ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

joi, 22 aprilie 2010

Milk ? Hell, no !

Ce m-a facut sa incep acest articol, a fost un documentar vazut aseara despre cresterea vacilor de lapte, dintr-o serie de documentare dedicate istoriei agriculturii.Si am aflat astfel ca inca de prin anii 50, suntem presati de mass-media, la iniativa guvernelor si marilor corporatii care urmaresc profitul, sa consumam cat mai mult lapte, aparent pentru beneficiile sale in organism.
Hai sa o iau logic si sa vedem de unde a pornit toata treaba, sau cum se crede, istoric.

Consumul de lapte animal la oameni a aparut probabil candva in negurile istoriei, dupa ce oamenii incepusera sa imblanzeasca animalele pentru carne si piele,lana si piele etc, deoarece cum bine stim , unele femei nu au o lactatie suficienta, sau si mai grav, mor la nastere (astfel de situatii erau cu siguranta dese in preistorie datorita conditiilro grele). treptat,s-a observat ca laptele e un aliment hranitor si pentru adulti si mai ales, paote fi prelucrat in produse care sa sa poate fi pastrate mai mult timp. dupa asta, evident ca a inceput sa fie comercializat, fie la schimb contra altor produse, fie contra banilor, cand acestia au aparut.

Toate bune si frumoase, pana recent,prin perioada industriala, cand oamenii au inceput sa fie tot mai avizi dupa profit si sa incerce sa produca lapte cat mai mult, cu costuri cat mai mici. Astfel, hrana animalelor a inceput sa devina mai degraba cantitativa decat calitativa, rasele au inceput sa fie manipulate astfel incat sa produca o cantitate cat mai mare si nu in ultimul rand, tot din motive economice, vacile sa fie tinute aproape exclusiv in grajduri, unde sut hranite pe banda. In caz ca nu stiati, rasa aceea celebra de vaci , alb cu negru, a fost atat de manipulata genetic sa aiba ugerele cat mai mari, incat bietele animale ajung sa aiba probleme cu picioarele din spate dupa 1-2 ani de viata si in unele cazuri, trebuiesc sacrificate deoarece ajung sa nu mai poata merge.

Acum, e la mintea oricui ca orice substanta produsa in cantitati total aberante in fata naturii, nu mai poate avea cum sa contina toate substantele din formula de baza, deoarece pur si simplu, organismul animalului nu are timp sa le sintetizeze atat de repede... In plus, e suficient sa cautam putin pe internet sau sa citim prin reviste ca sa aflam ca la animale ca si la om, calciul de depune NUMAI daca stau la soare, ceea ce stimuleaza producerea de vitamina D (esentiala in asimilarea calciului in organism).

Personal, cred ca nu degeaba din ce in ce mai multi oameni devin alergici la lactoza; este complet nenatural sa inghitim in exces un produs care la origine este dedicat dezvoltarii nou-nascutilor, nu indivizilor adulti care au cu totul alta activitate hormonala si alte nevoi nutritive. Si de asemenea, este un produs care in mod normal nu se secreta decat cateva luni pe an din mamele (faptul ca vacile de la ferma au lactatie aproape tot anul indica in mod clar ca ceva e in neregula cu organismul lor).

Asa ca oameni buni, daca beti lapte din comert...il beti degeaba. Va trebuie calciu? Cautati un taran de la care sa puteti cumpara lapte direct(cat de cat acela este mai echilibrat).Sau mancati mai bine legume si seminte cu continut mare in calciu, peste cu oase cu tot sau fructe de mare si iesiti in natura pentru a stimula propriul corp sa secrete substantele necesare ca sa asimileze ceea ce consumati. nu va lasati pacaliti de propaganda omniprezenta din hipermarketuri si de la televizor, cum ca vezi doamne, laptele cutare e "idealisim" pentru copii si pentru ...doamne( cine stie reclama la care fac aluzie, stie si cat de agasanta e).

7 comentarii:

  1. Eu recomand laptele Big Panda.

    Nu stiu ce proprietati are, cert e ca e are un gust natural si e aparent mai putin degradat chimic decat alte brand-uri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce intelegi prin gust natural? Ai baut vreodata lapte proaspat muls de la o vaca din gospodaria cuiva de la tara ca sa poti face diferenta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca si sursa puternica de calciu, din randul vegetalelor, recomand varza cruda. Pe langa faptul ca are o cantitate insemnata de calciu, acesta se si asimileaza usor, spre deosebire de calciul inasimilabil din laptele de comert.

    RăspundețiȘtergere
  4. mie imi place iaurtul Big Panda,dar lapte din comert niciodata,are un gust fad,de apa,nu e greu sa iti dai seama de diferenta intre cel natural si cel "idealisim"...tipa aia e mai mult decat agasanta

    RăspundețiȘtergere
  5. In fapt,laptele nu se bea,se soarbe.Este limfa lichida,iar prin absortie,inca de la nivelul cavitatii bucale,intra direct in sistemul limfatic.Avind limfa multa in organism,putem regenera orice organ,pentru ca limfa e acea legatura intre fizic si eteric.Baut dea valma nu face decit colici si se stringe ghem in stomac,si aduce un surplus de proteina animala greu de controlat.Cercetati,si veti realiza cum toate lucrurile se leaga intre ele.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si semintele de susan sunt bogate in calciu. Se poate face lapte cu ele.
    La 500ml apa pusa in blender, se pot pune 1-2 lingurite seminte susan, migdale, nuci alune...Proportiile si combinatiile in functie de preferinte.
    O alta sursa de calciu si alte minerale ar fi algele marine...
    Cat despre lapte, obisnuiam sa beau in adolescenta destul de mult, procurat de la tara. Degeaba, carente de calciu tot erau. De ceva vreme nu mai consum lapte(nu ma mai atrage gustul si-mi cade greu la stomac), in schimb mananc multe fructe si legume crude. Nu mai exista carente de vitamine si minerale.
    O fi bun laptele, dar nu asa bun pe cat ni se spune, nu la fel de mult si nu de oriunde, dupa cum scrie si in articol.

    RăspundețiȘtergere
  7. Khaarsha, mersi de sugestii; e o placere sa dau de oameni care isi iau viata in propriile maini si nu doar ca se informeaza, ci si iau masuri concrete in vederea unei existente sanatoase si armonioase . acum ti-am descoperit si eu blogul, o sa il citesc pe indelete zilele urmatoare fiindca am vazut ca ai o gramada de retete si informatii utile pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere