ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

joi, 4 martie 2010

Cateva motive pentru care ii respect pe musulmani

De-a lungul anilor, cu cat am studiat mai multa istorie a culturii si civilizatiei, cu atat am inceput sa vad intr-o lumina tot mai proasta civilizatia occidentala si in special latura social-religioasa a acesteia, drept urmare, am inceput sa-mi indrept un pic atentia si asupra altor culturi, pentru comparatie.
Articolul de azi va fi foarte succint, asa, la liniuta, deoarece ar fi nevoie de o carte intreaga pentru a detalia subiectul.Eventual o sa mai revin si-n alte postari asupra islamismului si culturii arabe.
Deci:
- In timp ce , in perioada medievala, sub presiunea religiei,cam toata populatia europeana se "scalda" in mizerie (raspandindu-se astfel o gramada de boli infectioase, chiar epidemii), musulmanii excelau in construirea bailor publice si dadeau o maxima importanta igienei ;
- De asemenea,in paralel cu tabu-ul crestin de a studia corpul uman, arabii revolutionau medicina atat prin cunoasterea si intelegerea functionarii corpului uman, cat si prin inventarea de instrumente medicale si tratamente;
- Daca in viziunea europeana, femeia este "ispititoarea", sursa necazurilor barbatului de multe ori, islamul impune barbatului sa-si respecte femeia, dezaproba violenta casnica si permite chiar si divortul si recasatorirea femeii;
- Si in final, aspectul care mi-a atras atentia cel mai tare, e ca musulmanii afirma ca divinitatea e peste tot, ea nu trebuie cautata in cer sau intr-o directie anume; ei nu au imagini cu Allah si nici macar cu Mohammed, deoarece considera ca acestea ar atrage atentia de la ceea ce este important in timpul rugaciunii. Ce mod mai bun de a evita astfel cultul personalitatii se putea gasi?

Multe alte informatii despre cultura araba, daca sunteti interesati, gasiti la Shakuka....

3 comentarii:

  1. :* da, e adevarat tot ce ai spus:) Divinitatea se afla peste tot, este de ajuns sa ne aducem aminte de ea,sa o pomenim, ca sa ii simtim prezenta.
    Totusi, ar fi fost frumos, daca tarile arabe din ziua de azi s-ar fi mentinut la nivelul la care erau odinioara... din pacate multe sunt destul de inapoiate si traiesc doar din „amintiri”..

    RăspundețiȘtergere
  2. exact, mareata civilizatie araba exista azi in mintea istoricilor si a citorva initiati

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu riscul de-a-mi atrage iar comentarii neplacute, mai trag totusi o concluzie la observatiile voastre: se pare ca gradul de evolutie (economica, sociala, culturala) a unei civilizatii e invers proportional cu implicarea la conducere a organizatiilor religioase, care in incercarea de a conserva traditiile, aduce intoleranta, extremism si implicit o lipsa de deschidere spre progres; asta s-a intamplat cu Europa medievala, asta se intampla si in prezent cu tarile arabe.

    RăspundețiȘtergere