ATENTIE !

Toate postarile de pe acest blog sunt cumva interconectate. Inainte de a eticheta sau critica vreo afirmatie aparent radicala, cititi si prin arhiva, pentru a obtine o viziune de ansamblu a mesajului general.

luni, 10 octombrie 2011

Revolutia mondiala si...trezirea constiintei colective

Postare de pe facebook, la o invitatie spre Revolutia pasnica:
Anca Todirica
Dragilor se pare ca energia iubirii in mod special a celor treziti in constiinta a ajuns la maturitatea ei, atingand culmea prin imputernicire si fermitate .A spune" Nu permit " este o mare lectie de imputernicire si fermitate .Este defapt iubirea care incepe sa se manifeste .CAre iesa din noi si se vrea materializata ,manifestata .Sunt convinsa ca aceasta miscare pasnica si iubitoare va aduce mari treziri in constiinta de masa .Asa sa fie cum si este !
Acum, vreo saptamana, cand scriam la articolul anterior despre schimbarile sociale inevitabile care au loc intr-una si care sunt asociate cu crize economice si morale, nu ma asteptam sa asistam atat de repede la inceputul uneia din ele . Intre timp, au ajuns si la mine informatiile privind evenimentul planificat pentru 15 oct, si anume acea “revolutie mondiala pasnica”. Nu, nu cred ca va schimba brusc sistemul, nu sunt sigura nici ca va fi intr-adevar pasnica, dar nu asta e ideea. Simplul fapt ca suficienti oameni s-au gandit sa initieze o asemenea actiune arata ca sistemul capitalist e pe cale sigura spre distrugere, indiferent daca aceasta va avea loc chiar acum sau in urmatorii ani.

Dar subiectul articolului de fata nu este criza economica ce-a determinat acest eveniment, ci asocierile de natura “spirituala” pe care le fac oamenii  cu acesta. Am vorbit ultima data de acest curent inspirat din New Age care considera ca suntem bombardati de mesaje de la extraterestri sau spirite inaltate, si care sustin sus si tare ca urmeaza o trezire colectiva spirituala. Ei bine, acesti oameni vad la momentul de fata ca miscarile politic –economice sunt rezultatul acestei treziri, si nu invers …cum de fapt stau lucrurile.

Va intreb acum pe voi, cei care aveti impresia ca din cauza… constiintei voastre inalte doriti schimbarea: ati reactionat vreunul la faptul ca in Africa mor mii de copii zilnic? La faptul ca padurile tropicale sunt distruse si apele poluate ? La conflictele armate pe teme religioase sau din cauza resurselor economice?  S-a gandit cineva sa porneasca  sau sa participe la o revolutie mondiala din aceste motive? Nu, pentru ca acestea erau fapte care nu va afectau Acum si care nu aveau loc in ograda voastra… Ati reactionat insa fix in clipa in care confortul vietii voastre cu apa calda, mancare la discretie, electronice cumparate in rate si tot pachetul, a inceput sa fie tot mai amenintat. Si de ce s-a ajuns la amenintarea acestui confort? Fix din cauza risipei la care si VOI ati contribuit, de s-a ajuns la aceasta criza economica, din care acum vreti sa scapati dand jos elitele, de parca schimbarea sistemului politic ar modifica cu ceva faptul ca resursele  de baza sunt pe cale de disparitie si ca ecosistemele ce mentineau echilibrul  vietii pe planeta asta abia mai rezista.Si mai si aveti ipocrizia sa afirmati ca faceti asta din iubire…Nu dragilor, se numeste NEVOIE impulsul care v-a facut sa luati atitudine.

Ce numesc eu constiinta inalta : sa fii capabil sa intelegi faptul ca suntem doar o parte mica a ce numim viata si ca fiecare specie, fiecare grup etnic are aceleasi drepturi de a se manifesta aici ca si tine; sa iti dai seama ca orice mica actiune de-a ta, acumulata la actiunile altora, determina evenimentele majore cu care te vei confrunta mai tarziu.
 Cat despre inaltarea spirituala, ma indoiesc ca revolta impotriva sistemului ar fi unul din efecte; nu credeti mai degraba ca o fiinta iluminata ar fi capabila sa vada dincolo de actiunile de aici si sa inteleaga cauzalitatea din spatele acestor fenomene, sa inteleaga ca orice manifestare in materie , oricat de buna sau rea ar parea de la nivelul de intelegere uman, isi are un scop mai mare si nu are rost sa fie intrerupta ?...

Acum na, poate am eu constiinta limitata si nu inteleg, dar… ceva imi spune ca o revolutie mondiala bazata pe Spirit ar trebui sa insemne schimbare interioara autentica (din care sa porneasca in mod natural o alta atitudine exterioara), nu mimare a noii turme si nicidecum revolta la lipsurile personale materiale.

Si inca un pasaj  care mi-a atras atentia , de data asta in mod placut : 
Nu recunoaştem decât ceea ce ştim. De aceea am pus întrebarea: vrem schimbare, dar ştim ce schimbare vrem?? Poate vrem doar să ajungem în locul celor care nu fac decât să stea cu biciul pe alţii...

 Revolution now

"For all who didn't get it yet
We're living in the age of change
That means you should change yourself
Don't wait until the others will

You have the power to change the world
Small reason huge effects

Time is running away
Second for second
Break out of your mind-cage
And control your rage
You're responsible
Understand that
Don't be a cogwheel anymore

Don't sit there
Move your ass
One is all
And all is one

Every little thing you do
Causes huge effects
The whole world
Depends on your actions
You're responsible
Understand that

The moon is red
The sun burns
Time is running away
Second for second"

 Artist : Project Pitchfork
Album : Alpha Omega


15 comentarii:

  1. Mda...ideea asta de schimbare in forta (forta data de mase) la mine tinde deja sa-mi miroasa a alta ideologie. Toti sunt animati de ea tocmai pentru ca aduce ceva nou fata de situatia din acest moment, este dezirabil de cei mai multi, si toti vor ceea ce "ea" pare sa promita. Ea nu promite nimic, pentru ca defapt oamenii sunt animati de astfel de idei "semetze", fara a fi cu adevarat capabili sa aduca ceva nou in societate.(ca exemplu eu "trezit" vorbesc cu un alt "trezit" despre preocuparile si obiectivele mele/ale lui; daca ele nu plac unuia, ajungem la vreun conflict cu certuri sau ne respectam preocuparile?..vom fi in stare sa colaboram sau sa cream alte dizivari intre noi?)

    ok...pornesti revolutia pasnica, nu sti ce efecte va avea (implicit si efecte economice), dar cati dintre acei participanti in masa la o anumita data, chiar voi fi capabili sa manifeste acel ceva nou. Eu tind sa cred ca se aduce tot vechiul in ceva ce numesti nou...adica nu te-ai schimbat cu nimic, dar vrei ca exteriorul sa ti se prezinte altfel, desi tu susti ca tu esti schimbarea ce vrei sa o vezi in lume ;;) dar doar la nivel de "mantra"(hipnoza).

    Nu ca nu cred ca omul se poate schimba, aici e vorba ca tot ce vad e o miscare de turma "nebuna". Si nici nu ma mir de ce se sperie lumea care nu o intelege, de miscarea New Age...pentru multi, ce fac ei nu prea are fundament viabil pentru o noua societate.
    Asa ca de la un timp, ma rezum strict la mine si la ce pot face eu cu mine; cred in schimbari bine tasate decat euforia maselor care nu ma face sa le vad niciun fundament.

    Oricum din tot balmesul asta, vad doar ca pentru unii religia a fost reinnoita, actualmente toti sunt entuziasmati si euforici de noile idei care creeaza senzatia de inaltare; dar dupa o anumita perioada, se vor trezii din "drogul" asta al schimbarii altii mai lucizi, si isi vor cauta drumul cu fundamente viabile si nu cu senzatii foarte high...pana la urma emotiile sunt emotii: pot fi din tot spectrul.

    Aceasta a fost un comentariu strict in domeniul spiritualului...ca altii, alte lucruri inteleg prin schimbare;;) adica o forma strict materialista...de a-i inlatura pe altii de la putere pentru a avea beneficiile lor ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai de unde sa stii ce face fiecare in parte,ce vede,ce traieste si felul cum accepta schimbarea.
    Vezi doar turme in miscare pentru ca si tu la rindu ti esti prinsa intr o turma,cea a individualizarii prin negare,la polul opus fiind individualizarea prin acceptare.
    Insa prima se indeparteaza de Sursa,de Eu,in timp ce a doua egalizeaza,unifica toate aspectele intr un singur Eu.
    Ce fac toti la nivel social,mondial,intelectual,spiritual sau economic conteaza mai putin,conteaza cum sunt fiecare in parte, care este levelul de constienta si constiinta,de atentie si prezenta,pentru ca evolutia este una singura pentru tot universul,insa numai individualitatea poate exprima cit mai aproape de perfectiune, unitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord, conteaza ce face fiecare in parte... Pana la urma eu cred ca scopul nostru aici e experimentarea personala, care evident ca uneori ia si forma experientei colective. Asta e abordarea pur spirituala.
    Dar privind lucrurile din puctul de vedere al binelui comun AICI, eu nu vad decat tot egoism in asa-zisele curente spirituale, si asta am incercat sa prezint mai sus.
    Cat despre individualizarea prin acceptare - cam asta incercam si eu sa spun in ultimul paragraf, cu schimbarea interioara ca prim pas si nu revolta doar ca reactie la mediu, insa lipsita de intelegere autentica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adi, eu consider ca sunt intr-o turma pe care nu o gasesc nicaieri. Eu vad ca nu neg, ci scot in evidenta ceea ce mi se pare idiot. Daca ne luam dupa dualul: negare-acceptare, putem sa ne clasificam pe toti in niste categorii mai mult sau mai putin necesare. Ce ramane este actiunea, si in cazul de fata, turma de "treziti" actioneaza sa-si apere interesele economic-materiale in general.

    Cum suntem fiecare in parte ? Suntem suma deciziilor noastre, nu a ceea ce "credem" ca suntem. Nu e indeajuns sa dai din gura toata ziua despre ceva, ca sa FII acel ceva. Vorba e doar un sunet in vant, fara sa fie pusa in practica evidenta. Deci pana nu voi vedea rezultatele cu adevarat spirituale ale "trezirii" acestora despre care vorbeste Corinna, nu cred ca au vreun alt scop decat de a-si face un trai material mai bun decat cel de acum (sau de pana acum).

    Tin sa mentionez. Asta nu e de condamnat. Ce este mai putin demn de miscarea lor este faptul ca nu recunosc ce fac ei de fapt...

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci, da, consider eficienta atentionarea asta pe care o face Corinna, pentru ca atrage atentia asupra ipocriziei in care traiesc multi asa-zisi treziti. Facem asta pentru ca ne pune pe noi superiori ? Eu zic ca nu, cel putin pentru ca pozitia de "superior" in fata cuiva ma ajuta cu exact NIMIC. Nu esti de acord ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Inca ceva, spui ca noi (pentru ca voi considera afirmatia aceea indreptata si catre mine) facem parte din turma individualizarii prin negare. Negare a ce ? Eu spun ca daca e sa fie o turma, e aceea a individualizarii (si, deci, afirmarii) prin sinceritate fata de propriile actiuni si intentii ? Atunci, care este ? Negare sau afirmare ?

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Limena : iti dau totala dreptate, mie mi se pare ca toate miscarile astea seamana cu actiunile unor adolescenti care se revolta impotriva regulilor din familie si decid sa devina independenti. Dar cum nu au experienta necesara sa schimbe vechiul regim cu ceva mai constructiv, vor trece printr-o gramada de actiuni extreme, oscilari si experimentari avand ca principala functie opozitia fata de ce au cunoscut anterior... De asta cred ca va mai fi ceva pana cand un sistem eficient il va inlocui pe cel actual, din moment ce este clar ca cei care striga dupa schimbare nu au nici o alternativa clara , ci doar nemultumire la adresa starii prezente a lucrurilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Raspunsurile, ca de obicei, lipsesc...

    RăspundețiȘtergere
  9. Noh,raceala,scuze:)
    Chiar nu conteaza ce fel de individualizare alegem pentru ca extremele se ating.
    Nu m-am referit la o turma ca la o turma,respectiv un grup,cit o anumita mentalitate colectiva in care fiecare vrea sa se separe cumva ,cu ceva,sa fie mai destept, mai evoluat,mai spiritual,si cea ce este deranjant,ia ca si punct de referinta tot un sistem empiric facind parte din mentalul colectiv,desi nimeni nu poate de fapt sa traiasca pe nimeni,fiecare se traieste pe sine si doar pe sine.
    Intradevar nu ajuta cu nimic superioritatea si separarea indiferent de premisele,sistemul de convingeri pe care a fost construita.
    Insa intreb,superioritate fata de cine,sau separare fata de ce,avind in vedere ca orice aparenta si orice sistem acceptat sau negat,este tot o proiectie a propriei perceptii si constiinte,practic nu avem la ce ne raporta,decit la modul simulat.
    TOt cea ce se intimpla in jur sunt efecte,si atit,constatarea efectelor nu presupune si intelegerea cauzelor,care sunt intotdeauna in lumea interioara a fiecaruia.
    Ca efectele devin cauze ulterioare,asta depinde de alegerea si si perceptia fiecaruia in parte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru opinii. Dar daca tu crezi ca facem parte dintr-o "anumita mentalitate colectiva in care fiecare vrea sa se separe cumva ,cu ceva,sa fie mai destept, mai evoluat,mai spiritual", sustii faptul ca acest lucru ar fi telul nostru; adica sa ne ridicam peste altii si asta sa ne hraneasca propria identitate. Vorbind doar in numele meu, esti departe de a vorbi corect.

    Repet ceea ce am tot spus cu alte ocazii: diferentierea in functii si manifestari nu este separare. Separarea este negarea conexiunii intre toate componentele unui anumit "intreg". Ori noi nu negam asa ceva, nici pe departe.

    Si, din punctul meu de vedere, constatarea efectelor presupune si intelegerea cauzelor; cauza se regaseste in efect, iar ca sa intelegi efectul cu adevarat, trebuie sa intelegi si cauza.

    Oricum, un sfat pentru tine: depune mai mult efort sa intelegi ce inseamna "diferentiere" si "separare". Din punct de vedere stiintific, ele sunt diferite ca si amestecarea si dizolvarea. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Cea ce este diferit,este evident,cu sau fara observatii.Cea ce este separat este la fel de evident.
    Intrebarea este,cum si la ce ne raportam si cu ce masura masuram?
    Si nu toti vad cauze intr o lume de efecte,traim in mare parte din constatari,care pot fi cauze,insa efectele(a se citii faptele) contrazic asta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Te rog reciteste-ti ultimul comentariu (si si restul, de altfel) cu ochii cuiva din exterior: ce intelegi de fapt ? Care e ideea ? Pentru mine, vorbesti atat de general ca nu pricep cum reprezinta comentariul/comentariile tale un raspuns la ceea ce am zis eu, si la articolul in sine.

    Care e pozitia ta de fapt fata de subiectul articolului ? Scurt si la obiect, te rog.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu am nici un fel de pozitie,doar reflexii,variatiuni pe teme date:)

    RăspundețiȘtergere