ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

luni, 22 februarie 2010

Spiritualitatea e in trend!

In ultimul an am tot avut ocazia sa navighez pe sute de bloguri de tot felul, de la unele cu continut mai personal, la unele cu informatii de interes general etc. Si totusi am observat un lucru care iese in evidenta, de fapt, o anumita categorie de autori, pe care de aici incolo ii voi numi "spiritualizati". Ei bine, acesti oameni sunt niste bloggeri foarte activi, doar ca din pacate, tot ce posteaza ei sunt DOAR informatii preluate de la altii, cu un fel de etalare de-a dreptul manelistica a credintei lor crestine sau dupa caz, gandirii New Age (uneori amandoua), combinate si cu ceva nationalism prezentat intr-un mod jenant (de obicei ridicari in slava a lui Zamolxe, desi majoritatea habar n-au istorie si copiaza orice dezvaluire deliranta le cade in mana de-a vreunui "initiat").Si culmea (sau nu), nu vorbim aici de adolescenti in cautare de sine, ci de oameni maturi, majoritatea in jur de 30 de ani!

Si ca sa va arat asemanarile intre comportamentul manelistilor si al spiritualizatilor, am sa fac mai jos o mica paralela:
Ambele categorii sunt formate din indivizi care
- sunt lipsiti de o personalitate functionala si echilibrata, asa ca incearca sa-si creeze macar o identitate de grup, identificandu-se cu o anumita categorie care sa le confere totusi satisfactia apartenentei la ceva;
- prea comozi sau nesiguri pe ei sa gandeasca singuri, drept urmare isi aleg niste modele comportamentale al caror exemplu  il urmeaza si ale caror afirmatii sunt luate drept ghidaje de necontestat.

Acum serios, ce diferenta e intre un individ care a crescut intr-un mediu defavorizat si drept urmare a adoptat ca model un Guta, un Salam, ale caror postere ii umplu camera si ale caror versuri le recita prietenilor la o bere dupa o zi de munca,care isi imita idolii la gesturi , haine, ii preia valorile si spera intr-o zi sa ii calce pe urme si un spiritualizat lipsit de apreciere in viata reala ( de obicei admirator al vreunui guru modern de pe net sau de la tv),cu blog in culori pastel pe care l-a impopotonat cu icoane sau imagini cu maestri de-a nu stiu cata raza , care e calm si placut cu ceilalti doar pentru ca asta e si atitudinea  idolilor sai (ca tot idolatrie e,imi pare rau) si transmite mai departe mecanic invataturile celor mentionati mai sus (ca n-am vazut pe nicaieri vreunul care sa spuna din proprie experienta cum a inteles el acele lucruri)?
Acesti oameni, ma tem ca nu cauta dizolvarea Ego-ului, cum pretind; ci doar crearea unuia nou, "spiritual", care le da o falsa incredere in ei, o identitate sociala noua (nu mai sunt singuraticii aceia pe care ii dispretuiesc vecinii si colegii, ci ei sunt ceva aparte, ce restul nu pot intelege). In loc sa priveasca in ei si sa inceapa sa lucreze la eliberarea de complexe si frustrari, prefera sa-si creeze o noua masca mai placuta si se incalzesc cu admiratia cititorilor, scaldandu-se pentru putin timp in bucuria de a fi apreciati pentru ceva ce pur si simplu au imprumutat....Spun pentru putin timp, deoarece ma indoiesc ca au atat de putina luciditate incat sa nu simta totusi ca NU aceia sunt ei cu adevarat, ci doar o oglinda care reflecta distorsionat din jur.

Se pare ca versurile de la The Kovenant: "Monkey see and monkey do/Evolution was never true" se aplica uneori si in cazul evolutiei spirituale...

P.S. Nimic nu e mai bun pentru trezire ca un dus rece :>

14 comentarii:

  1. Multumesc frumos pentru acest articol!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfintita sa-ti fie inima cand pasesti pe internetul multicameral si multidimensional caci atunci zmarca spirituala iti va pulsa din inima spre creieras caci totul precum Daniil se face acum si pururea si-n vecii vecilor -HAPCIU!-

    RăspundețiȘtergere
  3. Separatia,judecata,scepticismul,tot atitea piedici in calea spre unul.Inca mai traim cu impresia ca stim mai bine,cea ce e o iluzie.
    Daca aceasta alegere in new age,cu poze si maestrii,cu texte intelepte si culori ii face mai pozitivi,mai constructivi,e minunat.Eu incerc sa le dau posibilitatea tuturor sa ma uimeasca,neincercind sa i creez,sa ii limitez,sa ii consider si sa ii reconsider,sa ii compar.Bineinteles ca apare tot timpul tendinta de separtie,insa profunzimea spune ca o parte din noi,de multe ori reprimata cu un efort,este exact la fel ca cea ce vine spre noi,altfel nu ne am confrunta cu aceasta imagine eso-spiri-spectaculoasa.Si eu ma intrebam la ce le foloseste aceste mesaje,care e sensul mastii initiatice,inclusiv la Cristiana pe care o respect si ii admir efortul,insa am inteles ca e trairea lor personala,transpunerea in forme a unor stari deosebite.Nu ii judecam pe poeti si pe artisti ca incerca sa transpuna in forme,dar ii judecam pe cei care cauta senzatia,uitind ca intreaga viata in planul fizic este senzatie.Cit despre ego,sau altfel de ego,orice individualitate din univers are o forma de individualizare,respectiv de ego.Numai ca in general nu se confunda cu el,si nu se lasa controlat de acest ego,cit foloseste egoul pentru prezenta in diverse planuri.
    Actul incarnarii consta in constructia unor forme mentale,psihologice si energetice de prezenta intr un anumit plan cu un anumit scop,implicit senzatii,impresii,ginduri care impreuna creeaza un ego.
    Insa fiind constienti de efemeritatea lui,nu ne confundam cu el,esenta noastra,eul care construieste aceste manifestari,este etern si imuabil,si acelasi pentru toti.
    Iar diferentele dintre noi nu tin de esenta cit de manifestare,si de multe ori ne confundam cu manifestarea si astfel apar deosebirile.
    In aceasta lume exista cineva care trebuie sa ne preocupe permanent,Eu,iar restul manifestarilor functie de acest Eu,iar asta nu suna la un nivel de interpretare a ego?:):):)

    RăspundețiȘtergere
  4. Vezi daca nu m-ai citit pe mine :D, ca asta am facut pe blog o incercare de a surprinde etapele in evolutie cu tot cu caderi :)).

    RăspundețiȘtergere
  5. Adi,multumesc...Ca intotdeauna , ai o viziune extrem de lucida si detasata a lucrurilor...si ma bucur cand observ sa citesti ce mai scriu (dupa cum se numeste si blogul, eu am mici treziri, in spirala, iar ceea ce postez sunt observatiile si revelatiile de moment, urmand ca in timp sa fie imbogatite de noi experiente).Cristiana nu stiu cine e,se pare ca inca nu i-am vazut blogul, dar am prins ideea ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreauultimulloc, nu , nu pe tine, chiar nu inteleg cum te-ai gandit la asta din moment ce blogul tau cuprinde experiente personale....Eu ma refeream acolo la spiritualitatea "imprumutata" si nu traita si inteleasa, care nu foloseste la nimic sinelui atata timp cat nu ajunge sa fie aprofundata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si Adi, a-ti decora blogul in roz, cu imagini stereotip , poezii "la sentiment" si 90% articole preluate de la altii nu e nici arta, nici traire personala.E doar kitsch....

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, Corinna.. geniala postarea ta. totusi nu cred ca trendul „spiritualistilor” se compara cu cel al manelarilor! dupa parerea mea, este un trend frumos, dar care devine dezgustator atunci cand crezi ca esti mai „evoluat” pe cand viata ta o ia razna, lumea se plange de tine, ai tot felul de probleme, etc. unui „spiritualizat” ii este mai usor sa se trezeasca cu adevarat decat unui manelar:-” si poate ca „spiritualizarea” este doar o etapa (mai mult sau mai putin reusita in ceea ce vor sa realizeze acestia)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt putini oameni cu adevarat originali pe lumea asta.Chiar si cei care sunt mai originali decit media sunt de multe ori mai inspirati din alta parte.Universul psihic este un tot,iar lumea in care traim este un plan la experientei.
    Insa da,kitsch e kitsch,insa depinde din ce parte privesti.Pentru cel in cauza nu este de loc kitsch,si asa cum am spus,daca asta il ajuta constructiv,putem spune ca este vorba despre un kitsch constructiv:)
    Consider ca informatia in general este o forma de energie care nu apartine nimanui,iar cei care spun ca informatia le apartine,desi poti gasi similaritati in alte locuri,e tot o forma de cea ce ai punctat mai sus,ego.
    Deci,nu conteaza sursa,cit sensul,si poti sa aduni tratate de evolutie teoretic,daca nu le folosesti,te folosesc ele pe tine,tot cu un sens evolutiv:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Shakuka, eu nu am afirmat de nici unii ca ar fi dezgustatori; am remarcat doar ca ambele categorii se agata de un pattern si prea putin dau importanta trairilor cu adevarat personale (iar unii intr-adevar , incep sa se comporte total dubios in viata reala).Si da, sunt sigura si eu ca pentru unii, aceasta manifestare e doar o etapa, din care vor invata ceva(pana la urma prin erori invatam).

    RăspundețiȘtergere
  11. Corinna,

    Esti un foarte bun chirurg. Acolo unde nu este nevoie de vorbe multe, pui exact atatea cate sunt necesare; suntem clar pe aceeasi unda. Iata linkul despre care vorbeam:

    http://buriculpamantului.blogspot.com/2009/11/ezo.html

    Comentariile acolo au mai multa substanta decat articolul insusi, care nu este construit cu umor.

    Ma bucur ca i-am regasit pe Adi si pe Shakuka la tine. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Corinna.
    Am intrat si eu ieri pe blogul tau si mi-a placut.
    Ideea pe care ai prins-o de la Adi... nu stiu de ce nu a avut vreodata curaj sa mi-o spuna verde in faţă...
    Daca ati ajuns la concluzia ca eu creez scenarii, asta este! ce sa-i faci?! :))!! eu spun ca NU SCAPA NIMENI de perceperea structurilor corpurilor noastre, si stelelor, si de intelegerea drumurilor spiritelor prin universuri... Vom avea si rabdare, si indrumare...
    Pentru cei care deschid discutiile este mult mai greu sa se exprime. Experienta omenirii se invata, adunandu-se strop cu strop.
    Ar fi bine sa credeti ca este greu - dar nu imposibil... Ca este o munca titanica de fiecare zi cu studiul, apoi exprimarea, explicarea, desenarea... completarea...

    Corinna, ce sa spun, succes in continuare!! Toate cele bune tuturor!!
    Cu prietenie, Cristiana

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan, nu pot decat sa-ti multumesc ca existi :)
    Cristiana....asa cum ii raspunsesem si lui Adi acum cateva luni, nu aveam cum sa ma refer la tine, din moment ce habar n-aveam de blogul tau; pur si simplu din interventia lui mi-am facut atunci impresia ca blogul tau s-ar incadra in tiparul prezentat de mine. De altfel, nici acum nu as putea trage vreo concluzie legat de activitatea ta, abia acum 2-3 zile ti-am vazut profilul de blogger si sincer, nici n-am apucat sa citesc din scrierile tale. A citit insa Eldariel, care mi-a spus ca intr-adevar ce scrii tu e destul de complex, ori eu in articolul de mai sus ma refeream la cei care nu au nimic personal de zis, numai copiaza scrierile altora fara ca macar sa isi puna intrebari legat de autenticitatea ideilor prezentate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc pentru raspuns, Corinna!
    Pusesem acolo un "Dacă"...
    ...Si "dacă" nu, normal ca tot mergem mai departe!!
    Ei, pentru complexitatea aceasta voiam eu sa ies la pensie anticipata, dar mister Boc m-a pus cu boticul pe lăbuţe!! :))
    Da' lasa, 5 ani trec repede... si printre ei si 2012!! Nu cred in catastrofe, ci doar in nuantele eliberarilor noastre sufletesti!!
    Inca o data, toate cele bune!!
    Tuturor!!

    RăspundețiȘtergere