Marea religie pacifista a lumii.... izvor de iluminare si iubire pentru aproape... Dar hai sa analizam mai indeaproape doctrina crestina si cum o da de fapt in bara in practica...
Voia Domnului - Desigur, Dumnezeu e Atotputernic si Atostiitor si nu lasa sa aiba loc pe lume decat ceea ce ii serveste scopurilor si ii face placere; si totusi , de-a lungul istoriei, s-au gasit destui lideri religiosi sau politici care sa convinga multimile ca masurile lor radicale indeplinesc voia divina, ca sa nu mai vorbesc de fanaticii de rand care au ucis ceea ce ei considerau abominatii in randul omenirii. Ori, daca totul se intampla dupa voia Domnului, inseamna ca El n-are nici o problema cu paganii, ateii, homosexualii sau orice alte categorii pe care crestinii le blameaza si se simt indreptatiti sa le atace. De asemenea, nici cu adulterul, drogurile , foametea, virusii etc.
Liberul arbitru - Cica Dumnezeu i-a dat omului libertate sa faca orice alegeri, sa decida singur daca sa se indrepte spre Rai sau spre Iad... si totusi , tot filosofii si "parintii" crestini care au scos-o pe-asta cu libertatea, afirma ca totul e stabilit de la inceputul Creatiei, ca deja din start "s-au separat oile de capre" si ca soarta fiecaruia e pecetluita dinainte de nastere. Pai si-atunci, de ce sa se mai chinuie unii sa faca bine, sa se pocaiasca, daca divinitatea aia milostiva le-a dat ...libertatea de-a merge in Iad?
Crima - A ucide e pacat de moarte; nu si cand te absolva papa sau episcopul de vina, daca te duci si-i omori niste rivali , pardon, dusmani ai Adevaratei credinte...
Iertarea aproapelui - Da, exact, asa cum au fost iertati si ereticii si vrajitoarele, toti arsi pe rug si torturati in Evul Mediu; ca aceia puteau alege sa marturiseasca si sa se pocaiasca... si apoi tot erau arsi, dar cica asa mergeau in Rai ;)
Bunurile materiale - Sa traiesti in saracie, zice Biserica, desi daca ma gandesc bine, singua replica cu adresa la bogatie care ii e atribuita lui Iisus e aia cu : " mai repede intra o camila prin gaura unui ac decat un bogat in Imparatia Domnului". Pai daca asa stau lucrurile, sa inteleg ca jumatate din cler va ramane pe afara, cu toate averile lor pesonale si manastiresti....
informatie pentru delectare - la catolici treaba cu celibatul preotilor a fost o simpla masura papala pentru ca averile preotilor sa revina Bisericii dupa moartea lor si nu urmasilor; initial preotii catolici se casatoreau, deoarece se considera asta o initiere, cum inca se intampla la ortodocsi, in taina casatoriei
Stiintele oculte - Astrologia, practicile divinatorii etc sunt ori de la diavol, ori niste "amagiri" , cum afirma chiar Arsenie Boca. Interesant e insa ca printre principalele argumente despre importanta lui Iisus e chiar povestea cu magii, initiati in artele oculte, si care afla din astrologie despre nasterea cea speciala; sa inteleg ca daca astrologia e diavoleasca, magii au fost directionati inspre un , cum ar zice preotii, inselator al oamenilor ?
Despre cum si-a modificat conceptiile Biserica de-a lungul timpului in functie de interese, mai cititi si aici:
Amesteci lucrurile si nu esti mai departe de greselile pe care le condamni cu asta.
RăspundețiȘtergere1.Voia domnului spune ca incurcate sunt caile asa ca nu e de competenta noastra sa cautam sensul direct. Cum nu poti sa stabilesti motive pentru moartea unui copil "nevinovat" nu inseamna ca nu exista sau ca moartea e ceva de rau. Ce au facut unii lideri religiosi e problema lor si a credulilor care i-a urmat nu a crestinismului in general.
2.De ce pui liberul arbitru pe o parte si ce au zis nu stiu ce filozofi pe de alta e ca si cum compari legile tarii cu parerile lu' dan diaconescu si gasesti diferente. Asa si?
3.Te legi de niste fapte petrecute acum sute de ani si care in prezent nu mai sunt considerate in acord cu religia ci simple manevre economice ale vremii lor. Si in biserica sunt oameni lipsiti de credinta.
4. Popii sunt oameni iar biserica e o institutie nu trebuie sa pui semnul egal intre ele.
5.Stiintele oculte sunt un termen vag. Ce anume din stiitele oculte poti tu sa incadrezi la bun sau la rau? Eu inca nu am reusit sa gasesc un raspuns clar. Mai precis conteaza cum sunt folosite, si ce au la baza. Poate ca multe stiinte oculte maine devin legi fizice sau poate ca altele sunt doar amagiri sau capcane pentru pierderea sufletului.
Cam nimic din ce ai enumerat nu mi se pare un paradox al crestinismului ci niste observatii adiacente legate de comportarea unor persoane punctuale la momente punctuale ale istoriei. Plus ca exista crestinism si dincolo de biserica si popi. Exista crestinism care se bazeza numai pe biblie, crestinii dupa Evanghelie.
Daca spui neconcordante in conduita bisericii crestine ar fi mai corect.
Da, ok, sunt neconcordante...dar Biserica nu e reprezentarea autoritatii lui D-zeu pe Pamant? Da, stiu ca multi merg dupa principiul, sa faci ce zice, nu ce face popa, dar totusi Biserica e cea care stabileste doctrina oficiala si ar trebui s-o si respecte. Ori in contextul in care deja s-a ajuns sa fie exact ca la legile juridice, sa se schimbe viziunea dupa cheful autoritatilor, crestinismul asta ar avea nevoie de o reforma( nu ca nu s-au facut deja zeci de incercari, dar na), ca sa nu mai puna cineva ca mine semn de egalitate intre conduita oficiala si invatatura din carti, care si aia se contrazice, dar deja e alt subiect. Credeam ca ai inteles pana acum ca nu cu ideile crestine originale am o problema, ci cu tot acest crestinism aplicat prost care nu e nici pe departe reflectarea invataturilor aceluia care este numit azi Iisus Christos
RăspundețiȘtergereNu conteaza ce am inteles eu conteaza ce ai scris tu :). Asa si biserica poate sa iti replice ca in general ei spun clar ce si cum dar ca lumea mai merge si pe extreme sau intelege prost (lumea inclusiv din randul lor).
RăspundețiȘtergerePersonal cred ca biserica te poate ajuta daca ai nevoie dar cred ca nu e singura usa de a ajunge la Dumnezeu. Abordarile radicale au tendinta sa scape aspecte din vedere datorita, patosului exagerat.
Ce am scris eu? Niste simple observatii, asa cum ar observa de exemplu si cercetatorii de peste 500 -1000 de ani din viitor care ar da peste documente istorice si religioase: multe discrepante intre vorbe si fapte. Ca unii aleg sa nu se comporte asa, tine de ei si nu de religie, cred eu ; poate pentru tine suna revolutionar, dar exista destui oameni care cauta sa faca numai bine si atei fiind, fara sa fie motivati de frica de Iadul crestin sau de gandul la recompensa din viata de dupa.
RăspundețiȘtergereDar ma opresc aici cu explicatiile, in fond articolele mele au scop informativ si nu de propaganda, asa ca nu incerc sa conving pe nimeni ca perspectiva mea asupra lucrurilor e cea mai buna.
Crestinismul, ca si alte religii de masa, se confrunta cu faptul ca a fost si este manifestata printr-o multime de oameni. Oamenii sunt atat de diferiti intre ei incat nu pot sa mentina, orice ar face, viziunea originala a invataturii pe baza careia s-a stabilit religia. Apar neconcordante masive, in diferite perioade ale timpului si toate arata ca o astfel de institutie precum Biserica si o astfel de manifestare religioasa precum crestinismul nu au ce cauta in viata a milioane de oameni. Dar asta e doar parerea mea, si atat.
RăspundețiȘtergereApoi, cate ceva care mie mi se par cam in neregula...
1. Voia Domnului spune ca sunt incurcate caile si sa nu cercetezi, doar sa crezi, pentru ca nu esti capabil sa intelegi. Din moment ce nu ai incercat intr-un mod real, din moment ce nu te-ai testat sa vezi clar daca poti, de ce ai crede ca nu e de competenta ta sa cauti sensul direct ?
2. Nu numai filosofii ci si sfintii parinti crestini sustin multe lucruri in comun. Am citit destule din scrierile acestea ca sa stiu ce spun, insa nu-ti pot da acum un exemplu concret. Asa ca nu merge comparatia cu Diaconescu :)
3. Faptele petrecute cu sute de ani in urma... da, au fost bazate pe niste idei si pe niste oameni cu alta gandire. Dar tot crestini se considerau. Ori asta nu face parte tot din crestinism din moment ce insasi religia a fost creata ca si o manevra politica a Imperiului Roman ? Pentru ca pana la formarea religiei oficiale, nu exista crestinism la propriu, doar grupari ce mergeau dupa asa-numitele invataturi ale lui Iisus.
4. Institutia este formata si condusa de oameni, iar in cazul Bisericii, ei se considera preoti sau alte ranguri bisericesti. Inteleg ce vrei sa spui, sa nu se puna egal intre ele, dar dupa cum vad eu lucrurile, oamenii au format si modeleaza institutia.
5. Stiintele oculte sunt numite "oculte" pentru ca erau ascunse in trecut de public. Originea lor cu denumirea asta este chiar in perioada Evului Mediu, si s-au "ocultat" datorita actiunilor Bisericii. In plus, astfel de practici nu au corespuns cu controlul pe care Biserica voia sa-l exercite si le putea oferi oamenilor o libertate mai mare asupra cunoasterii, decat voiau liderii religiosi. Intre asta si asa-numitele spuse ale lui Iisus despre practici vrajitoresti sunt lucruri majore. Practicile vrajitoresti nu erau astrologia, ci invocatiile demonice si blestemele facute de catre practicanti din vechile regiuni siriene, palestiniene si cele din jur, inca prezente pe vremea lui Iisus.
Asa ca sa ne uitam ce anume sunt denumite "stiinte oculte" la origine si de catre oameni ai Bisericii, si ce anume credem noi ca inseamna termenul. "Stiinte oculte", "ezoterism", "practici vrajitoresti" si altele difera intre ele.
Si sunt de-acord. Iisus nu a vrut niciodata sa se faca o religie pe seama invataturilor lui si cu atat mai putin, pe seama lui ! De ce nu s-a respectat decizia asta de la inceput ?...
Buuun! Am înţeles. Voi spuneţi că religia creştină nu mai este conformă cu propriile ei principii şi ar trebui să renunţăm la ea. Dar ce veţi pune voi în locul ei? Când vă va speria câte o furtună ori fulgere vă vor ameninţa, ce o să faceţi, o să luaţi paratrăznetul în braţe să vă salveze? O să vă închinaţi toţi ateii unii la alţii? Înseamnă că vă credeţi dumnezei şi toată istoria civilizaţiei noastre, cu tradiţia moştenită trebuie aruncată la coşul de gunoi.
RăspundețiȘtergereEu cred că voi agonizaţi în rătăcire. E mult mai simplu să crezi, pentru că tot ce vine din trecutul omenirii are un temei şi mai are şi Proba Timpului.
Dacă nu puteţi crede înseamnă că e posibil ca acei reptilieni să existe cu adevărat şi ei v-au umblat la codul genetic şi v-au eliminat din genotip gena credinţei. Sau poate un drăcuşor vă cântă în ureche. Ia fiţi voi mai atenţi!
Cu respect
Aeleden
Cum o dai nu-i bine!
RăspundețiȘtergere:))
@Anonim Minona Aeleden Nedelea,
Ce are a face divinul, in complexitatea formelor lui de manifestare cu toate bla-bla-urile, povestile si basmele biblice religioase, canticelele bisericesti intonate pe nas, ritualurile de imperechere sau moarte, pupatul oaselor de morti si a icoanelor, datul cu capul de podele, pupatul poalei popii si a mainilor lui, plata pentru rugaciuni, intermedierea pe bani in fata lui Dumnezeu, comertul cu icoane, cruci, matanii si brelocuri chinezesti? Circul in desfasurarea lui are, cum bine zisesi, proba timpului. Dumnezeu a fost inainte de toata mascarada asta desfasurata de oameni si pentru oameni, si nu cred ca-si gaseste vreo sursa de placere in a vedea cat de idioti suntem in comportamentul nostru aberant fata de El.
Apropos de gene... Foarte multe dintre ele sunt dobandite, iar gena credintei este a credintei in general, in orice forma de divinate, chiar si in Baal si in pricuriciul padurii, nu neaparat in Dumnezeu.
:))))
Credinta este o chestiune intima izvorata din certitudinile interioare, de simtirea si intuirea Lui, iar nu determinata de manifestarile isterico-mistice individuale sau de grup.
Cand vrem sa facem pe filozofii sau sa ne dam in barci cu vastele nosatre cunostinte despre El, postam un material pe un blog de cacat, doar, doar s-o sesiza vreun fraier (ca mine)si sa faca trafic si comentarii pe blog...La fel si tie... sictir!
RăspundețiȘtergere@ Anonim: ideea mea si a celor ca mine nu e sa nu mai credem in nimic, ci sa incercam sa avem putin discernamant si bun simt inainte sa devenim mai absurzi decat niste primitivi cu credinte absurde. Dar, la asa oameni asa credinte pana la urma, iar felul agresiv in care i-ai raspuns lui Dan cand te-a lasat fara replici e fix reactia standard a unuia plin de "iubire si lumina" ( asa cum sunt toti conspirationistii semi-crestini semi new-age-isti ), pana cand ramane fara argumente.
RăspundețiȘtergere@ Dan : bune observatii, ca de obicei. Pacat ca, dupa cum vezi, pe unii explicatiile logice ii gadila neplacut doar la orgoliu si nu si la ratiune.
Inca o sugestie,d-le Nedelea, ca sa intelegi ca pot exista si alte credinte care sa nu implice dupa cum spunea si Dan, maimutareli, afaceri pe seama credinciosilor si manipulare prin frica de catre lideri:
RăspundețiȘtergerehttp://plerion.blogspot.com/2011/07/legea-lui-unu-ca-si-credinta-proprie.html
Corinna (An niroc, vezi îţi sucesc şi eu pseudonimul pe toate părţile), nu înţeleg expresia „la aşa oameni, aşa credinţe”. Tu nu te simţi om, ca şi noi românii? Cine te crezi? Ca să schimbi credinţa lumii e nevoie de sacrificiu, aşa cum a făcut Iisus, crezi că o poţi face tu pe un blog de doi lei? La modul în care vă manifestaţi, voi nu sunteţi decât înaintemergători ai întunecatului Antihrist, pa care-l vom cunoaşte curând, după ce va fi construit al treilea templu de către evrei.
RăspundețiȘtergereIar acest Dan, care rânjeşte fasolea pe mai multe bloguri, făcând haz de religie şi Dumnezeu, dar şi de strămoşii noştri daci şi de istoria noastră, ca un trădător, l-aş întreba: dacă mâine ar fi o revoluţie în România, el unde o să se ascundă?
Apoi nu v-aşi dori (Doamne fereşte!) să vă îmbolnăviţi de ceva incurabil, să ajungeţi să pupaţi mâinile la toţi doctorii, care vor da neputincioşi din cap şi în cele din urmă să apucaţi tot pe calea credinţei străbune, pupând icoane şi chiar pietrele din curtea mănăstirilor, doar doar veţi fi iertaţi de cele ce spuneţi, astfel încât să vă recăpătaţi sănătatea.
Nu vă jucaţi cu Dumnezeu, dar mai ales cu istoria neamului românesc!
Cred că anteriorul anonim are dreptate. Noi greşim că vă băgăm în seamă şi vă facem trafic.
Vă doresc să umblaţi în lumină
Aeleden
Pai, Hail Satan atunci si du-te sa te sacrifici tu, poate ne salvezi si pe noi :))
RăspundețiȘtergereDaca se sacrifica prin crucificare cu capul in jos se pune...?
RăspundețiȘtergereLasa ca vedem la stiri daca e, ca orice bun crestin, nu s-ar sacrifica fara tam-tam .
RăspundețiȘtergerePe scurt: Ia mai da-i in pula mea! Tot ei se caca pe toti si tot ei is umili. Muie!
RăspundețiȘtergereNu era nevoie sa fii asa vulgar, dar ai dreptate,se simt superiori celorlati dar totusi promoveaza umilinta, cand ii intrebi de teorie.
RăspundețiȘtergereNa răspuns! Poftim cultură! Asta-i educaţie!
RăspundețiȘtergereAeleden
vreau sa analizez doar aia cu stiintele oculte-m-am socat f tare cind, cautind grimoare pe net am dat de cele mai cunoscute si guess what? erau majoritatea scrise de papi sau preoti...grimoarul papei honorius imi vine in minte acum..este stiu de altfel ca toata chestia cu arsul pe rug era indreptata spre dusmanii bisericii ca putere in stat, nu impotriva ADEVARATILOR vrajitori care erau papii si cei mai bogati nobili ai timpului cu care biserica colabora bine mersi
RăspundețiȘtergere@vreauultimulloc-nu e de competenta noastra sa cautam sensul direct.
RăspundețiȘtergereok sclavule
@aeleden-O să vă închinaţi toţi ateii unii la alţii?
RăspundețiȘtergerenu, daca e furtuna si sintem afara ne adapostim, daca sintem in casa inchidem geamurile
si nu toti cei de aici sint atei, sint sigura ca au credinta lor proprie in dumnezeu, doar ca nu aia oficiala
cu respect
Multe ar fi de spus, adaugat, corectat, comentat aici....dar e bine ca te preocupa...
RăspundețiȘtergereCorinna, trebuia sa faci un tratat aici ca sa cuprinzi "totul"! :D
RăspundețiȘtergere