ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

miercuri, 16 iunie 2010

Declaratie de miserupism

Am ajuns in sfarsit si la etapa eliberarii de toate acele "trebuie" si "asa e bine" cum care am crescut, nu doar eu ci fiecare generatie la rand, astfel incat majoritatea dintre noi nici nu mai folosesc logica sau simturile cand abordeaza situatii, ci reactii programate si bine adancite in ei.
Una din problemele cu care m-am confruntat a fost discreptanta dintre calitatile pe care vedeam ca le am si calitatile pe care le cerea societatea...Ce daca am talent, rabdare si bun simt? Daca n-am tupeu si ambitia de a deveni "cineva", daca nu sunt dispusa sa fac compromisuri ca altii e degeaba...Asta e una din ideile cu care am crescut si mai mult ca sigur , or sa se recunoasca si altii aici.
Sau prejudecati de genul: ca sa ajungi sa ai un rost in viata, trebuie sa inveti, sa iei diplome, sa tintesti spre un post cat mai inalt si bine platit. Sa mori tu! - i-as zice acum persoanei care mi-ar mai repeta asta. Stiu oameni care nu au un loc de munca fix, dar pentru serviciile pe care le ofera (gradinarit, consiliere spirituala etc) castiga mai mult pe luna decat amaratul cu doua diplome de licenta si un doctorat, care e obligat sa se umileasca zilnic la birou si sa mentina o imagine publica ce-i inhiba orice manifestare a sinelui.....
Serios acum , chiar credeti ca scopul nostru aici e doar sa ne petrecem viata muncind si facand compromisuri, pe ideea ca mai incolo sa "ne mearga bine" ? Vi se pare normal sa ne tranformam in niste roboti, care pentru fiecare situatie sa aiba reactia deja pregatita, si sa ne strice echilibrul orice eveniment neprogramat?
Nu vreau sa initiez schimbari sociale cu articolul asta; toate sunt asa cum sunt, cu un motiv, si schimbarea vine pentru fiecare in parte, la momentul potrivit, si numai daca are nevoie de ea. Dar la mine a inceput sa se produca si nimic nu ma va opri sa nu calc in picioare fiecare prejudecata si programare mentala , pe masura ce le voi scoate la iveala...Evident ca imi voi si posta descoperirile :)

8 comentarii:

 1. trec printr-o perioada in care simt acelasi lucru si de 2 saptamani simt ca ma port ca un robot frustrat,care are singura tinta satisfactia celorlalti...si totusi nu vreau sa renunt

  RăspundețiȘtergere
 2. Gandeste-te, din ce motive nu vrei sa renunti? Crezi ca totusi insistand vei reusi, sau e doar pentru ca ai fost invatata sa nu vezi alternativa? In functie de raspunsul la asta, iti vei da seama ce ai de facut... Tu trebuie sa alegi. Tu, cea adevarata....

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai mare dreptate. Si mie imi vine sa rup toate lanturile astea care ne inconjoara, dar inca ne gandim la..."ce va spune lumea?"

  RăspundețiȘtergere
 4. "majoritatea dintre noi nici nu mai folosesc logica sau simturile cand abordeaza situatii, ci reactii programate si bine adancite in ei" - ma intreb cum adica "nici nu mai"; a existat o vreme sau exista niste persoane care sa reactioneze fara a avea la baza anumite lucruri insusite (ganduri, programari, mod de viata etc)? Este dupa mine firesc sa avem programari: cand devenim constienti de propria existenta deja avem aceste programari. Sunt de acord ca este o mare provocare (cea mai mare?) sa le cercetezi si schimbi... :) Succes in continuare!

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Ally : Schimbarile or sa vina treptat, in functie de cat avem nevoie de ele si atat cat putem duce, sunt sigura de asta..

  @ Mihneea : nu ma refeream la programarile biologice, gen reactii la pericol, deprinderi de abilitati etc, ci la programari ce tin de social; eu cred ca numai reusind sa ne eliberam de ele, vom putea actiona pe masura potentialului nostru.

  @ Adi: Nu am inteles la ce te referi, la comentariul Mihneei sau la ceva ce-am scris eu?

  RăspundețiȘtergere
 6. Recitind acum,cu tot cu comentarii,nu mai stiu ce nu trebuie si de ce am scris ce am scris.Probabil ca nu trebuie nimic,din moment ce majoritatea lucrurilor se aranjeaza de la sine daca nu fortezi nota.
  Apropo de consiliere spirituala,se fac bani din asta,chiar?Mai ca m as privatiza(glumesc,spiritul e acel element atotprezent care nu se poate consilia,pentru simplu motiv ca nu stii unde il gasesti,fiind pretutindeni)

  RăspundețiȘtergere
 7. Da, se fac bani din asta, vezi fix personajul mentionat de tine intr-una din ultimele tale postari :P

  RăspundețiȘtergere