De-a lungul anilor, cu cat am studiat mai multa istorie a culturii si civilizatiei, cu atat am inceput sa vad intr-o lumina tot mai proasta civilizatia occidentala si in special latura social-religioasa a acesteia, drept urmare, am inceput sa-mi indrept un pic atentia si asupra altor culturi, pentru comparatie.
Articolul de azi va fi foarte succint, asa, la liniuta, deoarece ar fi nevoie de o carte intreaga pentru a detalia subiectul.Eventual o sa mai revin si-n alte postari asupra islamismului si culturii arabe.
Deci:
- In timp ce , in perioada medievala, sub presiunea religiei,cam toata populatia europeana se "scalda" in mizerie (raspandindu-se astfel o gramada de boli infectioase, chiar epidemii), musulmanii excelau in construirea bailor publice si dadeau o maxima importanta igienei ;
- De asemenea,in paralel cu tabu-ul crestin de a studia corpul uman, arabii revolutionau medicina atat prin cunoasterea si intelegerea functionarii corpului uman, cat si prin inventarea de instrumente medicale si tratamente;
- Daca in viziunea europeana, femeia este "ispititoarea", sursa necazurilor barbatului de multe ori, islamul impune barbatului sa-si respecte femeia, dezaproba violenta casnica si permite chiar si divortul si recasatorirea femeii;
- Si in final, aspectul care mi-a atras atentia cel mai tare, e ca musulmanii afirma ca divinitatea e peste tot, ea nu trebuie cautata in cer sau intr-o directie anume; ei nu au imagini cu Allah si nici macar cu Mohammed, deoarece considera ca acestea ar atrage atentia de la ceea ce este important in timpul rugaciunii. Ce mod mai bun de a evita astfel cultul personalitatii se putea gasi?
Multe alte informatii despre cultura araba, daca sunteti interesati, gasiti la Shakuka....
:* da, e adevarat tot ce ai spus:) Divinitatea se afla peste tot, este de ajuns sa ne aducem aminte de ea,sa o pomenim, ca sa ii simtim prezenta.
RăspundețiȘtergereTotusi, ar fi fost frumos, daca tarile arabe din ziua de azi s-ar fi mentinut la nivelul la care erau odinioara... din pacate multe sunt destul de inapoiate si traiesc doar din „amintiri”..
exact, mareata civilizatie araba exista azi in mintea istoricilor si a citorva initiati
RăspundețiȘtergereCu riscul de-a-mi atrage iar comentarii neplacute, mai trag totusi o concluzie la observatiile voastre: se pare ca gradul de evolutie (economica, sociala, culturala) a unei civilizatii e invers proportional cu implicarea la conducere a organizatiilor religioase, care in incercarea de a conserva traditiile, aduce intoleranta, extremism si implicit o lipsa de deschidere spre progres; asta s-a intamplat cu Europa medievala, asta se intampla si in prezent cu tarile arabe.
RăspundețiȘtergere