile de capre" si ca soarta fiecaruia e pecetluita dinainte de nastere. Pai si-atunci, de ce sa se mai chinuie unii sa faca bine, sa se pocaiasca, daca divinitatea aia milostiva le-a dat ...libertatea de-a merge in Iad?

Crima - A ucide e pacat de moarte; nu si cand te absolva papa sau episcopul de vina, daca te duci si-i omori niste rivali , pardon, dusmani ai Adevaratei credinte...

 Iertarea aproapelui - Da, exact, asa cum au fost iertati si ereticii  si vrajitoarele, toti arsi pe rug si torturati  in Evul Mediu; ca aceia puteau alege sa marturiseasca si sa se pocaiasca... si apoi tot erau arsi, dar cica asa mergeau in Rai ;)

Bunurile materiale - Sa traiesti in saracie, zice Biserica, desi daca ma gandesc bine, singua replica cu adresa la bogatie care ii e atribuita lui  Iisus e aia cu : " mai repede intra o camila prin gaura unui ac decat un bogat in Imparatia Domnului". Pai daca asa stau lucrurile, sa inteleg ca jumatate din cler va ramane pe afara, cu toate averile lor pesonale si manastiresti....
informatie pentru delectare - la catolici treaba cu celibatul preotilor a fost o simpla masura papala pentru ca averile preotilor sa revina Bisericii dupa moartea lor si nu urmasilor; initial preotii  catolici se casatoreau, deoarece se considera asta o initiere, cum inca se intampla la ortodocsi, in taina casatoriei

Stiintele oculte - Astrologia, practicile divinatorii etc sunt ori de la diavol, ori niste "amagiri" , cum afirma chiar Arsenie Boca. Interesant e insa ca printre principalele argumente despre importanta lui Iisus e chiar povestea cu magii, initiati in artele oculte, si care afla din astrologie despre nasterea cea speciala; sa inteleg ca daca astrologia e diavoleasca, magii au fost directionati inspre un , cum ar zice preotii, inselator al oamenilor  ?  

 Doar astea mi-au venit acum in minte, dar  revin oricum , abia am inceput ;)

Despre cum si-a modificat  conceptiile Biserica de-a lungul timpului in functie de interese, mai cititi si aici:

vineri, 3 iunie 2011

Despre Lovecraft, sau o mentalitate spirituala contemporana, din secolul 20

Cu jumatate de secol inaintea lui Eric Von Daniken si a altor cercetatori adepti ai teoriei vizitarii Pamantului de catre alte fiinte inteligente, un scriitor aproape necunoscut , un “geniu pustiu” al literaturii americane, isi petrecea timpul tranformand cosmarurile ciudate pe care le avea,( asa cum declara in scrisori, aproape in fiecare noapte ) in nuvele fantastice. Acest autor, recunoscut mult mai tarziu drept unul din  initiatorii genului S.F. , se numea H. P. Lovecraft.
Nascut in 1890 in Provence, un orasel american retras, Lovecraft incepe sa fie absorbit inca de la 8 ani de mitologie, povestiri horror gen E. A Poe , dar si stiinte precum astronomie sau chimie, pentru ca la 15 ani sa inceapa sa-si scrie primele nuvele. Datorita precocitatii intelectuale si intereselor in domenii variate, Lovecraft a fost comparat de multe ori cu Eliade, asa cum o face si Traian Fiintescu, in prefata romanului Demoni si Miracole: “Ambii se disting printr-un enciclopedism precoce, ca si printr-o ciudata pasiune culturala, impartita intre doua domenii aparent antagonice, ireductibile, intre fantastic, mit, alchimie, literatura si pozitiv, stiintific. Ambii sunt devorati inca din adolescenta de ceea de Eliade avea sa numeasca , de obsesia acumularii - chiar cantitative - a cat mai multe si chiar cat mai disparate cunostinte si de preocuparea de a se dezvolta spiritual. Ambii se retrag intr-un soi de arca a lui Noe culturala, intr-un spatiu sacru prielnic cunoasterii interioare. Insa comparatie se opreste aici, pentru ca Eliade se deschide firesc spre lume, in timp ce Lovecraft se inchide nefiresc in acest univers al claustrarii. “
Avem deci de-a face nu doar c-o persoana obsedata de cunoastere, ci si neadaptata, care se simte straina de societatea si timpul in care s-a nascut, si care se refugiaza in vise , carti si natura. Dar revenind la tema acestui articol, ce e cel mai intresant in legatura cu Lovecraft, dincolo de personalitatea sa excentrica, sunt ideile sale, total avantgardiste pentru inceputul secolului 20 si chiar si pentru mai tarziu, cand miturile incep sa nu mai para doar povesti si sa fie sustinute de dovezi arheologice.
Un mic fragment din Dincolo de poarta  cheii de argint, una din nuvelele din care s-a constituit mai tarziu romanul Demoni si Miracole, in care personajul principal,dupa ce face o calatorie si se trezeste cu constiinta sa umana intr-o fiinta insectoida de pe o planeta indepartata, reuseste sa gaseasca o cale de intoarcere spre Pamant : “Vazu planetele Kyrnath si Yuggoth, aflate la extremitatile lumii solare, trecu pe langa Neptun si zari diabolicele ciuperci albicioase ce manjesc suprafata acestei planete. Privind de aproape pacla de pe Jupiter, intra in posesia unui secret de neimpartasit, vazu oroarea ce popula unul din satelitii acestei planete si contempla ruinele ciclopice ce se etalau pe discul rumen al lui Marte”
Bogata imaginatie pentru o perioada in care oamenii inca nu visau sa calatoreasca macar pana pe Luna, si abia reuseau sa cunoasca prin telescoape sistemul nostru solar,  as adauga…

 De altfel, Lovecraft declara : “ Toate povestirile mele , oricat de eterogene ar parea, se bazeaza pe o credinta legendara fundamentala, care este aceea ca lumea noastra a fost locuita la un moment-dat de alte rase care, intrucat practicau magia neagra, au fost deposedate de puterea lor si expulzate, dar traiesc undeva in exterior, gata mereu sa reintre in posesia Pamantului.”  In plus, nuvelele sale vorbesc despre existenta mai multor corpuri fizice  corespondente aceluiasi spirit, manifestandu-se in paralel in diverse sisteme solare si dimensiuni , si de entitati stravechi, ne-fizice, care uneori au rol de ghid in calatoriile oamenilor spre alte lumi.

Concluzii, prefer sa nu adaug acestei mici prezentari, mai bine las pe fiecare sa le traga pe ale sale.

vineri, 6 mai 2011

Crematory - Revolution


They'll never stop our will to live
free from pain and fear
they cannot bring us down
all your gird
go out and justify the revolution

The beginning of the age - to start revolution
now break and leave their cage - time for revolution
take those traitors away from us - and start revolution
giving back belief and trust - so live the revolution

This reign of fear built of not ending empty promises
strange liars old betrayers because they've failed the aim
there is just one world we live in - justify the revolution

Teaching mankind to fight each other (never again)
but would you like to kill your brother?
never - never again

The beginning of the age - to start revolution
now break and leave their cage - time for revolution
take those traitors away from us - and start revolution
giving back belief and trust - so live the revolution

It's time for - so start a - and live the - revolution
it's time for - so start a - and live the - revolution

More lyrics: http://www.lyricsmania.com/revolution_lyrics_crematory.html
All about Crematory: http://www.musictory.com/music/Crematory

marți, 19 aprilie 2011

Din traditiile antice - Sarbatoarea invierii lui Attis

Sa incep cu prezentarea religiei in cauza si a legendei lui Attis, pentru cei care nu sunt in tema. De origine frigiana si introdus mai tarziu in Roma, cultul lui Attis este legat de adorarea  zeitei  Cybele, supranumita si Marea Mama, stapana atotputernica , guvernand asupra a tot ce exista (al naibii concidenta ca aceleasi atribute le are si dumnezeul crestin, nu?) Ei bine, Attis era iubitul lui Cybele, un pastor nascut de o nimfa care ramasese insarcinata prin intermediul spiritului divinitatii universale, manifestat printr-o migdala , si care la un moment dat, dupa ce intai se castreaza frustrat de sexualitatea lui, moare si e inviat dupa cateva zile de Cybele. Interesant, nu? Fecundare nenaturala si origine semi-divina, pastor, inviere...

Dar sa vedem cum exact se desfasura sarbatoarea mortii si invierii lui Attis care fusese adoptata si in Imperiul Roman din ordinul imparatului Claudiu si avea loc intre 15 si 25 martie.

In 15, un cortegiu de canofori sau purtatori de trestie anuntau sarbatoarea: comenmorau, se crede, descoperirea de catre Cybele a lui Attis , care, copil fiind, fusese lepadat pe malurile Sangarius-ului, marele fluviu al Frigiei. Apoi, arhiereul sacrifica un taur de sase ani pentru asigurarea fertilitatii campurilor, ceremonie fiind presupusa a fi la origini o arhaica sarbatoare agrara. Dupa sase zile de castitate si abstinenta, la echinoctiu, incepea adevarata activitate: un pin era doborat si transportat in templul din Palaatin de o confrerie ce datora acestui lucru numele de dendrofori (purtatori de arbori) . Pinul, ca un cadavru, infasurat in fasii de lana si ornat cu ghirlande de violete, il reprezenta pe Attis mort: acesta nu era la inceput decat spiritul plantelor, si un foarte vechi rit al taranilor frigieni se perpetua, in apropierea palatului Cezarilor, in onorurile acordate acestui <>. Urmatoarea zi era una de doliu, fidelii postind si lamentandu-se langa trupul zeului. Data de 24 aduce in calendar numele semnificativ de Sanguis. Poate fi recunoscuta aici celebrarea funeraliilor lui Attis, prin care se linisteau sufletele mortilor prin libatii de sange, ca pentru un muritor obisnuit. Preotii, amestecand strigatele lor stridente cu sunetul agresiv al flautelor, se flagelau, isi crestau carnea, iar neofitii, ajunsi in culmea freneziei, savarseau, insensibili la durere, cu ajutorul unei pietre ascutite, sacrificiul suprem al virilitatii. Dupa un post mai strict, urma o veghe misterioasa (Pannychis), incepeau tanguirile funebre pentru zeul defunct, pana in momentul in care preotul anunta invierea sa asteptata. Se trecea atunci brusc de la crizele de disperare la o jubilatie deliranta: erau "Hilarii"- le din 25 martie. (...)
Dupa douazeci si patru  de ore de odihna necesara (Requietio) , sarbatorile se terminau , in 27, printr-o procesiune triumfala care-si desfasura fastul pe strazile si campiile Romei. Insotita de cler, preoti, eunuci , autoritati publice, garzi inarmate, muzicieni si o multime imensa, statuia de argint a Cybelei, sub o ploaie de flori, era condusa pe un car solemn pana la ruinele din Almo, unde, urmand un rit foarte raspandit pentru obtinerea ploii, era imbaiata si purificata (Lavatio).
Franz cumont -  Religiile orientale in paganismul roman , Ed Herald, Bucuresti, 2008

Hm...flagelare? Traditionala sacrificare a unui anume tip de animal ? Ofrande de flori? Statuie feminina impodobita si  purtata pe strazi?... Oare unde am mai vazut asta? Ah, da, cred ca fix in ritualurile crestine, mai ales cele catolice, unde Fecioara Maria este tratata ca o zeitate. Apropo, ca o explicatie despre originile reale ale acestei atitudini perpetuata azi in mod inconstient de catre crestini, va recomand :



Cat despre cum plimba actualii locuitori ai Romei noul lor subiect de adoratie, vedeti aici:


Alte curiozitati pentru cultura generala:
- castrarea in numele lui Iisus , cu scopul eliberarii de tentatiile sexuale, era practicata de unii asceti in primele secole ale crestinismului;
- nenumarate statui pagane din diverse culte ale antichitatii erau considerate facatoare de minuni si oamenii mergeau la temple in pelerinaj pentru a se vindeca de boli si a primi binecuvantare.

Urmeaza sa  prezint pe viitor si cultele celorlalti zei sau semizei pagani care au murit si au fost inviati ; pana atunci va doresc sarbatori fericite :) 

vineri, 8 aprilie 2011

Cand vulpea n-ajunge la struguri...creeaza doctrine

Ca oamenii cauta sa gaseasca  scuze pentru esecurile lor, nu e o afirmatie care sa mire pe cineva. Nici macar faptul ca, asa cum spune proverbul cu vulpea, avem tendinta sa declaram inutile lucrurile pe care nu le-am putut obtine. Si pana la urma, e o chestiune de libertate personala sa alegi ce iti e util si ce nu si chiar ce atitudine sa adopti ca sa faci fata esecului....

Dar atunci cand esecul unui individ se transforma intr-o doctrina pe care incearca sa le-o impuna si altora? Cum ar fi :

- un barbat care are probleme in a relationa eficient cu sexul opus, va incepe sa considere femeile inferioare si sa promoveze aceste idei printre prietenii sai;

- o persoana care nu a avut curajul sa incerce sa-si castige existenta prin activitati independente , va pretinde si copiilor sa isi gaseasca un serviciu "sigur" in defavoarea dezvoltarii talentelor lor artistice sau de alta natura;

- unele femei care datorita mediului au fost nevoite sa se casatoreasca foarte devreme si sa devina casnice se vor revolta impotriva independentei si vor impune copiilor lor exemplul personal de model familial sub pretexte de moralitate;

- un individ cu tendinte antisociale care nu se poate adapta la mediul social in care traieste va incepe sa promoveze o ideologie anarhista, afirmand ca o societate armonioasa este o utopie;

- cineva care are probleme in a-si controla impulsurile erotice si nu poate rezista intr-o relatie stabila, ar putea  sa-si gaseasca scuza,  prezentand ca singura cale viabila, o viata sentimentala si sexuala "diversa".

- o natiune inferiorizata de statele vecine se va agata de originea stramosilor sai si va incepe o propaganda de prezentare a acestora ca fiind superiori stramosilor altor popoare;

- persoanele lipsite de incredere in propriile forte se vor agata de idei religioase pe care le vor prezenta tuturor ca adevar suprem;

- persoanele care au fost candva pacalite de o doctrina religioasa, din contra, ar putea sa se transforme in niste atei extremisti care sa ia in bataie de joc orice idee de alta natura decat materialista.


Probabil una din primele mele experiente cu acest tip de reactii am avut-o in adolescenta, cu niste tineri neo-nazisti. Povestea lor? Inferiorizati de bandele de tigani din cartiere (erau tocmai anii in care fenomenul manelelor incepea sa ia amploare), in perioada de cautare a unei individualitati, au ajuns sa se agate de doctrina nazista si legionara, care prezenta rasa alba drept superioara, rasa in care se includeau si ei, evident ...Nu cred ca mai e nevoie de alte explicatii. Si totusi acestia reuseau sa-si tina parerile pentru ei, intr-un grup restrans, spre deosebire de situatiile urmatoare pe care vreau sa le prezint.

Exemplu, cazul acelor "guru" care ajung sa stranga in jurul lor o multime de tineri naivi, impresionati de povestea de viata si coerenta cu care acestia isi expun filosofia aparent fara contradictii. S-a intrebat insa cineva de ce acesti lideri spirituali nu reusesc sa-si vada in mod discret de revelatiile lor si simt nevoia de public, fiindca altfel chiar nu pot sa-l numesc si in mai toate cazurile, invatatura lor vine la pachet cu cuceriri sexuale sau beneficii materiale?

Ei bine, de aici intram pe terenul periculos, daca nu in toate cazurile, al psihopatologiei umane, atunci al manipularii sociale.


Uite cum cred eu ca functioneaza toata treaba, psihologic vorbind. Nevoia de apreciere este o caracteristica indispensabila omului, care la unii e satisfacuta mai usor, datorita familiei, reusitelor profesionale etc. Exista insa persoane care  au o nevoie de apreciere exagerata, poate din cauza structurii lor psihice innascute, poate din cauza unor experiente din trecut in urma carora au capatat complexe. In timp ce o parte din cei mentionati in categoria din urma reusesc in timp sa constientizeze problema si sa o rezolve, la altii ea se ascunde in subconstient, dand impulsuri si comportamente specifice. O caracteristica ar fi faptul ca admiratia e pentru ei ca un drog; nu conteaza cat au primit la un moment-dat, vor avea nevoie frecvent de dovezi ale efectelor pe care ideile raspandite de ei le au asupra celor din jur, posibil din cauza ca undeva in interiorul lor persista vag o lipsa de incredere in sine, o indoiala ca adevarurile sale nu sunt decat construite. Nimic nu e mai linistitor in legatura cu o un statut sau o atitudine decat sa primeasca confirmarea veridicitatii din privirile si vorbele a mase intregi de oameni....




Un alt comportament pe care l-am tot observat e acela al practicantilor spirituali "ratati" si prin ratati nu ma refer la conditia lor sociala sau personala, ci doar la rezultatele tentativelor lor de a obtine rezultate pe o anumita cale. Am observat de altfel ca este deja un fenomen raspandit care urmeaza tiparul urmator, ca exemplu : o persoana crescuta intr-o familie crestina, nesigura pe sine, care la un moment-dat a incercat sa se individualizeze prin a apela la practici oculte (yoga a, wicca, orice care s-o faca speciala. Cand aceste practici au dat gres... ce e de facut? Sa recunosti ca n-ai avut destula vointa sau disciplina interioara ? Nu... hai mai bine sa te intorci "cu umilinta" la crestinism, si evident nu in mod discret si sincer, ci cu surle si trambite, dand interviuri, povestind afectat oricarui e dispus sa asculte despre drumul gresit pe care ai apucat-o candva si despre singura cale spirituala reala care e crestinismul. Mai exact, hai ca de-acum incolo sa nu mai depui tu personal nici un efort, lasa ca il declari pe Christos ca singurul care te poate salva daca petreci destul timp in rugaciune si gata, ti-ai luat de pe umeri orice responsabilitate, ba mai mult, primesti si acel status special in ochii celorlati, statut care cu practicile yoga sau de alt tip nu ti-a iesit indeajuns de bine... si evident, te vei ruga pentru orice ratacit lovit de "sminteala" care dupa toate sfaturile tale va cuteza sa mai incerce acolo unde tu ai dat-o in bara. Unii ar numi asta Ego mascat...  

Repet, acesta e un exemplu, nu toti ajung la crestinism, unii in schimb o dau in doctrine de "trait in prezent" si dat frau liber oricaror porniri egoiste, cu justificarea ca e corect sa facem doar ce simtim si ce ne produce placere.

Cam atat am avut de spus, in concluzie, atentie la cei care incearca intr-un mod cam dubios sa va recruteze  la  vreo ideologie anume si la cei care confunda cu adevaruri universal valabile, schemele care functioneaza in situatia lor.

Atasez aici prima parte la un documentar despre viata lui Charles Manson, cine e interesat sa le vada pe toate le poate gasi pe youtube tot acolo.

joi, 17 martie 2011

Farmacia din propria bucatarie

Am promis ca o sa ma ocup putin de plantele medicinale folosite in gastronomie, asa ca mi-am facut in sfarsit timp sa scriu cateva lucruri  care sper sa fie de ajutor celor care prefera sa isi ia sanatatea in propriile maini si care dau importanta la ceea ce consuma.

Cum banuiesc ca bine stiti, e mult mai usor sa previi decat sa tratezi o boala; ei bine, aici intervine alimentatia echilibrata si , as adauga eu, consumul de plante si mirodenii cu efecte terapeutice. De exemplu, consumul ocazional de rozmarin regleaza circulatia sanguina, stimuleaza irigarea cu sange a extremitatilor si parului, inclusiv are efecte anti-depresive. Alt exemplu : cuisoarele contin substante cu efect analgezic si sunt un dezinfectant puternic, incetinind chiar ritmul de alterare al alimentelor in care sunt adaugate.

 Nu are rost acum sa insir toate mirodeniile pe care le cunosc, din moment ce surse de informare se gasesc in ziua de azi din plin, unde vreau sa ajung e ca.... desi unele din comdimente sunt mai exotice si nu pot fi procurate decat din magazine, altele sunt extrem de usor de cultivat chiar in casa. Si ma refer aici nu numai la  plantatul in gradina, chiar si in  apartamente, nu e nevoie decat de un mic pervaz unde sa incapa cateva ghivece si gata, ai propria rezerva proaspata de sanatate... Plus ca spre deosebire de plantele uscate din magazine, macar ai garantia ca nu sunt crescute in medii poluate sau recoltate necorespunzator.

De unde se pot procura? Variantele ar fi doua, cel putin cele la care am apelat eu : ghivece cu plantute care se gasesc ori prin hipermarketuri, sau magazine specializate in plante, sau seminte ( la plic sau colectate direct din natura). Ca si in cazul informatiilor despre proprietatile plantelor, de asemenea, si despre cultivarea lor exista sute de surse de informare, de la bloguri la carti in toate librariile, plus ca nu e nevoie sa ai studii de agronomie ca sa ingrijesti cateva specii de plante la ghiveci. Mai multe, nu cred ca ar mai fi de spus, mai adaug doar o poza cu tufa mea personala de salvie si am incheiat :)

vineri, 11 februarie 2011

Problema produselor medicinale naturiste in cadrul Codex Alimentarius

Cum din nou bantuie pe net un articol cu tenta terifianta despre viitorul fara plante medicinale (la fel ca si in celelalte cazuri, tot un articol copiat de sute de ori si plimbat din blog in blog), m-am gandit ca ar fi cazut sa intervin si eu din nou , macar un pic, cat sa va fac sa va puneti cateva semne de intrebare inainte sa va panicati, daca nu ati facut-o deja .

Deci uite cum stau lucrurile de fapt : legea care cica va interzice plantele medicinale a aparut in UE inca din 2004, urmand ca pana in 2011, toate companiile producatoare de (atentie ! ) produse medicinale din plante sa aiba timp sa obtina aprobari pentru produsele lor si sa isi modeleze tipul de productie conform standardelor europene. NU s-a pus nici o clipa problema interzicerii plantelor pur si simplu, ci a controlarii produselor care sunt comercializate drept remedii medicale.

Astfel, daca o companie de ceaiuri vrea sa vanda pliculete de tei pe post de ceai aromatic, nu vad sa fie nici o problema, atata timp cat nu pune pe cutie cum ca trateaza vreo boala sau are nu stiu ce efecte miraculoase. De asemenea, legat de aprobarea plantelor care sa fie considerate medicinale, se pare ca principala conditie este ca plantele sa fie folosite in mod traditonal de cel putin 30 de ani in afara UE. Pai, daca luam de exemplu musetelul, utilitatea lui e recunoscuta de peste sute de ani, asa ca nici nu se pune problema sa nu fie aprobat ca planta medicinala.

Mai dificil va fi in cazul plantelor mai putin populare, care vor necesita studii costisitoare pentru a se determina compusii activi din ele, si aici va pot da o gramada de exemple de plante de care nici n-auzisem pana acum vreun an , plante care se gasesc in magazinele naturiste si care au scris e eticheta ca vindeca tot felul de boli .

Si apropo de vindecat, poate ar trebui sa stiti ca efectul terapeutic al plantelor este cumulativ, o planta echilibreaza si previne o boala in timp mai degraba decat sa actioneze pe loc. Deci ma scuzati daca m-as indoi profund ca unui individ care toata viata a mancat numai fast-food si alte mancaruri super-prelucrate,evitand produsele vegetale, sa i se vindece miraculos o infectie sau o dereglare organica dupa numai 3-4 cani de ceai din vreun magazin naturist.

Acum, fiti un pic sinceri cu voi, cei care sunteti foarte panicati de aplicarea legii privind plantele medicinale: cat de mult foloseati ceaiuri inainte de anii trecuti, de cand a inceput isteria cu posibila lor interzicere? Fiindca  asta e natura umana, in momentul in care ceva e susceptibil sa fie interzis, devine brusc mai valoros (ca or fi avand aia un motiv sa-l interzica, nu? )

Concluzia mea : daca vreti o viata sanatoasa, faceti miscare,consumati multe vegetale, adaugati condimente in mancare (o sa revin cu un articol despre proprietatile lor in curand  ) si consumati regulat ceaiuri, fiindca va asigur ca veti putea avea acces la plante si pe viitor, desi e posibil ca unele companii mici de productie  sa dispara sau sa fie inghitite de cele mari. E la indemana oricui sa faca un drum nu la padure ci chiar la periferia oraselor si sa culeaga de pe camp si din copaci plante pe care sa si le usuce acasa, plus ca vor fi destui tarani prin piete cu manuchiuri de coada-soricelului, cimbru si altele...

Iata si cateva linkuri utile pentru cei care chiar vor sa se informeze si sa nu mai pice la zvonurile distorsionate din jur.
Intai, sursa de unde un oarecare romanas a tradus articolul pricinuitor de panica:
http://www.ktradionetwork.com/tag/thmpd/

Si acum, cateva surse mai oficiale, despre cum se va aplica de fapt noua lege si chiar si cum se poate scapa de ea:

http://www.herbalsciencesinternational.com/productssimple10.html

http://www.functionalingredientsmag.com/article/European-Regs/thmpd-registration-may-be-unnecessary.aspx

http://www.consumersforhealthchoice.com/index.php?Itemid=3&id=87&option=com_content&task=view

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Directive_on_Traditional_Herbal_Medicinal_Products

marți, 4 ianuarie 2011

Neptun si Romania

Nu obisnuiesc sa preiau articolele altora, dar iata ceva care merita sa fie dat mai departe, dupa parerea mea: 
Ramanem cu Neptun
[publicat in Astrolight- Editia I   http://www.astrolight.ro/2010/12/15/ramanem-cu-neptun]
Suntem, totusi, copiii lui Neptun. Indisciplinati, talentati, sufletisti, mioritici, visand la ceva ce nu putem defini, dar stim ca exista. “Lasa, ca o sa vedeti voi…” – o sintagma ce ne defineste, adanc implementata in motorasele ascunse ale fiintei noastre.
Dincolo de “o tara sub semnul Varsatorului”, “integrare europeana”, “modelul german” s.a.m.d., se afla ceva ce nimeni nu a putut sa inteleaga sau sa integreze intr-un tipar. Si aceasta poate fi salvarea noastra, ca natiune.
***
Ramanand pe teritoriul astrologiei, remarc faptul ca se discuta tot mai des, in ultimul timp, despre posibila schimbare a datei de nastere. De o Romanie Noua, a carei astrograma sa o fixam noi, ca sa fie mai bine.
Ce gandire puerila! Crede, oare, cineva ca astrograma Romaniei de la 1859 este rezultatul unui moment? Ca se putea alege, schimba ora sau ziua? Astrograma unei tari, la fel ca si astrograma unei fiinte este rezultatul final al unei istorii. Ea se compune dintr-un constient, care este varful de lance si un subconstient, (personal sau colectiv), o suma vectoriala a tot ceea ce s-a gandit, s-a facut, a fost.
Inca nu am reusit sa potentam la maximum harta astrala a Ro de la 1859. Mai este de lucru, pana la o posibila schimbare.
***
Vorbim de conspiratii mondiale, de organizatii ascunse, de masonerii care nu stiu ce ne fac si care ne vaneaza in vederea decimarii, conspiratia Coca-Cola, Codex Alimentarus, asaltul industriei farmaceutice si-alte grozavii. Aici vreau sa ating doua aspecte:
1. ne vaitam, dar stam in continuare in fata televizorului si bem coca-cola. Nu facem nimic, dar ne plangem tot timpul, iar apoi ne uitam la stirile care ne alimenteaza aceasta frica. Imprastiem pe net tot felul de texte volante cu “ne omoaraaa! sariti!”, fara sa verificam sursa si sa incercam sa vedem unde este adevarul.
Opriti-va! Verificati, urmariti stiri decente sau altceva si mancati lucruri sanatoase, inca disponibile peste tot. Igienizati-va viata, mintea, inima.
2. daca exista mari conspiratii mondiale impotriva noastra , la fel exista organizatii foarte puternice care lupta din umbra, care construiesc, care aduc lumina. Nu se cunosc, nu apar in presa, n-o sa le vedeti la ProTV, dar au o calitate exceptionala – lucreaza! Si lucreaza bine, nu va temeti!
***
Revenind la Neptun. Orice-am face, daca vorbim despre Romania, trebuie luata in considerare pozitia lui Neptun dominant, chiar pe Mijlocul Cerului. O pozitie de forta, dupa parerea mea, indestructibila. Insa un alt fel de forta… Si anume aceea a altfel-ului, a altceva-ului, a translatiei prin creatie. Credinta vine la pachet cu toate acestea.
Natura fundamentala a omului este acea de Creator. Restul sunt consecinte sau sisteme-suport. In momentul in care incetam sa cream, exista un automatism natural, numit popular “moarte” si stiintific “entropie” care pur si simplu demonteaza jucaria, pentru a ne permite sa facem ceva nou. Distrugerea vine, indiscutabil, din lenea noastra.
Neptun, deci: o invitatie la anormal. La paranormal, daca vreti. Pentru cei care doresc sa traiasca in normalitatea secolului XX, ii invit sa se stabilieasca in Germania. Nu mai e nimic de inventat, de creat, de schimbat – totul e normal. Un normal dulce, ca un drum linistit spre moarte.
Statul actual, cel vizibil, oficial, de tip ProTV, nu ne mai poate invata nimic – cei care se cred la putere, de fapt, habar n-au ce sa ne mai arate. Perfectionati-va, organizati-va, invatati-i pe cei din jur lucrurile minunate pe care le-ati descoperit si pe care le stiti. Si care lucreaza!
Creati scoli, curente, cluburi, asociati-va in grupuri mici, independente. Si-atunci nici ProTv, nici Coca Cola si nici Uriasa Conspiratie nu va va afecta. Si – stati linistiti – un organism in plin proces de creatie si aspiratie catre bine poate sa manance aproape orice. Nu E-urile ne imbolnavesc, ci lipsa de aspiratie catre ceva. Neptun, adica.
O alta caracteristica a lui Neptun este aceea e invincibilitatii. Ati incercat vreodata sa va luptati cu apa? Cu marea? E imposibil. Ati incercat vreodata sa dresati un “Neptunian”? Un om beat, spre exemplu? Este lipsit de sens: il lasi sa isi faca mendrele, apoi sa se culce, si a doua zi, treaz, apelezi la constiinta lui deja dresata si il faci sa se simta vinovat.
Suntem neptunieni – inca nu ne-am descoperit vocatia, aspiratia adevarata, asa ca inca “legumim”. Asteptam. “Lasa, ca vine …”. Suntem neguvernabili, spun multi. Asta e evident – daca veniti cu retete deja aplicate, Neptun le dizolva imediat. “Fight fire with fire” zice un cantec; noi trebuie sa construim cu apa.
Orice lege tampita, gen Codex Alimentarus nu poate fi aplicata decat intr-un stat politienesc. Iar noi exact asta nu suntem. Cine va veni sa te aresteze pentru ca tu, in gradina ta, ti-ai plantat niste cartofi pe care ii mananci? Nea Georgel, politistul satului? Cred ca glumiti… Pai el nu vrea o tuica buna si-o tocanita de porc gustoasa?
Statul lucreaza impotriva noastra – asta e evident. Uriasul avantaj este acela ca aparatul de stat este atat de impotent, incat coruptia a devenit principalul nostru mijloc de aparare. Suna straniu, dar “straniu” este un cuvant Neptunian…
Asa ca nu va temeti de Neptun – el este aliatul nostru, Seful de Santier. Cautati fiecare idealul propriu, adevarul dincolo de forma, incercati sa simtiti ceea ce simtiti cu adevarat. Rezultatul este uluitor.
***
Desteapta-te, Romane, arunca telecomanda, bea niste apa, fa niste flotari, incearca sa arati mai bine, sa te faci mai frumos, si apoi apuca-te de treaba. Suntem multi care vrem chestia asta, si suntem ajutati. Atlantida e aici, din apa a plecat totul, viitorul a inceput acum.
Ramanem, in continuare, copiii lui Neptun.